Recept på hönssoppa

Vill du veta hur man kokar hönssoppa ?

Bra.  Här får du recept på två olika varianter.

1. Först “Vanlig hönssoppa”, och sedan “Skotsk hönssoppa”.

.

Vi börjar med “Vanlig hönssoppa”.

(redd, och med redan färdigkokt höna, cirka 4 portioner).

.

Ingredienser – 12 saker:

1/  Två till tre hönsbuljongtärningar i 1 1/4 liter vatten,

alternativt, 1 1/4 liter egentillagad hönsbuljong (se recept nedan)

2/ Blomkålshuvud, cirka 500 gram

3/ En squash

4/ Några morötter

5/ Tjugofem gram olivolja

6/ Två matskedar mjöl

7/  En fjärdedels burk kokta ärtor

8/ Små pastastjärnor

9/ Lite kött från en färdiglagad höna

10/ En äggula

11/ En deciliter grädde

12/ Finklippt persilja

.

Så här kan du tillreda vanlig hönssoppa:

1. Börja med att göra i ordning hönsbuljong.

2. Dela sedan blomkålshuvudet i klyftor, och koka klyftorna så att de blir mjuka, i lite av hönsbuljongen i en kastrull.

3. Skär squash och morötter till lagom stora bitar, och släng ned dessa, tillsammans med blomkålen i kastrullen.

4. Tag fram en stekgryta, och fräs olivolja och mjöl, späd sedan ut detta med hönsbuljong, och låt det koka i cirka 5 minuter.

5. Lägg i blomkålen, squashen, morötterna, och ärtorna i stekgrytan.

6. Sedan kan du slänga ned lite stjärnpasta (små pastastjärnor) för att få soppan lite matigare.

7. Skär nu hönsköttet i fina skivor, och lägg dessa i stekgrytan.

8. Tag därefter fram soppskålen, som du skall servera soppan i, och vispa ihop äggulan och grädden i soppskålen.

9. Ta nu stekgrytan, och häll över den varma soppan i soppskålen, under vispning.

10. Sedan kan du strö finklippt persilja över soppan.

Glöm inte att krydda soppan, så som du vill ha den !

.

Så här gör du hemmagjord hönsbuljong

(Cirka 2 liter)

.

Ingredienser:

1 kokhöns

2 1/2 liter vatten

1/2 gul lök

1/2 morot

1 bit selleri

1 bit palsternacka

1-2 matskedar salt

2 stycken persiljekvistar

.

Gör i ordning hönsbuljongen:

Gröpa ur hönset, och skölj det ordentligt under kranen. Du kan även binda upp det med snören om du vill. Lägg sedan hönset i kallvatten, och låt det långsamt koka upp på spisen. Därefter kan du skumma av detta, och tillsätta de ansade rotsakerna, saltet, och persiljekvistarna. Låt buljongen sakta koka i cirka 2-3 timmar. Sila, och skumma av fettet noga. - Klart !

.

.

“Skotsk hönssoppa”

(Cocky-Leekie, 6 portioner)

.

Ingredienser – 5 saker:

1 kokhöns

2 liter hemmagjord kalvbuljong (Se recept nedan),

alternativt 2-3 kalvbuljongtärningar + 2 liter vatten + 1 morot + 1/2 gul lök + salt + vitpepparkorn

6  stycken purjolökar

1 deciliter risgryn

(Eventuellt 1 deciliter sherry)

.

Gör “Skotsk hönssoppa” så här – 6 steg:

1. Gröpa ur hönset, och koka det i kalvbuljong, eller i nödfall, i buljongtärning + vatten + morot + lök + kryddor.

Räkna med 2-2 1/2 timmars koktid.

2. Under tiden så kan du skära purjolöken i 2 centimeter långa bitar.

3. Tag purjolöken och riset, och låt bägge koka med i soppan, den sista halvtimmen.

4. Ta nu upp hönset en stund innan riset är färdigt, och skär hönset i små bitar.

5. Lägg i bitarna i den rykande heta soppan.

6. Avsluta med att hälla lite torr sherry i soppan, för att få en ökad smakupplevelse.

- Klart

.

Så här gör du egen kalvbuljong

(cirka 2 liter)

.

Ingredienser:

1 kilo kalvhals

1/2 kilo kalvlägg

3 liter vatten

1 morot

1 purjolök

1/2 palsternacka

1 bit selleri

2 persiljekvistar

Några vitpepparkorn

1 matsked salt

.

Gör kalvbuljong så här:

Lägg kött och ben i kallvatten, och koka upp det långsamt på spisen. Skumma av buljongen, och lägg i sopprötter och kryddor, samt låt den sedan koka sakta i 2-3 timmar. Sila nu buljongen, och låt den stå och svalna, så att fettkakan kan skummas av.

- Klart !

.

.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera