Information om namnet ”Hans”

.

.

Man tror att namnet Hans, från början är ett tyskt namn, men att man använde det främst på personer som man misstänkte härstammade från Sverige.

Man hör ibland även varianterna Hansi, eller Hänsel, och då framför allt i de tyskspråkiga länderna. Dessa utvidgningar av namnet Hans, kanske används för att lägga en lite kärleksfull värdering på personen, alternativt för att visa på att personen är liten ( diminutiv-form ) ? 

Namnforskare har hittat personer som hette Hans redan på 1300-talet, och förmodligen var namnet Johannes den ursprungliga varianten av Hans.

Namnet var i begynnelsen mest använt av borgerskapet och adeln, och i Danmark har namnet alltid varit populärt, och då med uttalet “Hanns“.

I både Danmark och Norge är namnet så poppis, att de har döpt sin midsommar till “Sankt Hansaften”. 

Hans, som sedan år 1901, har namnsdag på “Johannes döparens dödsdag” den 29 Augusti ( ej att förväxla med “Johannes döparens dag” den 24 juli ), blev modernt i Sverige på 1900-talet, och vi har många kända personer som heter Hans, bland andra Hans Rausing, Hans Wallman, Hans Josefsson och Hans Ernback.

Men, namnet har sedan dess sjunkit i popularitet,- i alla fall som tilltalsnamn, och numera är namnen Hannes, eller Hampus mer populära än namnet Hans. Dock är namnet Hans som andranamn, fortfarande mycket populärt.

Bröderna Grimm använde namnet Hans ( eller Hänsel ), för att beskriva en no name-person, en “medelsvensson”, eller “en person, vilken som helst”, i sagorna. – Ungefär som vi i Sverige använder namnen Pelle, Kalle, eller lille Oskar.

( Fakta från: Stora uppslagsboken, Prismas ordbok, och Compaktlexikon )

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Published by Askungen, on juni 29th, 2012 at 8:01 f m. Filled under: UncategorizedNo Comments

No comments yet.

Leave a Reply