KHOG.nu – Synnedsatt

- för dig som är synnedsatt

Så kastar du lasso !

Published on July 5, 2011

Tycker du det skulle vara skojigt att kasta lasso ? – Men vet inte någonting om det ? – Här får du lite information !

Ett lasso är ett långt snöre med en ögla på, som man använder till att kasta med. Ofta är man ute efter att fånga något djur, exempelvis renar, kor, eller tjurar, med sitt lasso. Lassot består av ett snöre med en löp-ögla i ena änden, som man skall trä över andra änden. Så det blir som en snara, som skall kunna krama åt runt fångsten.

Snöret, som kan vara cirka 1 – 1,5 centimeter i diameter, kan till exempel vara gjort av tvinnad hampa, och löp-öglan bör vara förstärkt med något material, exempelvis råhud.

Men, har du inte hampa och råhud tillgängligt, går det bra att ta en vanlig tvättlina, som man köper på ICA, eller på Konsum, och träningskasta med. Ett vanligt rep, som man köper på en bygghandel, eller på ett båtvaruhus går också bra.

Repet bör vara ganska långt.

Och skall du kasta lasso på samernas vis, kan du dra ut en stor ögla av lassot, sedan tar du bara öglan plus lite upplindat snöre i den hand du skall kasta med, sedan siktar du in dig på det du skall fånga, varpå du kastar lassot. I den andra handen har du resten utav snöret, och du får vara beredd att “släppa efter” snöre med den hand som du ej kastar med, allt beroende på avståndet till renen.

När samerna lär sina barn att kasta lasso, så doppar de ibland snöret i ett sockerlag först, för att repet skall bli hårdare, och lättare att träningskasta med.

Samerna står ofta upp, när de kastar lasso, eftersom de skall få lassot att greppa runt klövarna, eller runt hornen på en ren. Och då kan det vara praktiskt, att ha lite upplindat rep i vardera handen. Men det finns samer som föredrar att med ett underhandskast liksom “lägga” endast snaran över renarnas horn. Då har de allt upplindat rep i den motsatta handen.

- Cowboys, och rodeo-ryttare, däremot, sitter ju ofta på en häst, när de kastar lassot. Så då får de slänga iväg lassot lite annorlunda. – De tar istället lasso-snaran plus all upplindad tråd i den hand de skall kasta med, och sedan håller de hårt om repänden, med den andra handen. Sedan slänger de lassot.

Cowboys behöver ju hålla i tömmen, med en hand, och hålla sig kvar på hästen, därför är det ofta mer praktiskt att kasta ut allt rep på en gång. En annan teknik som cowboysen använder, är att likt en rockring, svinga ett styvt lasso över huvudet några vändor, sedan kasta iväg det på tjuren.

- Och skall du snurra med ett lasso över huvudet, och göra “cirkuskonster” med det, då behöver löpöglan vara så liten som möjligt, så att repet löper trögt genom öglan. Detta för att lasso-snaran skall behålla sin storlek.

Vissa lassokastare tycker att det är svårt att handskas med ett lasso om repet är för styvt, eller för torrt.

Därför kan man vid behov tvätta repet i sin tvättmaskin, innan man skall använda det. Då blir det lite tofsigt och naturligt. Vissa cowboys släpar repet efter sin bil, när de är ute och kör, så att stenarna på grusvägen, skall fluffa till repet lite. Men detta är kanske ingenting att rekommendera…

Lycka till !

Filed under: Uncategorized

Comments are closed.