Archives 2014 - Kolla Dödsannonser - Dödsannonser Online

Kolla Dödsannonser - Dödsannonser Online

Läsa nya och gamla dödsannonser / familjeannonser från hela Sverige

Dödsannonsens historia

Written by Administrator no comments

Att göra monument över sina avlidna, har man ägnat sig åt sedan flera tusen år tillbaka i tiden. Pyramiderna i Giza, Egypten, är ett tidigt exempel på att man har velat få omvärlden att komma ihåg någon, exempelvis sina Faraoer eller Gudar.

Även runskrifter som äldre folkslag utformade och olika begravningsriter som exempelvis Indianerna ägnade sig åt, skulle man kanske kunna kalla dödsannonser.

Exempel på en äldre form av dödsannons utan symbol

Dödsannonser ser olika ut i olika länder och i många länder har man endast "dödsrunor" över sina avlidna, det vill säga det som på engelska kallas för "Obituaries".

Den svenska dödsannonsens historia börjar för drygt 200 år sedan, med enklare texter och oftast utan några symboler. Men på 1940-talet började det svarta korset, som först sågs på 1890-talet, att långsamt bli alltmer populärt och vid dags dato kan man få i princip vilken symbol som helst över sin avlidne närstående.

Exempel på en dödsannons för Falstaff Fakir från 1890-talet, med ett svart kors längst upp

Dödsannonsen brukar ofta spegla vem den avlidne var och vilka intressen den hade. Dödsannonser har en väldigt viktig roll i den svenska kulturen och journalistiken. Många människor prenumererar på en dagstidning, endast för att de skall kunna läsa dödsannonserna (och eventuellt serierna och korsorden, förvisso).

Utmaningen med att bevara dödsannonser till eftervärlden, är att pappret ofta är av ganska låg kvalite och att annonsen därför gulnar efter ett tag. Kanske kan den digitala tekniken vara till hjälp i detta avseende ?

På 1940-talet började symbolen "Det svarta korset" att bli alltmer populär


Rss feed of the articles