Kokt Hans o Greta.nu » Rengöra målarpenslar – 3 enkla steg

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Rengöra målarpenslar – 3 enkla steg

_____

Är du konstnär och skall precis till att måla 2000-talets “Guernica” ?

Skall du måla om ditt staket ?

Eller måla om din SKÄNK eller ditt BORD och dina STOLAR som du ärvt efter dina föräldrar ?

Den gemensamma nämnaren för alla dessa aktiviteter är PENSELN. Själva målandet kommer ofta av sig självt, men tar man inte hand om penseln på rätt sätt, är det nästan omöjligt att få ett bra resultat på sitt måleri.

Nyckeln till att få en pensel att fungera i många år, är att rengöra den innan färgen har torkat. Då räcker det med att diska den med DISKMEDEL och VATTEN, för att den skall bli som ny igen.

En viktig detalj i rengörandet av penslar är att aldrig använda lösningsmedel, eftersom lösningsmedel är miljöfarliga och cancerframkallande. Så om man hittar en 25 år gammal, stenhård pensel i förrådet är det bättre att slänga den, än att riskera hälsan med lösningsmedel.

- Om du har gott om tid, kan du dock försöka med att ställa den stenhårda penseln i diskmedel och varmvatten i en vecka, sedan hamra på penselns borst med en hammare. Då kan den ursprungliga mjukheten komma tillbaka igen, så att penseln går att använda. Men det är betydligt mer effektivt att göra rätt från början !

.

Så här gör du:

.

1. Doppa penseln i vatten under pauserna

I varje paus du gör i målandet, placera penseln i vatten. Efter pausen kan du torka av penseln med en trasa och fortsätta att måla. – Dock bör man inte förvara penslar i vatten alltför länge, eftersom metallbeslagen kan börja rosta.

.

2. Diska penseln med diskmedel och ljummet vatten

När du målat klart, torkar du först av penseln noggrant med en trasa. Sedan diskar du penseln med diskmedel och ljummet vatten. Var noga med att borstet, skaftet och även alla beslag på penseln blir ordentligt rengjorda. Sedan avslutar du med att ta en fet tvål ( tex Lux ) och bilda ett lödder med händerna. Varpå du kupar ena handen och tvättar penseln i tvål-löddret.

Detta för att återfetta penseln, så den håller i många år. Sedan sköljer du av och torkar penseln med en trasa och “kammar ur” penseln för att sära på stråna. När penseln torkat kan du sätta en gummisnodd runt stråna, för att hindra att de spretar, och sedan hänga upp penseln på väggen.

(Om du har målat med akvarellfärg, skulle det teoretiskt sett räcka med att skölja ur penseln med vatten, eftersom akvarellfärgers syntetiska oljor, blandar sig med vatten. Men eftersom det kan finnas pigmentrester kvar på penseln, så bör man för säkerhets skull använda diskmedel även till akvarell.)

.

3.  Om du inte har tid att rengöra direkt…

…kan du istället lägga penseln i en plastpåse och försluta påsen noggrant. Detta gäller främst om du använt vattenbaserade färger, exempelvis Akryl. I påsen blir miljön syrefattig, och eftersom färgen behöver syre för att torka, kommer penseln att fortsätta vara fuktig och mjuk ett bra tag, eftersom den har “vakumförpackats”.

Men om du har använt oljefärg är det inte så lämpligt att lägga dessa penslar i plastpåse, eftersom oljefärger ofta innehåller lacker eller lösningsmedel, som då kan göra så att plastpåsen smälter. Med oljefärger kan du istället förvara penseln i Rapsolja, om du inte har tid att rengöra den direkt.

OBS: Inga lösningsmedel behövs för att rengöra penslar.

Lycka till !

.

Faktakällor:

Stefan Elingby, målare

Akke Kumlien, konstnär

Björn Gillberg, fil.lic. i mikrobiologisk genetik

KOMMENTERA HÄR

GÅ TILL BLOGGENS START


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=5036

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu