KHOG.nu – Synnedsatt

- för dig som är synnedsatt

Så här gör du en egen pilbåge

Published on July 2, 2011

.

Om du vill göra en egen pil och pilbåge, finns det många olika material att välja bland.

Men eftersom materialet glasfiber både är böjligt, och hållbart, så rekommenderar jag det till själva bågen. Som bågsträng kan man ta nylon-, plast-, eller linnetråd. Sedan kan du göra pilen i trä. Många föredrar Ene ( trä av En ), eftersom det träslaget har metalliknande egenskaper.

Pilspetsen kan man tillverka i exempelvis aluminium, stål, eller i grönsten, vilket indianernas pilspetsar ibland var gjorda av.

Pilen kan ju även ha stjärtfenor. Och dessa kan man göra av syntetiska fjädrar, eller också tar man bara en riktig fågelfjäder och skär upp den på bredden, i tre lika stora delar, och limmar dessa bak på pilen. Indianerna hade endast två stjärtfenor, medan mexikanerna, engelsmännen och övriga vita, hade tre stjärtfenor på sina pilar.

Pilar med tre stjärtfenor, kallas för “Engelska pilar”. Engelsmännen var också först med att ha stjärtfenor som är lägre i framändan och högre i bakändan.

Vitsen med stjärtfenor på pilen, är att pilen skall skjutas iväg rakare. Enligt en undersökning, gjord på Örebro vapenfabrik (gevärsfaktori) i mitten av 1700-talet, får allt som skjuts iväg, en rakare bana, om det roterar. – Därför är många av dagens moderna pilars stjärtfenor dessutom lite skruvade, och principen är då att man skall se hela sidan på stjärtfenan, när man spänner bågsträngen.

Skjuter man iväg en pil, utan stjärtfenor (styrfenor), så kommer pilen att börja “dippa”, efter cirka två meter, men använder man stjärtfenor, så kommer pilen istället att rotera, och pilen går iväg rakare.

Gör sedan en nock i plast eller i metall, och skär ut en skåra i mitten utav den, som bågsträngen kan vila i.

När du sedan skjuter med bågen, får du vara försiktig med fingrarna. Fingrarna kan lätt skadas av pilens stjärtfenor. Var också försiktig med handleden, så att inte bågsträngen slår till den.

.

.Lycka till !

.

.

.

.

.

.

Filed under: Uncategorized

Comments are closed.