Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Mannerströms “Kotlettrad” – så seg är den:
- Granskning av det fiaskoartade samarbetet med Dafgårds AB -
.
Vill du äta god, lättlagad mat ?
Men har inte tid att laga maten från grunden ?
- Undvik färdigmaten gjord av Dafgårds och Leif Mannerström !
I vår serie “Tester av färdigrätter” har vi nu provätit familjen Dafgårds “Helstekt kotlettrad – med recept av Leif Mannerström”.
En ganska vanlig färdigrätt som man kan köpa i flera av våra stora butikskedjor:
Bild på Dafgårds Helstekta kotlettrad – med recept av Leif Mannerström
Det första man förvånas över, är hur man kan kalla några små bitar fläskkotlett för “Kotlettrad” ?
Borde inte en rad vara ett större antal bitar; man tycker att det hörs på ordet ? – men här serveras man bara några torftiga, små bitar fläsk.
Skulle inte en korrektare benämning på denna maträtt vara: “Några små kotlettbitar – med recept av Leif Mannerström” ?
- Men då skulle det ju nästan låta som en asiatisk maträtt…
.
Vi har låtit några medelålders och några äldre människor proväta denna färdigrätt.
Och alla som provsmakade, gav samma omdöme:
- “Fläsket är alldeles för segt och svårt att tugga och att svälja.
Fläsket sätter sig liksom i bröstet efter att man har svalt”, etcetera.
Kocken Leif Mannerström. Bild: Stefan Nilsson, SJ
Detta testresultat är väldigt förvånande, med tanke på att Leif Mannerström har varit en av dem som i decennier har slagits för äldre människors mat. Har hållit föreläsningar och suttit i kommittéer för att förbättra maten på äldreboenden.
Och han har åkt ut och testat mat för äldre, tillsammans med teamet i “White Guide Senior” i många herrans år.
Varför lyckas Mannerström då inte bättre i detta samarbete med Dafgårds AB ?
.
För att en maträtt skall vara lättäten för alla typer av människor, behöver maten vara mör och innehålla mycket vätska. För det är oftast torr och seg mat som människor med speciella behov och äldre människor sätter i halsen.
Kotlettrad (fläskkotlett) är en ganska komplicerad maträtt att laga, eftersom den är så mager. Det finns väldigt lite fett som hjälper till att göra köttet mört.
Man måste ofta banka fläsket först (slå sönder fibrerna), steka länge på svag värme med mycket vätska eller matfett, och sedan låta fläsket ligga kvar i pannan en lång stund efter tillagningen för att fläsket skall suga upp vätskan från stekskyn och möra till sig.
Denna procedur blir svårare att utföra när man skall stoppa in en maträtt i mikrougnen, – så som man skall kunna göra med denna maträtt.
Leif Mannerström. Bild: Destination Läckö – Kinnekulle AB
Så frågan är hur Dafgårds och Leif Mannerström har tänkt här egentligen ?
Hur är det meningen att “vanliga Svenssons” och äldre människor skall få ut något av en sådan här komplex maträtt, när de bara skall stoppa in den i mikron och sedan äta den ?
Krävs det inte ett omsorgsfullt förarbete innan nedfrysningen av maten, för att en sådan här mat skall komma till sin rätt ?
Har detta omsorgsfulla förarbete verkligen gjorts ?
.
Och det man slutligen undrar är:
Om Leif Mannerström kan sätta sitt namn på en sådan här dålig och näringsfattig färdigrätt,
är då hela hans engagemang för en bättre mat verkligen äkta ?
- Eller är det enbart för att tjäna snabba pengar ?
.
Länkar ut:
Läs fler omdömen om Mannerströms snabbmat, här >
.
Läs om Mannerströms kamp för äldrematen, här >
.
Kåseri kring Mannerströms snabbmat, här >
.
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >