Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Lurendrejeriet med bärbara mediaspelare
_____
I detta inlägg kommer du att få tips vid köp av så kallade “mediaspelare”.
80 % av mediaspelarna på marknaden är rent lurendrejeri,
skapat för att rika direktörer, skall kunna suga samhället på pengar, som de sedan gömmer undan i något skatteparadis.
Omöjligt att byta batteri
Många teknikbutiker säljer den här typen av mediaspelare. De kallas även ibland för “MP3-spelare”, eller “Mediaplayer with radio”. Och det är tänkt att vi skall köpa dem och ha dem i fickan, eller ha dem hängande i ett band fram på bröstet. Vi skall kunna titta på film, lyssna på musik, eller kolla på bilder i våra mediaspelare.
Men, problemet är bara att de allra flesta mediaspelare, är konstruerade för att hålla i bara två år. Därefter är det laddningsbara batteriet, som ofta ett Lithium Polymer, slut, och det är meningen att vi skall slänga mediaspelaren.
Och detta är väldigt anmärkningsvärt, speciellt med tanke på att vissa mediaspelare är ganska dyra tingestar. De kan kosta uppåt 2.000 kronor.
Försäljarna upplyser oss inte självmant om att det inte går att byta batteri i mediaspelarna, utan de står bara med sina giriga fåntratts-leenden och jamsar med, när kunderna frågar om det är uppladdningsbart batteri inuti.
Detta gör att Sveriges alla loppmarknader och secondhandbutiker översvämmas av gamla kasserade mediaspelare, som inte gått att byta batteri på.
Och då kan ännu fler bedragare på marknaden slå sig vinn om att tjäna pengar, genom att försälja mediaspelarna ytterligare en gång. Men denna gång fungerar de inte ens. Och då har dessa bedragare ett finurligt knep; de säljer de begagnade mediaspelarna som “reservdelar”.
Så när kunden kommit hem och tror att det är en mp3-spelare hon köpt, så är det egentligen “reservdelar” till en sådan, hon köpt.
.
..- En enda fråga till säljaren…-
80 % av alla nya mediaspelare som säljs på marknaden, saknar helt och hållet batterilucka och 70 % har inte ens några skruvar, så man kommer åt att byta det uppladdningsbara batteriet när det är slut.
Efter ca 2 år kommer mediaspelaren att vara helt slutkörd, oavsett hur bra kvalitet det är på det laddbara batteriet, och oberoende av hur mycket du använder din mediaspelare.
Just när det gäller bärbara mediaspelare, är det bättre att sälja konstruktioner med batteriluckor, så att kunderna har möjlighet att byta batterierna, när de är slut.
Och det bästa vore om det satt alkaliska engångsbatterier inuti, vilket gör det lättare för kunderna att förstå vilket batteri de skall använda vid bytet.
Men som de flesta konstruktioner ser ut idag, måste man istället bända upp plasthöljet med en mejsel, eller liknande, och riskera att hela mediaspelaren går sönder,
plus att om man råkar sätta i fel typ av batteri, kan mediaspelaren till och med explodera.
Sättet som bärbara mediaspelare försäljs på idag, innebär inte bara att ovetande kunder blir lurade på sina pengar, utan också att växthuseffekten, och den globala uppvärmningen ökar, på grund av de växthusgaser som bildas, både vid tillverkning och vid förbränning av dessa mediaspelares plaster.
Så, för att vi kunder skall undvika att bli lurade nästa gång vi köper bärbara mediaspelare, är det viktigt att vi ställer en enda fråga till försäljaren.
Och den frågan är:
__________
- KAN MAN BYTA BATTERI ?
.
Fakta från:
“Life and science – The earth”, “Svenska folkets miljölexikon”, “Juniorlexikon”, “Barnens lexikon”, “Miljö A-Ö”, och “Barnens uppslagsverk”.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >