Kokt Hans o Greta.nu » Slipa upp din gamla lie – 3 enkla steg

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Slipa upp din gamla lie – 3 enkla steg

_____

Har du för långt gräs på din gräsmatta ?

För långt för att gräsklipparen skall kunna ta det ?

- Ta då fram din gamla lie. – Jag lär dig hur du slipar upp den !

En lie som har stått i källarförrådet, eller i uthuset en längre tid, behöver förmodligen slipas, för att kunna användas på gräsmattan. En lie fungerar på samma sätt som en rakkniv, och kan också användas enligt samma principer som en sådan. – Det gäller att bladet är så vasst som möjligt, för att gräset skall kunna kapas.

Det är viktigare att en lie är noggrant slipad, än till exempel en manuell häcksax, som fungerar mer som en avbitartång. Häcksaxen har två skärblad som skall samarbeta, och dessa har “hjälp” av varandra. En manuell häcksax går att klippa med, även om den är lite slö. Men med en lie är det destå viktigare att bladet slipats omsorgsfullt, eftersom det arbetar ensamt, och i en mer känslig terräng.

De gamla barberarna på raksalongerna förr i världen, övade upp sin rakförmåga genom att spreja raklödder på en ballong, och sedan med kniven, ta bort raklöddret från ballongen, utan att ballongen sprack. På så sätt tränade de på att skära med rakkniv, utan att göra kunderna illa. – Man kan tänka likadant när man skär av gräset på sin gräsmatta !

.

Du behöver:

Vattenhink, stor handduk, handskar, finkornigt bryne, eller finkornig metallfil

.

1. Blöt ner lieblad och slipverktyg med vatten

Spola upp vatten i en stor hink, och ställ hinken i närheten av där du skall jobba. Ta även fram en stor handduk och lägg den i knät. Ta sedan på dej handskarna och ta loss liebladet från orvet och lägg liebladet i knät, med eggsidan mot dej. Sedan kan du blöta ner både liebladet och slipverktyget med vatten.

.

2. Slipa i cirklar på ovansidan, och sedan på undersidan.

Bryn nu i cirkelrörelser ovansidans egg på liebladet, med ett finkornigt bryne, eller med en fin halvrund metallfil. Tänk på att eggen ofta har en vinkel på cirka 15 – 20° på ovansidan, och att man på ett ungefär bör följa eggens vinkel, när man bryner. Var försiktig så du inte slår emot den upphöjda bakkanten på liebladet, som ibland har en mässingslegering, eller något annat skyddande metallöverdrag. Om detta lager blir förstört, kan bladet börja rosta.

När du är klar med ovansidan på liebladet, kan du ta undersidans egg, och bryna också den i cirkelrörelser. På undersidan är eggen kortare, och har ofta endast 5 – 10° vinkel. Det är bra om man följer denna vinkel.

Om du börjar från höger på liebladet, då bör du bryna motsols. Och börjar du från vänster på liebladet, då bör du bryna medsols. – Detta för att bryningen blir bättre om man bryner utåt mot eggen, varje gång cirkelrörelsen kommer in på obrynt egg.

..

3. Torka av liebladet med en handduk, och spraya på med olja

Det är viktigt att man torkar av liebladet med en handduk, efter att man har slipat det, och att man lägger på olja, som utestänger fukt. – Man kan ta matolja, symaskinsolja, oljan 5-56, eller någon annan olja som man har därhemma. Annars kan lien börja rosta.

Och förresten – Förvara inte lien tillsammans med av-isningsmedel (Natriumklorid, Kalciumklorid, Magnesiumklorid), för då kommer rosten som ett brev på posten !

..- Lycka till !

.

Tänk på: Man behöver inte åka till affären och köpa en massa dyra slipverktyg, för att slipa upp sin lie. Det är det sällan värt. – Ett bryne kostar nämligen lika mycket som en helt ny lie. Och en automatisk slipsten, skall vi bara inte tala om vad den kostar.

Därför räcker det med att du tar de sliphjälpmedel som du redan har därhemma.- Kanske du har metallfilar, raspar, brynen, slippapper, eller ett runt bryne, som du har till att slipa köksknivarna med ? – Men det är bra om verktyget har fina, låga korn, så att eggen inte får hack i sig.

Det är enkelt att iordningställa en gammal lie för att skära sitt gräs med. Man behöver inte använda gotländsk sandsten, eller för den delen, vara någon “Victor La Rue” för att lyckas. Det finns dock en tumregel man kan följa: – Är lien slö, så lägger sig gräset ned, när man skär. Och är lien vass, så går gräset av direkt ! Och känner du att lien blir slöare och slöare, allteftersom du skär, så kan du bara ta en fin metallfil, och likt en liesticka, dra några gånger längsmed liebladets egg.

.

Övrig information om lien:

Skaftet på en lie kallas “orv”. Och handtagen som sticker ut från orvet, kallas för “knaggar”. Liar kan se mycket olika ut, och vissa liar har två knaggar, medan andra liar bara har en. En del tidiga liar hade en platt ände, som kallas “stjärtorv”, som gav en mycket bra stadga, när man förr slåttrade på ängarna.

Om du vill se en film, där man använder just en lie med “stjärtorv”, så kan du se sista delen i Wilhelm Mobergs utvandrar-serie “Sista brevet till Sverige”. I den filmen finns scener där skådespelaren Max Von Sydow, använder precis en sådan lie.

Och vill du höra en bra låt, där man sjunger om en lie, så varför inte lyssna på Bröderna djups version av Jailhouse Rock, som de kallade, kort och gott, – “Lien”.

Man skall helst ha liens blad lite uppböjt framåt på längden. Detta kallas “mejbåge”, som förr i tiden underlättade bindandet av kärvar. Gräset blir då lite rakare avskuret.

Fram till 1600-talet användes lien endast till att skära gräs med, men därefter började man även använda lie, när man skördade spannmål.

.

Här har du mer information om lie, på en annan webbplats

.

 Kommentera HÄR

Fakta hämtade från Metallindustrins handbok, Combi visuell, Familjens universallexikon och Nationalencyklopedin. – Tack också till slipare Claes-Bertil Magnus Karlsson, för dina kompletterande råd !


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=7483

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >
Annons/Ad:Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu