Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Så använder du en uttagsautomat/Bankomat !
- Så tar du ut pengar åt dig själv – Få ett rättvisande kontoutdrag – Så tar du ut pengar åt andra – Vad betyder meddelandena på skärmen ? – Om ditt kort blir spärrat… -
.
Tycker Du att uttagsautomater är krångliga ?
Trött på alla märkliga felmeddelanden ?
- Lugn, vi reder ut begreppen !
Det kan ibland vara krångligt att ta ut eller sätta in pengar. Ofta trasslar automaterna, eller också glappar kontakten mellan banken och automaten. Ännu värre blir det ofta när vi ska ta ut pengar åt andra människor. Då kan förvirringen bli total !
- Vad betyder egentligen alla konstiga ord på kontoutdraget – och varför är inte mitt senaste köp bokfört på kontot ? Allt detta skall vi försöka förklara nedan.
Vi börjar med en genomgång av en uttagsautomats olika delar:
.
Börja med att läsa på dekalen (skylten) under kortfacket, åt vilket håll man ska stoppa in kontokortet. På en del automater ska man ha chippet uppåt, medan man på andra automater istället ska ha remsan uppåt:
…..
.
Så här tar du ut pengar åt dig själv – 6 steg:
1. Stoppa in ditt kontokort i kortfacket åt det håll som skylten nedanför visar (i detta fall, med chippet uppåt och inåt):
.
2. Tryck din PIN-kod och välj vilken summa du vill ta ut:
.
3. Ta ut ditt kontokort ur kortfacket:
.
4. Ta ut dina pengar ur sedelfacket:
.
5. Ta ditt uttagskvitto – om du vill ha något, vill säga. Ibland är kvittoremsorna dock slut i automaterna:
.
6. Nu kan du titta på uttagskvittot och kontrollera hur det ser ut på kontot.
“Detta uttag” är den summa som man precis har tagit ut. “Reserverade belopp uttag/köp eller insättning”, är pengar som ännu ej hunnit bli bokförda på kontot, men som ändå är spärrade att användas. Det kan ta åtskilliga dagar innan beloppet blir bokfört. “Tillgängligt belopp” är beloppet som nu finns på kontot:
Exempel på ett uttagskvitto
.
Vad betyder alla meddelanden på dataskärmen (monitorn) ? – tre olika exempel:
“Täckning saknas”
Betyder oftast att det finns för lite pengar på kontot för att man skall kunna göra ett uttag. Men det kan även betyda att det är glappkontakt mellan din bank och uttagsautomaten. Det kan naturligts även vara något fel på själva automaten:
.
“Kortet kan inte användas i denna automat”
Kan betyda att automaten inte accepterar korttypen, eller också är kortet smutsigt. – Ta ut kortet och gör rent chippet och remsan:
.
“Din kortutgivare godkände inte uttaget”
Det här meddelandet betyder endera att det är för lite pengar kvar på kontot, eller också att det är fel typ av uttagsautomat för just ditt kort. – Pröva med att gå till ett annat företags uttagsautomat. Det finns åtskilliga uttagsautomater, exempelvis från “Kontanten”, “Uttag”, “Ica-banken” eller “Bankomat”.
.
Så här tar du ut pengar åt någon annan person – med kontoutdrag:
1. Sätt in personens kontokort i kortfacket.
.
2. Tryck personens PIN-kod:
.
3. Välj “Kontoutdrag” genom att trycka på den fyrkantiga knappen till höger om skärmen:
.
4. Ta ut kontoutdraget och lägg det på ett säkert ställe:
.
5. Stoppa återigen in personens kontokort i kortfacket:
.
6. Ta sedan ut pengar på vanligt sätt och ta ett uttagskvitto:
.
.
.
7. Nu kan du ge personen som du skall ta ut pengar åt, både sina pengar och ett kontoutdrag över hur saldot var innan uttaget och ett uttagskvitto över hur saldor är efter uttaget – detta för att öka översikten över kontot och för att öka säkerheten för dig som har hjälpt till att ta ut pengarna:
Kontoutdrag innan uttag
.
Här ser man nu väldigt tydligt och klart att det senaste uttaget man har gjort på 100 kronor, har minskat det tillgängliga beloppet på kontot med 100 kronor:
Uttagskvitto efter uttag
.
Så tar du ut lösa hundralappar – med uttagskvitto:
Ibland vill man ha lösa hundralappar istället för de högre valörer som automaten ofta föredrar att ge en. Man kanske vill ha lite fickpengar till en fika och då är det inte så roligt att betala en kopp kaffe och en mazarin med en femhundralapp.
Om man vill ta ut lösa hundralappar, får man göra flera uttag på rad och ta ut kontokortet mellan varje uttag. Om man tar ut pengar åt någon annan, får man även ta uttagskvitto efter varje uttag, eftersom uttagen annars riskerar att klumpas ihop under avdelningen “Reserverade belopp” (RES.BEL).
.
Så får du ditt uttag att stå på raden “Reserverade belopp” (RES.BEL):
För att få ditt uttag att hamna under avdelningen “Reserverade belopp”, får du ta ett separat kontoutdrag efter att du har tagit ut pengar. Men då blir det alltså otydligare hur mycket du har tagit ut, eftersom uttaget då kommer att klumpas ihop med alla andra kontohändelser som ännu ej är bokförda.
.
Får man reda på saldo (kontoställning) i alla uttagsautomater ?
- Nej, saldot får man bara reda på i vissa uttagsautomater.
När man handlar i butiker och när man tar ut pengar i “Kontanten” eller i “Uttag”, får man endast reda på den uttagna summan – inte det kvarvarande beloppet.
.
Fungerar alla typer av kontokort i alla automater ?
- Nej. Det står på automaten vilka typer av kontokort automaten accepterar.
.
Syns mina köp/uttag/insättningar direkt på kontot ?
- Nej, ibland kan det ta några dagar innan en kontohändelse blir bokförd på kontot.
Sätter man in pengar, blir beloppet oftast bokfört någon gång på eftermiddagen nästföljande vardag.
Tar man ut pengar eller betalar i en butik, kan det ta upp till en vecka innan kontohändelsen blir ordentligt bokförd på kontot. Det är därför lätt att övertrassera sitt konto, eftersom man aldrig vet exakt hur mycket pengar man egentligen har.
.
Hur undviker man att kortet blir spärrat ?
Slå alltid rätt PIN-kod. Om man slår fel PIN-kod för många gånger, kommer uttagsautomaten att ta kortet för dig. Automaten kan även ta ditt kort om kortet är för slitet, eller om det är fel på automaten.
.
Hur gör man ifall kortet blir spärrat ?
Då går man in till sin bank, legitimerar sig med ett giltigt ID-kort och beställer ett nytt kontokort. Det brukar ta mellan en och två veckor att få hem det nya kortet.
.
Har alla banker sin egen uttagsautomat ?
Nej, så var det oftare förr. Men nu för tiden samsas ofta flera banker om en och samma uttagsautomat. Dock har ICA-banken fortfarande egna automater.
.
Kan man ta ut utländska pengar i en uttagsautomat/Bankomat ?
Ja, vissa utländska valutor kan man ta ut. Men det är bäst att fråga sin bank först.
.
Nyttiga länkar ut:
.
Delta i ett forum om uttagsautomater >
https://www.flashback.org/t386918
.
http://www.crafty.se/hur-en-bankomat-fungerar/
.
Så fungerar en insättningsautomat >
https://konsumenternasblogg.se/att-satta-in-pengar-pa-insattningsautomat/
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >