Kokt Hans o Greta.nu » Så använder du en SodaStream – 5 steg !

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Så använder du en SodaStream – 5 steg !

- Djuplodande historik och information om kolsyrning -

_____

Funderar du på att skaffa en kolsyreapparat ?

Eller har du kanske redan köpt en ?

- Här får du några goda råd om hur du använder den !

En SodaStream, eller en kolsyremaskin, är en apparat som kolsyrar vatten.

Vissa kolsyreapparater går på el, medan andra fungerar helt manuellt (med handkraft).

Maskinen “blåser in” kolsyra i vattnet, så att det bildas bubblor i vattnet.

Sedan kan man dricka vattnet endast kolsyrat, eller också kan man hälla i någon smakessens efteråt. Smakessensen består av ett trögflytande koncentrat.

.

Bild på en kolsyreapparat som blåser in kolsyra i en vattenflaska

.

Kolsyremaskiner har varit vanliga i Sverige sedan början av 1960-talet, och innan kolsyreapparaten kom, använde man så kallade sifoner till att kolsyra sitt vatten.

…………………..

Bild på en sifon, med dess olika delar

.

Många människor tycker att det är praktiskt att när som helst kunna ta vanligt kranvatten och göra bubbelvatten av det, utan att behöva bekymra sig om när affärerna är öppna, och så vidare.

Nackdelarna med att kolsyra sitt eget vatten brukar vara att drickan fortare blir avslagen, att många människor tycker att det känns riskfyllt att handskas med kolsyrepatroner, och att smakessenserna ofta är dyra, och inte räcker särskilt länge.

Processen går till så att man trycker på en knapp på SodaStreamen, så att en ventil i kolsyrepatronen öppnas, och kolsyran sprutar då genom ett litet rör, och vidare ned i en vattenfylld flaska:

.

Närbild på Sodastramens kolsyre-rör

.

Grundprincipen är att man först kolsyrar vattnet, sedan häller man i smakessensen för hand.

För att kunna göra eget bubbelvatten, behöver man fyra saker:

En SodaStream och tillhörande tomflaskor, en kolsyrepatron, plus eventuell smakessens:

. . .

Det man behöver veta om, är att första gången man köper en kolsyrepatron, så kostar den ibland flera hundra kronor. Men sedan när man lämnar in den i en affär för att byta ut den, då får man en ny till ett reducerat pris, eftersom man har med sig sin gamla i utbyte.

.

Bild på en vanlig kolsyrepatron

.

Man behöver köpa minst två extra vattenflaskor (förutom den som ofta ingår), eftersom de endast rymmer mellan 7 och 9 deciliter vardera. Och det brukar snart gå åt…

. . +. .

.

Så här gör du för att kolsyra vatten:

.

Steg 1:

Sätt in kolsyrepatronen i SodaStreamen:

Börja med att skruva av korken på kolsyrepatronen så att du frigör ventilen, och riv bort plasten nedanför (plomberingen). Skruva sedan in patronen i kolsyreapparaten, enligt anvisningarna i manualen. Man bör skruva in kolsyrepatronen hårt, men inte så hårt att plasten på SodaStreamen spräcks.

Steg 2:

Fyll en vattenflaska:

Fyll nu en flaska med kranvatten, upp till markeringen. Fyller man på med för lite vatten, når röret inte ned till vattnet (och det blir inget bubbelvatten). Och fyller man på med för mycket vatten, orkar inte kolsyreapparaten trycka ut kolsyran ordentligt, utan apparaten kommer att gå på högvarv och riskera att slitas ut i förtid:

Steg 3:

Skruva/sätt in flaskan:

Nu sätter du in/skruvar du in den fyllda vattenflaskan i sodastreamerns munstycke:

Steg 4:

Tryck på knappen:

Tryck på knappen i cirka 2-3 sekunder. Om du vill ha mer kolsyra i ditt vatten, trycker du flera gånger, i 2-3 sekunders intervaller. På vissa kolsyreapparater kan man med hjälp av en reglerbar knapp, välja olika nivåer för hur mycket kolsyra man vill ha.

Steg 5:

Ta loss flaskan:

Fäll nu ut flaskan till borttagningsläget, och låt det pysa färdigt innan du tar ur flaskan.

Det kommer även att pysa samtidigt som du skruvar ur/tar ur flaskan, och det är helt naturligt.

- Det är kolsyreapparaten som gör sig av med överskottet av kolsyra.

(Obs!!! Det sitter ofta en plastpackning uppe i flaskans lock, som är till för att täta flaskan. Denna plastpackning ramlar lätt ur, så att man är medveten om det.)

Klart !

.

Att tänka på när man gör egen läskedryck/kolsyrat vatten:

Flaskorna som man använder till kolsyreapparater är inte lika täta som de flaskor med fabrikstillverkad läskedryck som man köper från affären. Drickan blir därmed avslagen ganska snabbt, och det kan vara bra att trycka i lite extra kolsyra redan från början.

Våra tester har visat att drickan blir avslagen snabbare, ju kallare man förvarar den.

Många människor uppskattar dock SodaStream, just därför att det blir mindre kolsyra i drycken.

Vi rekommenderar inte att man gör i ordning en hel flaska med både kolsyrat vatten och smakessens.

- Eftersom drickan slår av sig så fort, är det bättre att blanda ett glas i taget med läskedryck, undan för undan.

Det är också viktigt att smaka av när man blandar. Det är känsligt att smaken blir rätt. Principen är att ju mer smakessens man har i, destå sötare och fylligare blir drycken. – Och ju mindre essens man har i, destå mer kolsyresmak får man.

De mängdrekommendationer som står på flaskan stämmer sällan, utan alla personer vill ha olika styrka på läskedrycken.

Vår granskning har visat att man generellt sett behöver hälla i mer smakessens än vad som står i rekommendationerna, för att få upp en acceptabel sötma.

.

Så märker du om kolsyrepatronen är slut:

Om knappen känns stum, och inget händer när du trycker in den, då är kolsyrepatronen slut. En kolsyrepatron kan ta slut tvärt, helt utan förvarning, vilket gör att många människor felaktigt tror att kolsyreapparaten har gått sönder.

.

Så byter du kolsyrepatronen:

Skruva loss kolsyrepatronen ur SodaStreamen, och ta med den till en affär som tar emot gamla använda Co2-patroner. Du kan sedan köpa en påfylld kolsyrepatron för cirka 60-90 kronor. Ibland har affärer även mängdrabatt vid köp av flera kolsyrepatroner, eller paketpris – exempelvis fyra patroner för hundra kronor.

Det är oftast riskfritt att ta ur, sätta in, och transportera en kolsyrepatron, så länge det inte är något fel på patronen, eller så länge man inte utsätter den för höga temperaturer. Då kan den explodera. Det har till och med hänt att kolsyrepatroner har skjutits iväg som projektiler, rakt igenom väggar, om det har varit något konstruktionsfel på patronen, eller om den har hettats upp.

Man bör därför inte förvara sina kolsyrepatroner i skåpet ovanför kylen, eftersom kylaggregatet alstrar mycket värme.

Det har också hänt att kolsyrepatroner har exploderat när det har kommit in för mycket kolsyra i en vattenflaska, exempelvis om Sodastreamen har blivit stående för länge med kolsyra pysande in i en vattenflaska.

.

För och nackdelar med att kolsyra sitt eget vatten:

Ett av argumenten för att skaffa en SodaStreamer, är att det är praktiskt och bekvämt att när som helst kunna göra sitt eget kolsyrade vatten.

Men tänk på att de ekonomiska och miljömässiga vinsterna är försumbara, eftersom initialkostnaderna är höga, och att det sedan kostar mellan 60 och 90 kronor varje gång man skall fylla på en kolsyrepatron. En kolsyrepatron räcker inte särskilt länge; cirka 2 – 3 veckor för en normalkonsument.

Och de speciella essenser som man köper till, är relativt dyra och finns inte i alla smaker.

En del människor häller i koncentrat av saft i det kolsyrade vattnet. Då slipper man köpa de dyra specialanpassade smakessenserna (som dessutom inte finns i alla affärer). Problemet är bara att man behöver hälla i så stora mängder saft, för att få upp fylligheten i drycken.

De vattenflaskor som man använder till kolsyreapparaten, får endast sköljas ur med vatten vid rengöring, och de får ej diskas i maskin. De har även ett bästföre-datum, och när detta är passerat bör man köpa nya flaskor.

Och, du – det blir ofta lika mycket kånkande när man har en SodaStream, som när man köper vanliga läskedrycksflaskor. Man har bara bytt kånkandet till att bära på kolsyrepatroner och smakessenser istället !

Lycka till !

.

Information om granskningen:

Denna granskning av kolsyreapparater är gjord mellan den 15 april år 2016, och den 17 maj år 2016.

.

Historik om kolsyrning:

Att kolsyra vatten, har man gjort sedan början av 1800-talet.

Innan kolsyreapparaten kom i början av 1960-talet, använde man så kallade sifoner, eller sodasifoner att kolsyra sitt vatten med.

10 år senare – på 70-talet – gjorde SodaStreamen sitt intåg, och kolsyrningen ökade då märkbart.

Att kolsyra vatten har en bakteriedödande effekt, samtidigt som kolsyran har en förmåga att höja smakupplevelsen och hjälpa till att riva med sig maten ner i magen.

Det är relativt farligt att hantera kolsyra, eftersom gasen kan vara explosiv vid felaktig användning.

.

Diskutera om SodaStream i Familjelivs forum >

.

     Kommentera artikeln,  HÄR

.



Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=21974

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Skicka in en kommentar: / Leave a Reply:


KHOG/Ih Z 8 (622x250)

Sök i svenska Wikipedia:
Search english Wikipedia:

-----
Sök synonymer:
Search synonyms:

-----
Sök bilder:
Search images:

-----
Sök i Youtube:
Search Youtube:


Gå till artikelns start, här > / Go to Top, here >

Gå till menyn, här > / Go to Menu, here >




Annons/Ad:



Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu