LÀnge sÄg Arbeiderpartiet ut att ha fÄtt ett svÄrrubbat opinionsmÀssigt övertag över Norges blÄ-blÄ regering. Kanske bidrog arbeiderpartiledaren Jonas Gahr StÞre till det hÀr ocksÄ genom att han inte hade den sedvanliga, lÄnga partibakgrunden. I vart fall lÄg partiledarens popularitet över partiets och kan ha varit en förklaring till att Arbeiderpartiet under en period vÀxte frÄn 30-procentsnivÄn med i runda tal 10 procent.
Men sen hÀnde nÄgot. I januari gick den sittande statsministern, Erna Solberg, för första gÄngen om Àn knappt, om StÞre i en opinionsundersökning om bÀsta statsminister. Och i en alldeles fÀrsk likande undersökning i tidningen Dagbladet vÀljer 31 procent av samtliga tillfrÄgade Solberg som bÀsta statsminister, vilket Àr nÀstan 10 procent mer Àn HÞyre fÄr i partisympatimÀtningen. Motsvarande siffror för StÞre och Arbeiderpartiet Àr 23 procent respektive cirka 33 procent.
Utan tvekan har det hÀr att göra med att den borgerliga kampanjen mot Arbeiderpartiet medvetet har riktats in pÄ dess ledare, som har utmÄlats som velpetter och dimmornas furste. Ibland har man dÄ kunnat anvÀnda faktiska anpassningar av politiken, som modifieringen av Arbeiderpartiets tidigare mer generösa hÄllning till flyktingar, som bevis, men i andra fall handlar det om medvetna vantolkningar. FrÄn borgerligt hÄll har man till exempel försökt göra ett nummer av att StÞre dels har kritiserat den sittande regeringen för att ha anvÀnt en för stor del av de fonderade oljepengarna, dels för att sjÀlv ha velat anvÀnda oljepengar. Nu Àr StÞre inte sÄ virrig eller velig som man kan tro av detta. Vad den sittande blÄ-blÄ regeringen har gjort och som StÞre kritiserar den för Àr att pytsa ut för mycket pengar för omedelbar konsumtion. DÀremot tycker StÞre att det Àr rimligt att investera oljepengar för att hÄlla hjulen i gÄng i en ekonomisk nedgÄngstid.