_____

Nu skall jag granska en bransch som verkar vara full av roffare, hästskojare och gangsters.

Och som skulle behöva en rejäl sanering.

Det skall handla om musikbranschen.

I den ingår såklart vår svenska revy-elit. En elit som har producerat revy efter revy, sedan början av 70-talet.

Men i revyernas orkesterdiken sitter musiker som bara spelar i luften. All musik som framförs i numren, är redan förinspelad och ligger på så kallade singback-taper. Så det enda musikerna behöver göra, det är att se någorlunda glada ut och försöka att inte somna. Samt att självklart låtsas att de spelar.

Genom att göra så här, behöver ju inte musikerna vara speciellt duktiga, för man kan ju i princip ta någon från gatan som sätter sig vid en flygel, byggd av vit pappkartong och spelar i luften. Personligen känner jag en musiker som spelat i en av sveriges största revyer sedan 1997. Utan att ha tagit en enda ton.

Men vilka är det som är de stora förlorarna på detta ? Jo, självfallet biljettköparna.-De enskilda medborgarna. Och musikerna, förstås.

Revykungarna håvar ju in miljoners miljoner på bedrägeriet. Ja, de kan ju till och med sänka musikernas löner med argumentet “ni spelar ju ändå inte”. De kanske inte ens är anställda som musiker, utan det kanske står “allt i allo” på anställningskontrakten och då kan ju inte musikerfacket reagera heller.

Är inte detta anmärkningsvärt ?

I TV, där fuskas det rejält också. Där kan man se gummiplattor ligga på trumseten, gitarrer som inte är inkopplade, synthar utan sladd, sångare som inte sjunger…

och vad som är mer konstigt, tycker jag, är att de allra största artisterna ofta har med sig förinspelad musik till TV-studion, där både sången och musiken tonas ut i slutet. Och då blir det väl helt uppenbart att artisten inte sjunger på riktigt ?

.

..- Torkar bajs ? -

Vi har en dansbandselit som inte spelar på sina egna skivor och har så inte gjort på över tjugo år. Man tar in studiomusiker från Sverige, Polen, Tjeckien och USA när man skall göra skivorna. Och det är väl samma gäng ungefär som spelar på alla dansbandsskivor.

Och de få orkestrar som verkligen spelar på sina egna skivor, de är inte sena att påpeka det och använda det i marknadsföringen. Hittills har jag bara hört ett band som spelat själva på sina skivor. Och hur många band finns det ?

Det skulle vara kul att se hur dansbanden reagerade om man krävde att få pengarna tillbaka efter 20 års skivköpande, när man upptäckt att det är studiomusiker på varenda platta. Tror ni man skulle få pengarna tillbaka ?

Jo du…

Den kosingen är nog redan väl investerad i fina bilar, motorcyklar och nya miljonvillor invid sjökanterna.

Men, dansbanden spelar väl knappt live heller, för det verkar vara så mycket förinspelad musik som ligger och blippar och bloppar i bakgrunden. Och när någon musiker går på toaletten så hörs det absolut ingen skillnad.

Om musikern inte skulle komma tillbaks efter toalettbesöket, utan följer med någon brud hem, skulle väl orkestern inte märka det förrän musikern har ett solo. Och de solona brukar varken vara långa eller svåra. Dessa kan nog någon ur publiken spela.

Och i Melodifestivalen kan man ju inte klaga på att musikerna sitter och spelar i luften. För där finns ju inte ens några musiker. Och har så inte funnits sedan år 2000. Men tittarna märker väl inget ? De tittar väl på någon schysst rökeffekt, eller på någon paljettbeprydd klänning och säger “-Oh vilken bra musik.” ?

Till dem som vill vara bror duktig nu och förklara dessa företeelser med att det är “av tekniska skäl” som musikerna knappt spelar någonstans längre, har jag en fråga:

De som utbildat sig på musikhögskola i 5 år, men som nu jobbar med att torka bajs inom vården,

__________

- är detta också av tekniska skäl ?

.

Klicka HÄR för att komma till originalet.

.