Kokt Hans o Greta.nu » 2011 » May

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !

“Janssons frestelse” a là Kokthansogreta !

- En utmärkt maträtt att äta, alla delar av året -

_____

Vill du ha ett gott recept på Janssons frestelse ?

Lugn, vi hjälper dig !

- Här har du grundreceptet till Kokthansogreta’s “Janssons frestelse” !

.

Janssons frestelse är ju en fantastiskt god maträtt, som man kan variera i det oändliga. Den är väldigt enkel att laga också, och det ingår bara tre huvudingredienser i maträtten – potatis, lök, och ansjovis.

Här har du ett bra grundrecept, som du kan variera efter eget tycke !

.

Du behöver – till cirka 4 personer:

8-12 potatisar

2-4 lökar

2-3 burkar/förpackningar ansjovis

1,5 deciliter mjölk

1,5 deciliter grädde

Ströbröd

Lite smör

.

Gör så här:

Skala potatisen, och skär den sedan i strimlor.

Skär löken i strimlor. (Du kan även steka löken i en stekpanna först, om du vill)

Blanda 1,5 deciliter mjölk med 1,5 deciliter grädde, i en bunke.

Smörj en ugnsfast form.

.

Häll nu en tredjedel av potatisen i den ugnsfasta formen

Häll en tredjedel av löken, i formen

Häll över en burk ansjovis

————

Häll på den andra tredjedelen potatis

Strö på den andra tredjedelen lök

På med en burk ansjovis

————

Strö på resten av löken

Häll resten av potatisen ovanpå

Häll 2 deciliter av mjölken/grädden över alltihop, plus lite ansjovisspad

Sedan häller du över ströbröd

Avsluta med att hyvla några skivor smör, som du lägger ovanpå frestelsen, ifall du vill ha en mer “tillagad” smak på maträtten.

.

Så här: (Illustration över de olika lagren i Janssons frestelse)

.

Nu kan du grädda detta i ugnen på cirka 225° i cirka 45 minuter, eller tills potatisen är mjuk, och ovansidan gyllenbrun.

Efter cirka trettio minuter, kan man hälla över mer gräddmjölk och ansjovisspad.

Klart !

(Bild på den färdiga Janssons frestelse, i den ugsfasta formen)

.

Extra tips när du lagar Janssons frestelse:

Du kan välja vilken lök du vill använda till Janssons frestelse. – Olika lökar ger maträtten olika karaktär. En del människor skulle inte kunna tänka sig att äta en Janssons frestelse utan rödlök i, till exempel.

Många vill ha maträtten lite krispig, och nästan bränd på ovansidan. Du kan variera ugnsvärmen och tillagningstiden, men även fuktigheten i maträtten, så att det blir som du vill ha det. – Tänk bara på att det kan vara ohälsosamt att äta alltför bränd mat, eftersom det då bildas gifter i maten, så kallade karcinogener, exempelvis Akrylamid.

Om du skall bjuda “fint folk” på Janssons frestelse, så tänk på att inte snåla med ansjovisen. – Det finns få saker som gör människor mer irriterade, än när det är för lite ansjovis i denna maträtt. Då känner sig människor i allmänhet blåsta. Restauranger skriver ofta på sin meny att de serverar “Janssons frestelse”, men sedan när man har lagt upp maten på tallriken, och tagit några tuggor, märker man ofta att de har “sparat in” på ansjovisen, eftersom det är en ganska dyr fisk.

Så om man är snål, bör man kanske inte laga denna maträtt överhuvudtaget ?

.

Övrig kuriosa:

Vissa källor säger att maträtten Janssons frestelse är uppkallad efter operasångaren Per Adolf “Pelle” Janzon (1844-1889), eftersom han ofta bjöd på sexa med öl, snaps, och ansjovisgratäng.

Andra källor menar att maträtten döptes av Östermalmsfrun Elvira Stigmark och hennes kokerska Sofie Pauline Brogårde, efter en film från 1928, som hette “Janssons frestelse”.

—————–

En potatisgratäng med köttfärs i, kallas för Karlssons frestelse. Och har man ingen ansjovis i, kallas det endera för Hanssons frestelse, eller Svenssons frestelse, beroende på var i landet man bor.

.

(Bild på ett julbord, i vilket det ingår Janssons frestelse.)

.

Har Du fler recept, så tipsa oss här >

.

Länkar:

Recept på vegansk Janssons frestelse, här >

.

Recept på LCHF-Jansson, här >

.

Recept på vegetarisk Janssons frestelse, här >

.

kokthans2


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >

Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=21307

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:
     

ANNONSER / ADS:
.

.
.



KHOG/Ih Z 7 (670x250)

LÄS FLER ARTIKLAR...> / READ MORE ARTICLES...> »

Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu