Vill du veta hur man kokar hönssoppa ?
Bra. Här får du recept på två olika varianter.
1. Först “Vanlig hönssoppa”, och sedan “Skotsk hönssoppa”.
.
Vi börjar med “Vanlig hönssoppa”.
(redd, och med redan färdigkokt höna, cirka 4 portioner).
.
Ingredienser – 12 saker:
1/ Två till tre hönsbuljongtärningar i 1 1/4 liter vatten,
alternativt, 1 1/4 liter egentillagad hönsbuljong (se recept nedan)
2/ Blomkålshuvud, cirka 500 gram
3/ En squash
4/ Några morötter
5/ Tjugofem gram olivolja
6/ Två matskedar mjöl
7/ En fjärdedels burk kokta ärtor
8/ Små pastastjärnor
9/ Lite kött från en färdiglagad höna
10/ En äggula
11/ En deciliter grädde
12/ Finklippt persilja
.
Så här kan du tillreda vanlig hönssoppa:
1. Börja med att göra i ordning hönsbuljong.
2. Dela sedan blomkålshuvudet i klyftor, och koka klyftorna så att de blir mjuka, i lite av hönsbuljongen i en kastrull.
3. Skär squash och morötter till lagom stora bitar, och släng ned dessa, tillsammans med blomkålen i kastrullen.
4. Tag fram en stekgryta, och fräs olivolja och mjöl, späd sedan ut detta med hönsbuljong, och låt det koka i cirka 5 minuter.
5. Lägg i blomkålen, squashen, morötterna, och ärtorna i stekgrytan.
6. Sedan kan du slänga ned lite stjärnpasta (små pastastjärnor) för att få soppan lite matigare.
7. Skär nu hönsköttet i fina skivor, och lägg dessa i stekgrytan.
8. Tag därefter fram soppskålen, som du skall servera soppan i, och vispa ihop äggulan och grädden i soppskålen.
9. Ta nu stekgrytan, och häll över den varma soppan i soppskålen, under vispning.
10. Sedan kan du strö finklippt persilja över soppan.
Glöm inte att krydda soppan, så som du vill ha den !
.
Så här gör du hemmagjord hönsbuljong
(Cirka 2 liter)
.
Ingredienser:
1 kokhöns
2 1/2 liter vatten
1/2 gul lök
1/2 morot
1 bit selleri
1 bit palsternacka
1-2 matskedar salt
2 stycken persiljekvistar
.
Gör i ordning hönsbuljongen:
Gröpa ur hönset, och skölj det ordentligt under kranen. Du kan även binda upp det med snören om du vill. Lägg sedan hönset i kallvatten, och låt det långsamt koka upp på spisen. Därefter kan du skumma av detta, och tillsätta de ansade rotsakerna, saltet, och persiljekvistarna. Låt buljongen sakta koka i cirka 2-3 timmar. Sila, och skumma av fettet noga. - Klart !
.
.
“Skotsk hönssoppa”
(Cocky-Leekie, 6 portioner)
.
Ingredienser – 5 saker:
1 kokhöns
2 liter hemmagjord kalvbuljong (Se recept nedan),
alternativt 2-3 kalvbuljongtärningar + 2 liter vatten + 1 morot + 1/2 gul lök + salt + vitpepparkorn
6 stycken purjolökar
1 deciliter risgryn
(Eventuellt 1 deciliter sherry)
.
Gör “Skotsk hönssoppa” så här – 6 steg:
1. Gröpa ur hönset, och koka det i kalvbuljong, eller i nödfall, i buljongtärning + vatten + morot + lök + kryddor.
Räkna med 2-2 1/2 timmars koktid.
2. Under tiden så kan du skära purjolöken i 2 centimeter långa bitar.
3. Tag purjolöken och riset, och låt bägge koka med i soppan, den sista halvtimmen.
4. Ta nu upp hönset en stund innan riset är färdigt, och skär hönset i små bitar.
5. Lägg i bitarna i den rykande heta soppan.
6. Avsluta med att hälla lite torr sherry i soppan, för att få en ökad smakupplevelse.
- Klart
.
Så här gör du egen kalvbuljong
(cirka 2 liter)
.
Ingredienser:
1 kilo kalvhals
1/2 kilo kalvlägg
3 liter vatten
1 morot
1 purjolök
1/2 palsternacka
1 bit selleri
2 persiljekvistar
Några vitpepparkorn
1 matsked salt
.
Gör kalvbuljong så här:
Lägg kött och ben i kallvatten, och koka upp det långsamt på spisen. Skumma av buljongen, och lägg i sopprötter och kryddor, samt låt den sedan koka sakta i 2-3 timmar. Sila nu buljongen, och låt den stå och svalna, så att fettkakan kan skummas av.
- Klart !
.
.