.
1. Fäst markiserna i krokar, nedkörda i din rabatt
.
Till detta behövs – 3 olika saker:
2 rep, 2 karbinhakar, 2 jordkrokar
.
Det finns ofta två utfällnings-stag (armstänger) under markiserna, ett på varje sida, som markisväven vilar på. Och det är längst ut i dessa stag, som vi skall fästa repen. Börja med att föra ett lagom tjockt rep, runt ett av utfällnings-stagen längst ut, och gör sedan en knut på detta rep, nere vid rabatten. Sätt sedan fast en karbinhake på repet. Karbinhaken gör det smidigare att gång på gång, fästa repet vid jordkroken.
Sedan skruvar du ned en jordkrok på valfri plats i din rabatt, så att du kan fästa repet med karbinhaken på, i jordkroken. Se till så att det inte blir för spänt, utan att markisen har möjlighet att röra på sig lite naturligt.
Gör likadant på den andra sidan.
- Klart. – Nu håller markisen några extra år !
.
2. Förankra markiserna i din husvägg
Man kan också fästa repen i sin husvägg, om man inte har rabatter tillgängliga. Har du cement-, tegel-, eller betongvägg, bör man borra, plugga, och sedan skruva in två stycken elförzinkade skruvöglor i väggen. Har du trävägg, behöver du kanske inte borra först, utan då kanske det räcker att syla upp ett litet hål först, innan du skruvar in skruvöglan.
.
Till betong-/tegelvägg behöver du – 5 saker:
1. eldriven slagborrmaskin ( minst 650 Watt, 2,9 Ampere ),
2. plugg till betongvägg, 3. rep 4. karbinhake 5. två elförzinkade skruvöglor
.
Börja med att ställa in din borrmaskin på “slagfunktion”. Sedan borrar du ett par hål i betongväggen, som är ungefär lika stora som de pluggar, och de skruvöglor som du har valt. Sedan för du in pluggen innanför väggens yta, och skruvar in väggfästet ( skruvöglan ).
Sedan kan du fästa repen, med karbinhakarna på, i detta väggfäste.
.
( OBS! Man kan inte använda vanliga öppna krokar, att fästa markiserna i, utan det måste vara helt slutna öglor. Det som annars kan hända, är att endast ett av repen glider ur kroken, medan det andra repet sitter kvar.
Och kommer det då en vindby, så utsätts markisens utfällningsstag för snedbelastning, och kommer att spricka sönder i någon av de mycket sköra staglederna, med resultat att markisen blir helt obrukbar. )
- Klart !
.
Extra information
Om det stormar alldeles för mycket, så kommer denna konstruktion inte att hålla. Då är det bäst att du vevar in markiserna istället. Poängen med att säkra sina markiser i marken, eller i husväggen, är att de skall kunna stå emot det mer vardagliga slitaget, som vindbyar och blåst orsakar.
- Nu skall du se att dina markiser håller några extra år, jämfört med om du inte hade säkrat dem !
- Lycka till !
.