Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Hänga upp saker på betongvägg – enkelt !
_____
Behöver Du hänga upp saker på en betongvägg,
men är osäker på hur man gör ?
- Vi hjälper dig !
I den här artikeln kommer du att få hjälp med att hänga upp lätta, respektive tunga föremål i betong, och få hjälp med vad man bör tänka på innan man börjar borra.
.
Lätta föremål:
Om du behöver hänga upp lätta saker på en äkta betongvägg – exempelvis tavlor – är det bäst att använda så kallade tavelkrokar, eller som de ibland även kallas - betongkrokar.
Detta är plastkrokar med spikar i, och det kan vara 2, 3, eller 4 spikar, som sitter genom plasten.
- Man sätter bara tavelkroken an mot väggen, där man vill ha tavelkroken, och hamrar in spikarna i väggen.
Tavelkrokar finns i olika storlekar och utseende, och tavelkrokarna brukar gå att köpa i vanliga mataffärer.
Exempel på en tavelkrok:
Man bör spika in spikarna så långt det går, men man får vara försiktig så att man inte spräcker plasten – den är rätt så skör,
- särskilt om tavelkroken har några år på nacken.
För ökad precision, och bättre kontroll när du slår in tavelkrokarna i väggen, använd en så liten hammare som möjligt. – Då stör du också grannarna minimalt.
När du flyttar, behöver du oftast inte spackla igen hål som har bildats av tavelkrokar, eftersom det av hyresvärden brukar betraktas som “naturlig åverkan” på bostaden. Det vill säga, ingen kommer att kunna klaga på dig i framtiden eller ställa dig till svars, för att du har gjort så pass små spikhål i väggen.
.
Större, tyngre föremål – borra med borrhammare och plugga:
Behöver du hänga upp större föremål i betongen – exempelvis lampor från taket, eller hyllor – bör man borra och plugga först.
Plugg används om man skall belasta eller röra på sakerna ofta, eller om det är tunga föremål som skall fästas på väggarna eller i taket.
Pluggen ger upphängningen en större hållbarhet och stabilitet, och risken att sakerna lossnar från fästena och ramlar ner, minskar.
Man kan oftast använda vanlig plastplugg*, eller som de också kallas, nylonplugg, i betongen, men ibland – om man exempelvis skall hänga upp en tung lampa i taket, kan det vara bättre att använda en expanderplugg* av metall.
.
*Exempel på en plastplugg till betong. – “vingarna” hindrar att pluggen skruvar sig inne i betongen. Du för in skruven i hålet, i den högra änden:
.
Exempel på plastpluggar med skruv i:
.
*Exempel på en expanderplugg till betong – en så kallad “Pinnskruvexpander”:
.
Expanderpluggen utvidgar sig inuti betongen när man skruvar muttern medsols (åt höger), och upphängningsanordningen blir därför mycket, mycket hållbar.
Man behöver ingen lös skruv till en expanderplugg, utan du vrider bara muttern åt höger, när du skall fästa dina saker i betongen.
Tänk bara på att när du flyttar, så sitter metallexpandern fullt synlig vid väggens yta, och det kan se rätt så fult ut. Då kan du bli tvungen att återställa väggen, innan nästa hyresgäst skall flytta in.
Återställer väggen gör du genom att lirka ur expanderpluggen ur väggen, spackla igen hålet, och eventuellt måla om.
Det kan vara komplicerade regler kring att återställa en bostad när man skall flytta, så det är bäst att höra med hyresvärden, eller med den nya hyresgästen först, innan du börjar återställa bostaden, så att ni kommer överens om hur bostaden skall återställas.
.
Borra med borrhammare
När man borrar i en äkta betongvägg för att sedan kunna föra in en plugg, bör man använda en borrhammare. Och borrstål anpassade för betongvägg.
Man behöver ofta förborra hålet med en mindre metallborr, innan man börjar borra med betongborren.
- En metallborr är vassare i änden, och tar sig in genom den hårda ytan på betongväggen bättre än en betongborr, eftersom betongborren är trubbig i änden.
Metallborren används också för att ge en bättre riktning var hålet skall vara.
Det kan vara bra att köpa hem lite extra metallborrar i 8 – 10 millimeters storlek, så att man har i reserv eftersom de så lätt går av.
Så här ser du skillnad på de olika borrarna som ligger och skräpar i verktygslådan:
Träborr:
Har vass spets och vassa skärblad. – Det är meningen att träborren skall skära sig in i träet:
Metallborr:
Har halvtrubbig spets och halvvassa skärblad.
Betongborr:
Har trubbig spets och oslipade skärblad. – Här är det meningen att borren skall slå sig in i väggen, alternativt, med ett lätt tryck pressa sig in i väggen.
Borr anpassad för handborr/borrsväng:
Här har du en borr som ser lite hejsan ut, med en flat yta, innan spetsen kommer. Den är gjord för en manuell borrmaskin, som man “vevar” för hand.
.
Extra tips:
Innan man börjar borra, kan det vara bra att undersöka väggen med en regeldetektor, för att se så att man inte borrar i metallstag, vattenledningar, eller elledningar.
Ibland finns det ett schema över var känsliga delar i väggarna finns. Detta schema kan man skaffa hos sin hyresvärd, eller om man är villaägare kanske ett sådant schema följde med vid husköpet ?
Tänk också på att inte skruva in skruven för hårt i pluggen. Då belastas godset på skruven mer, och skruven går lättare av.
Det krävs lite “känsla” och “erfarenhet”, för att veta hur hårt man skall skruva in en skruv, eller dra åt en mutter.
Men det finns hjälpmedel, så kallade momentnycklar, som man kan använda för att lättare kunna bedöma hur hårt man skall skruva in en skruv eller en bult.
.
Så tar du ur en gammal fastrostad skruv ur en plugg:
För att skruva ur en skruv som har rostat fast i en plugg, kan man spraya på Coca-Cola över skruven. Coca-Cola är frätande, och har en rostlösande effekt.
Men det finns också moderna preparat som återställer metallen, och som gör att skruven lättare går att ta ut:
.
Kommer min hemförsäkring att täcka kostnaderna, om jag råkar borra sönder ett vattenrör ?
Nej, en vanlig hemförsäkring täcker inte kostnaderna om man skulle råka borra sönder till exempel ett vattenrör i sin bostad.
Man behöver bygga på med någon form av allrisk/drulleförsäkring, för att ha en chans att få hjälp med kostnaderna.
Man måste även kunna bevisa för försäkringsbolaget att man har undersökt väggen med regeldetektor och skaffat ett schema över var rörgatorna går i bostaden innan man börjat borra, för att ha någon chans att få ersättning för skadorna från sitt försäkringsbolag.
Om det visar sig att man har slarvat vid borrandet, kommer man inte att få ut några pengar, utan man får stå för alla saneringskostnader själv.
Saneringskostnaderna kan uppgå till så mycket som en halv miljon kronor, för att sanera en vattenskada.
.
Sammanfattning:
Hänga upp lätta saker på betongvägg – använd tavelkrokar.
Hänga upp tunga saker i betongvägg – använd plastplugg och skruv, eller expanderplugg i metall.
.
Lycka till !
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >