Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Olagligt med operatörslåst mobiltelefon
_____
Funderar du på att köpa mobiltelefon ?
Akta dig för mobiltelefoner, som är “låsta” av operatören.
- När avtalet har löpt ut, är mobiltelefonen inte “fullvärdig produkt” !
Jag har nu granskat mobiltelefon-branschen, och mina slutsatser är att det är mycket ofördelaktigt för konsumenterna, att köpa en mobiltelefon, som har ett operatörslås.
- Efter att avtalet mellan operatör och konsument, som exempelvis kan löpa 12, 18, eller 24 månader, har gått ut, är inte telefonen en “fri produkt”, som fritt kan användas av oss kunder, utan det krävs ytterligare en ekonomisk insats, på cirka 300-350 kronor, för att låsa upp telefonen.
- Dessutom, krävs det ibland att man går till butiken och låser upp mobiltelefonen så mycket som tre gånger, för att upplåsningen verkligen skall “ta” ordentligt. Upplåsningen kan nämligen “falla tillbaka” ibland, efter att man uppdaterat mobiltelefonens operativsystem.
Allt det här, bryter mot den så kallade “Avtalsvillkorslagen”, som innebär att det är förbjudet att använda avtalsvillkor, som ensidigt gynnar säljaren, på konsumenternas bekostnad. – Att ta en avgift för att låsa upp telefonen, efter att telefonen är färdigbetalad, gynnar ju som ni själva förstår, bara säljaren.
Så här förklarar Konsumentverket “Avtalsvillkorslagen”, på sin webbplats:
“Villkor, som är vilseledande, eller oklart formulerade, och innebär att du blir vilseledd om dina rättigheter, till exempel villkor som är motsägelsefulla, eller ofullständiga.” (informationen inhämtad 111004)
- När vi köper en mobiltelefon, är inte affärsidkarna tillräckligt tydliga med att förklara, att efter att avtalet har gått ut, och telefonen är avbetalad, så krävs det att man tar fram plånboken ytterligare en gång, och betalar för en upplåsning, för att kunna använda sin produkt fritt.
- Kunderna tror att mobiltelefonen är låst av operatören, endast under bindningstiden, men inte även efter att bindningstiden har gått ut.
.
..- Nycklarna kostar 50.000 –
Detta är att jämföra med om vi skulle köpa en bil, för 500.000 kronor, och när vi har gett pengarna till bilförsäljaren, och går fram till förarsätets bildörr för att öppna dörren, så är dörren låst.
- Och för att kunna komma in i bilen, så krävs det att vi köper nycklar till en summa av 50.000 kronor till bilen också, men det blev vi inte upplysta om från början.
Att man är bunden till en viss operatör under avtalsperioden, det har jag absolut inga problem med. Men att operatören fortfarande har kontrollen, efter att avtalsperioden har löpt ut, det beteendet har jag betydligt svårare att acceptera.
- Förmodligen gör de så här, för att få ner priset på produkten som kunden köper. – För att det, till en början skall bli så billigt som möjligt, och för att kunna riktigt dammsuga hela Sverige på så många kunder de bara kan.
- Men, sedan tar de betalt i en annan ände istället. – Hur var det nu det gamla ordspråket löd, – jo “Det man förlorar på gungorna, det tar man igen på karusellerna.”
Ofta skrävlar det svenska näringslivet om att de vill ge medborgarna “val-frihet”, som de kallar det, och att alla former av monopol, är dåliga för konkurrensen. – Men vad blir det för typ av valfrihet, när man som konsument blir uppbunden till en och samma mobiloperatör, för all tid och evighet ? – Blir inte det monopol ?
Självklart är det här förfarandet varken lagligt, eller moraliskt, och det är nog bara en fråga om tid, innan myndigheterna stoppar det mångmiljon-svindleri som mobiltelefonbranschen har utsatt svenska folket för, under så många år.
.
Så här undviker du att bli lurad, när du köper mobiltelefon
- 2 alternativ:
.
1. Se till att få med dig upplåsningskoden, när du köper mobiltelefonen. Koden skall vara gratis !
2. Eller: Köp en operatörsfri telefon.
.
Läs mer om “Avtalsvillkorslagen” hos Konsumentverket, HÄR
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >