Dagens Sommar-pratare, Magnus Nilsson, är – ser jag, när jag kollar upp honom – född i SelÃ¥nger i mitt gamla Medelpad, men det är som krögare i närbelägna Jämtland han har blivit berömd i matvärlden. Han driver krogen Fäviken Magasinet i Järpen, Ã…re, ett kök med sÃ¥dant rykte att det är ständig kö till den lilla restaurangen. Själv har jag aldrig varit där och lockas kanske heller inte av tillbehör som tallbark, gamla höstlöv och torkat grisblod. Men jag antar att det här är ingredienser som ska sätta extra piff pÃ¥ maten.
Magnus Nilsson är en parisiskt skolad kock – han berättade om detta, men för egen del var jag mer intresserad av lyssna pÃ¥ det han hade att berätta om den lokala matlagningskonsten och de lokala rÃ¥varorna: mjölk, grädde och ost frÃ¥n ett fortfarande existerande husdjur, nyfÃ¥ngad fisk och annat sÃ¥dant. Inspiratörer och läromästare var här människor som farmor – programmet är för övrigt inspelat pÃ¥ en fäbod med en livs levande fäbodjänta som samtalspartner. Mina läsare bör här notera, att mycket av det här är egenupplevda realiteter även för mig: Mina föräldrar drev jordbruk med odling och djur när jag var liten, och dessutom yrkesfiskade pappa, det senare ocksÃ¥ efter vÃ¥r flykt till Sverige. Och i den lilla byn Juniskär söder om Sundsvall hämtade vi mjölk frÃ¥n smÃ¥bönder i närheten, köpte kött och fläsk och potatis pÃ¥ samma sätt, och pappa fortsatte att fiska även när han blev fabriksarbetare.
SÃ¥ även om jag aldrig har använt Magnus Nilssons begrepp ”rektún mat”, förstÃ¥r jag vad han talar om. Och jag tycker att han dessutom lyckas förmedla dess doft och smak.
Riktigt lika självklart känns inte Magnus Nilssons musikval. Ibland kan sådant bero på att man som lyssnare inte är förtrogen med det som spelas, men han spelar en del som också jag känner till (Ed Harcourt, Christian Kjellvander, Beastie Boys). Så jag tror att min reaktion mest beror på att jag inte får musiken att gå ihop med det talade programmets retrospektiva och lantliga tema.
Att han spelade ”Isarna” med Säkert!, jämtländska Annika Norlin, kändes däremot helt rätt.