Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större ! Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !
Inspiration till pärlbroderi med TOHO-pärlor
- Låt dig inspireras av klädbroderi, med polyestertråd och glaspärlor !
_____
Vill Du börja brodera ?
- I så fall får du här lite inspiration till ditt broderi…
Så här vackra dockkläder är det möjligt att brodera, om man tränar !
Jag har nu varit och träffat (intervjuat) en av Sveriges främsta tygkonstnärer, – sömmerskan Inga-Maj Carlsson, från Vänersborg.
Inga-Maj har specialiserat sig på pärlbroderi av hög kvalitet.
Pärlorna är gjorda i glas, och kommer från Japan – så kallade “TOHO-pärlor”, och dessa pärlor är, som ni snart kommer att få se, mycket vackra.
Tråden, som Inga-Maj har använt till de här dockkläderna, heter “Saba-tråd”, och den består av ren polyester, och tråden blir därmed även den, av mycket hög kvalitét, och är svår att dra sönder.
När man syr igenom TOHO-pärlorna, så bör man ha en väldigt tunn nål, och dessa nålar går att köpa i de flesta tyg, eller sömnadsaffärer.
Inga-Maj Carlsson rekommenderar att man, åtminstone i början, bör titta på ett färdigt mönster när man syr, men att man förvisso, när man känner sig lite säkrare, kan börja att brodera på fri hand.
Det som är gemensamt för alla dessa föremål, är att Inga-Maj har börjat med “livet”, eller midjan på figurerna, och sedan har hon bara sytt runt om, för att sedan brodera de övriga delarna på figurerna.
.
.
Till dessa dockkläder behövs – 4 saker:
Tråd, pärlor, tunn synål, och mönster
.
.
Klänningen till dockan “Hilda”, gjord med Sabatråd, och TOHO-pärlor…
.
.
.
.
.
.
.
Klänningen till “Lena”, likaså:
.
.
.
.
.
.
.
Inga-Maj Carlsson tillverkar även påskkycklingar…
.
.
.
.
.
.
.
…och kläckte också idén till det här hemmet…
.
.
.
..
.
.
.
…till syskonen…
.
.
.
.
.
.
.
…Ja, nu är hela “familjen” samlad för fotografering !
.
.
.
.
.
Enligt Inga-Maj Carlsson, kan man använda vilka ihåliga pärlor som helst till pärlbroderi, men just dessa dockkläder, är gjorda med TOHO-pärlor.
När man pärlbroderar, så bör man använda väldigt tunna synålar, och dessa kan man köpa i sömnads- eller hobbyaffärer, som typ “Panduro”.
Själva dockorna, kan man köpa i välsorterade leksaksaffärer.
Enligt Inga-Majs utsago, så är stjärnformade föremål generellt sett lättare att brodera, än runda föremål. – Kanske något för nybörjaren att tänka på ?
- Vill du komma i kontakt med Inga-Maj Carlsson och ställa frågor till henne, så kan du maila till mej på, kokthansogreta@yahoo.com, så förmedlar jag frågorna till henne.
.
.
Övrig information om “Broderi” = prydnadssömnad, Förr= konstsömnad (att sy prydnader, konst)
Ordet “broderi”, härstammar gissningsvis från en germansk ordstam – ordet har vi fått från tyskans “Broderie” (broderi), och “broder” (brodera).
Broderiet som sömnadsform, är, och har varit högt utvecklad i orienten (österländerna), i cirka 6.000 år.
Och här i Norden, har man funnit broderade kantavslutningar och bårder, i gravar från bronsåldern. (cirka 1800 – 500 f. Kristus)
Broderiet, som är den mest variationsrika tekniken inom textilkonsten, har ofta haft högt anseende, och ibland utförs denna sömnadsform av skickliga yrkesbrodörer, så kallade pärlstickare,
- eller av mycket duktiga nunnor, exempelvis i Vadstena kloster.
Man har genom tiderna, använt många olika material till broderier, exempelvis pärlor, ädelstenar, strass, hårstrån, paljetter, röd korall, svart gagat, eller slipat stål.
Det internationellt mest kända broderiet, den så kallade “Bayeuxtapeten”, härstammar från slutet av 1000-talet e. Kristus.
Förr i världen så hörde broderandet till “god uppfostran”, och för att belysa detta, så kan vi citera det som vår svenske uppfinnare och industriman, “den svenska mekanikens fader” Christopher Polhem, sade om broderandet på 1700-talet,
broderi är “ett av de förnämsta stycken, varmed en flicka uti sina uppväxtår bör sysselsättas”.
(Jag tycker att det är ett fruktansvärt ordspråk, men jag tog med det av journalistiska skäl. Ber om ursäkt.)
Faktakällor är hämtade från uppslagsverken “Bra böckers lexikon”, “Husmorslexikon”, och “Nationalencyklopedin”.
.
.
Här har du tomma broderi-mallar, att rita egna mönster på
Här kan du rita ditt eget mönster, online
Här kan du få ytterligare inspiration till pärlbroderier
.
.
.
Skriv Dina erfarenheter av broderi, HÄR
.
Du kanske också gillar: / You may also like:
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >