I en opinionsmätning, gjord av Norstat för Vårt Land fick Arbeiderpartiet ett sämre resultat än på länge. Nu har det kommit ytterligare en norsk undersökning, som visar en helt annan tendens, Norfaktas partisympatigallup för Klassekampen och Nationen.
OcksÃ¥ för det ledande regeringspartiet Høyre är resultatet i det här fallet ett helt annat. Rubriken över en nyhetsartikel om det här i Dagens Næringsliv lyder: ”Smell for Høyre i ny mÃ¥lning”. Partiet minskar i den här mätningen med hela 4,0 procentenheter till 20,5 procent. I stortingsvalet 2013 fick partiet 26,8 procent av rösterna.
Regeringspartnern Fremskrittspartiet ökar i den här mätningen med 1,4 procentenheter till 17,4 procent, vilket är högre än de 16,3 procent partiet fick i stortingsvalet 2013.
Deras parlamentariska stödparti, liberala Venstre, minskar med 0,7 procentenheter till 4,9 procent. I valet fick partiet 5,2 procent.
Kristelig Folkeparti, som också är stödparti åt regeringen men som diskuterar sidbyte, får 5,0 procent, en minskning med 0,1 procentenheter. I valet fick partiet 5,6 procent.
Det mittenparti, som ingick i den förra rödgröna regeringen och nu är i opposition, Senterpartiet, ökar med 0,7 procentenheter till 6,1 procent mot 5,5 procent i valet.
Navet i den förra regeringen, Arbeiderpartiet, nu i opposition, ökar i den här mätningen med 0,7 procentenheter till 36,0 procent. I valet fick partiet 30,8 procent.
Det tredje koalitionspartiet i den förra regeringen, Sosialistisk Venstreparti, ökar med 1,1 procentenheter men befinner sig i den här mätningen med 3,7 procent alltså under fyrprocentsspärren. I valet samlade SV 4,1 procent.
Det lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 1,0 procentenheter och stöds då av 2,5 procent. I valet fick partiet stöd av 1,1 procent.
Miljøpartiet De Grønne, som är blockneutralt men i kommunerna ofta samregerar med partier på vänstersidan, backar i den här mätningen med 1,2 procentenheter och hamnar då på 2,2 procent, vilket är lägre än partiets resultat i valet, 2,8 procent. Det blåser sedan en tid tillbaka motvind för MDG.
Med så skiljaktiga resultat i ett par mätningar så tätt inpå varandra är det bäst att avvakta fler opinionsundersökningar, innan man drar alltför bestämda slutsatser.