Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Knäck ägg utan att få med skal !
_______
Ska du använda ägg ?
Men är rädd för att få med äggskal i maten ?
- Knäck då ägget mot en plan yta, och syna innehållet i ett glas !
Vi människor är i allmänhet för slarviga när vi lagar och serverar mat. För att gästerna ska känna sig trygga, bör vi laga maten med säkerheten i fokus. Vi bör därför inte ha med ingredienser som kan fastna i halsen på gästerna.
När man knäcker ägg, lossnar ofta små flisor av äggskalet och hamnar i maten. Ofta bryr vi oss inte om det, men eftersom äggskal är väldigt hårt i detta tidiga skede av fågelns utveckling, bör vi vara noga med att inga äggskal som gästerna kan sätta i halsen eller som kan fastna på gästernas tunga, ska komma med i maten.
Ett ekologiskt, svenskt, certifierat ägg
.
Knepet med att knäcka ägg så att inga skalrester kommer med, är att knäcka ägget mot en plan yta så att äggets membran förblir helt, och sedan hälla upp ägget i ett glas och titta noggrant efter äggflisor !
Detta behöver du:
Ägg, glas, och en bunke
.
Så här gör du – 3 enkla steg:
1. Börja med att knäcka ägget mot en plan yta:
.
Man bör försöka knäcka ägget så att hinnan som finns innanför skalet förblir så hel som möjligt:
.
2. Häll nu över ägget i ett glas:
.
.
.
3. Titta nu i glaset, för att se om några skalrester har hamnat i glaset:
.
- Hittar Du några skalrester ?
.
Titta även efter under glaset, att inga skalflisor har gömt sig någonstans:
.
Om man inte har hittat några skalrester, kan man hälla upp ägget i den bunke som man har tänkt att använda för sin bakning/matlagning:
Klart !
Om du ändå hittar skalrester i glaset, kan du ta halva delen av äggskalet och fiska upp skalflisan med:
.
Här har vi fiskat upp skalflisan:
Eftersom äggskalet är lite slemmigt, så greppar det tag i skalbiten på ett mycket effektivt sätt och man kan utan problem få upp skalbiten ur glaset. Och man spar in på disk också !
.
Mer information om detta test:
Äggskal innehåller bland annat kalk, och äggets struktur ändras allt eftersom ägget närmar sig kläckning.
I början av kycklingens/fågelns utveckling är skalet väldigt hårt, men i takt med att kycklingen förbrukar kalciumet som finns i skalet, blir skalet mjukare och kycklingen kan då kläcka ägget inifrån.
Om man knäcker ett ägg direkt i en bunke, skulle man kunna få med skalrester i maten som matgästerna kan sätta i halsen.
Lycka till !
Har du fler idéer kring knäckning av ägg, eller andra knep som förenklar hushållsarbetet, kommentera gärna HÄR >
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >