Information om namnet ”Greta”

.

.

Namnet Greta, är en kortare variant av namnet Margareta

Margareta, som från början stavades Margarita, har latinsk / grekiskt ursprung, och är bildat av det persiska ordet för pärla

I Sverige använder vi även de närbesläktade namnen Meta, Maggan, eller Margit

I Norge och Danmark, så hör man ofta namnet ”Grethe”, som är en kortare form av namnet Margrethe, vilket är den norsk / danska varianten av vårt svenska namn Margareta. 

Namnforskare har hittat personer som hette Greta i Sverige, redan på 1300-talet och namnet var mycket vanligt förekommande hos människor som föddes år 1900 till 1920, men sedan dalade namnet i popularitet, för att sedan stiga igen på 1990-talet.

Namnet fortsätter nu under början av 2000-talet att öka i popularitet, och man räknar med att Greta kan bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen.

Namnet Gretel, är en annan version ( diminutiv-form, förminskande form ) av det tyska namnet Margarete,

och en annan tysk diminutivform, Gretchen, blev populär i och med att Goethe döpte en av de bärande rollerna till just Gretchen, i sin tragedi ”Faust”.

Några kända personer som bär namnet Greta,  är Greta Tegnér, Greta Garbo, Grethe Kausland, och Greta Dahlqvist. 

Bröderna Grimm använde namnet Greta ( Gretel ), för att visa på en ”medelsvensson” – ”En person i befolkningen, vilken som helst”, ungefär som vi i Sverige använder namnet Stina, Lisa, eller Lilla Eva, och så vidare. 

Greta, som togs in i almanackan år 1986, hade från början namnsdag den 13 mars, men delar sedan år 1993 namnsdag med Margareta, den 20 juli ( i fruntimmersveckan ).

( Fakta från uppslagsverken Compaktlexicon, Namnordboken, och Wikipedia ) 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

Published by Askungen, on juni 29th, 2012 at 8:58 f m. Filled under: UncategorizedNo Comments

No comments yet.

Leave a Reply