Skriv ett gästinlägg i bloggen !

.

.

 .

Vill du gästblogga i en av internets populäraste bloggar, Kokt Hans o Greta.nu ?

.

- Du kanske har tankar och känslor som behöver sättas på pränt ?

.

Skicka då in ditt inlägg till min mailadress:

kokthansogreta@yahoo.com

.

Jag och redaktionen korrekturläser alla gästartiklar som kommer in, och rättar alla eventuella stavfel, då vi tror att våra besökare uppskattar rättstavade artiklar.

.

Självklart kan du vara anonym om du vill.

.

.

Varmt välkommen med ditt inlägg !

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Published by Askungen, on juni 29th, 2012 at 5:59 e m. Filled under: UncategorizedNo Comments

Information om namnet ”Greta”

.

.

Namnet Greta, är en kortare variant av namnet Margareta

Margareta, som från början stavades Margarita, har latinsk / grekiskt ursprung, och är bildat av det persiska ordet för pärla

I Sverige använder vi även de närbesläktade namnen Meta, Maggan, eller Margit

I Norge och Danmark, så hör man ofta namnet ”Grethe”, som är en kortare form av namnet Margrethe, vilket är den norsk / danska varianten av vårt svenska namn Margareta. 

Namnforskare har hittat personer som hette Greta i Sverige, redan på 1300-talet och namnet var mycket vanligt förekommande hos människor som föddes år 1900 till 1920, men sedan dalade namnet i popularitet, för att sedan stiga igen på 1990-talet.

Namnet fortsätter nu under början av 2000-talet att öka i popularitet, och man räknar med att Greta kan bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen.

Namnet Gretel, är en annan version ( diminutiv-form, förminskande form ) av det tyska namnet Margarete,

och en annan tysk diminutivform, Gretchen, blev populär i och med att Goethe döpte en av de bärande rollerna till just Gretchen, i sin tragedi ”Faust”.

Några kända personer som bär namnet Greta,  är Greta Tegnér, Greta Garbo, Grethe Kausland, och Greta Dahlqvist. 

Bröderna Grimm använde namnet Greta ( Gretel ), för att visa på en ”medelsvensson” – ”En person i befolkningen, vilken som helst”, ungefär som vi i Sverige använder namnet Stina, Lisa, eller Lilla Eva, och så vidare. 

Greta, som togs in i almanackan år 1986, hade från början namnsdag den 13 mars, men delar sedan år 1993 namnsdag med Margareta, den 20 juli ( i fruntimmersveckan ).

( Fakta från uppslagsverken Compaktlexicon, Namnordboken, och Wikipedia ) 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

Published by Askungen, on juni 29th, 2012 at 8:58 f m. Filled under: UncategorizedNo Comments

Information om namnet ”Hans”

.

.

Man tror att namnet Hans, från början är ett tyskt namn, men att man använde det främst på personer som man misstänkte härstammade från Sverige.

Man hör ibland även varianterna Hansi, eller Hänsel, och då framför allt i de tyskspråkiga länderna. Dessa utvidgningar av namnet Hans, kanske används för att lägga en lite kärleksfull värdering på personen, alternativt för att visa på att personen är liten ( diminutiv-form ) ? 

Namnforskare har hittat personer som hette Hans redan på 1300-talet, och förmodligen var namnet Johannes den ursprungliga varianten av Hans.

Namnet var i begynnelsen mest använt av borgerskapet och adeln, och i Danmark har namnet alltid varit populärt, och då med uttalet “Hanns“.

I både Danmark och Norge är namnet så poppis, att de har döpt sin midsommar till “Sankt Hansaften”. 

Hans, som sedan år 1901, har namnsdag på “Johannes döparens dödsdag” den 29 Augusti ( ej att förväxla med “Johannes döparens dag” den 24 juli ), blev modernt i Sverige på 1900-talet, och vi har många kända personer som heter Hans, bland andra Hans Rausing, Hans Wallman, Hans Josefsson och Hans Ernback.

Men, namnet har sedan dess sjunkit i popularitet,- i alla fall som tilltalsnamn, och numera är namnen Hannes, eller Hampus mer populära än namnet Hans. Dock är namnet Hans som andranamn, fortfarande mycket populärt.

Bröderna Grimm använde namnet Hans ( eller Hänsel ), för att beskriva en no name-person, en “medelsvensson”, eller “en person, vilken som helst”, i sagorna. – Ungefär som vi i Sverige använder namnen Pelle, Kalle, eller lille Oskar.

( Fakta från: Stora uppslagsboken, Prismas ordbok, och Compaktlexikon )

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Published by Askungen, on juni 29th, 2012 at 8:01 f m. Filled under: UncategorizedNo Comments