Vill Du stanna bildspelet vid någon bild ? – För då muspekaren över bilden, så stannar bildspelet tillfälligt.
Välkommen att ladda ned programmet "OpenUniverse", - en rymdsimulatorapp, skapad år 1997, med vilken du i realtids-3D kan åka från den ena himlakroppen till den andra, och låtsas att du befinner dig i ett rymdskepp !
- Beskåda exempelvis den minsta av alla planeter i vårt solsystem, och den som ligger närmast solen - stenplaneten "Merkurius", vilken har fått sitt namn efter guden i den romerska mytologin - Mercurius - som var skyddspatron över handel och köpmän.
Du kan också titta på dvärgplaneten "Pluto" på nära håll. - Pluto betecknades som en riktig planet mellan åren 1930 och 2006, men sedan beslöt man att benämna Pluto som en "dvärgplanet", eller som en "Plutoid", eftersom den inte uppfyllde kraven för att kallas planet. - Pluto cirkulerar runt solen, tillsammans med de andra plutoiderna Eris, Makemake, och Haumea, i det så kallade kuiperbältet - ett bälte som består av flera dvärgplaneter som befinner sig bortanför planeten Neptunus omloppsbana.
Du kan även åka och titta på Charon, - en av Plutos fem kända månar, vilken upptäcktes av den amerikanske astronomen James W. Cristy, vid US Naval Observatory år 1978. - Månen Charon har fått sitt namn efter färjkarlen med samma namn, som enligt sägnen fraktade de döda över floden "Styx" till Hades, i "Plutos kungarike", inom den grekiska mytologin.
Kolla även på den sjunde planeten från solen räknat, - jätteplaneten "Uranus", vars rotationsaxel har en lutning på hela 98 grader ! - Den mintgröna färgen har Uranus fått av att Metanet i Uranus atmosfär absorberar (suger upp) rött ljus.
Du kan även åka till "Mars", - den fjärde planeten från solen räknat, och den näst minsta av de 8 planeterna i vårt solsystem. - Mars, som har fått sitt namn efter den romerske krigsguden "Mars", kallas ofta "Den röda planeten", på grund av att Mars har en röd färgnyans, från den järnoxid (rost) som finns i dess atmosfär, - en atmosfär som mest består av koldioxid. Men det finns också lite lite syre i atmosfären, men alldeles för lite syre för att en människa skall kunna leva på Mars utan rymddräkt - I övrigt ser mars yta ut ungefär som en stor öken.
Varför inte passa på att även åka till en av Mars två månar - Deimos, vilken upptäcktes av den amerikanske astronomen Asaph Hall, den 12 augusti år 1877 ? - Några dagar senare upptäcktes även den inre, och större av Mars månar, Phobos. - Deimos är döpt efter "Deimos" - sonen till den romerske krigsguden Ares.
Så här ser bildskärmsvyn ut i programmet "OpenUniverse", med själva rymden till vänster, och den lättöverskådliga och logiska kontrollpanelen i en ram till höger.
Det här är en förstoring av kontrollpanelen. - Välj utgångsläge (source), destination (target), och klicka på "Go there", så kommer du till den himlakropp du önskar ! Du kan också välja exakt hur himlakropparna skall visas på skärmen, med hjälp av "Camera Mode".
Så här såg utsikten ut från den amerikanska rymdfärjan "Apollo 13", när den svepte förbi Månen - den femte största månen i vårt solsystem, och jordens enda naturliga satellit, mellan den 11 och 17 april, år 1970. - Nu kan även Du se den utsikten !
"Europa" - en av jätteplaneten Jupiters fem månar, upptäcktes år 1610, av den italienske vetenskapsmannen Galileo Galilei och den tyske astronomen Simon Marius. Europa har mycket vulkanisk aktivitet, och starka magnetfält, vilket skulle kunna tyda på att det finns hav på Europa. Avståndet från moderplaneten Jupiter är 671,079 kilometer. De övriga av Jupiters månar är Io, Callisto, Amalthea, och Ganymedes, och går att åka och titta på allihopa i det här programmet.
Här kan du se det relativa avståndet mellan Jupiter och dess måne Europa !
Du kan även åka cirka 4,4 miljarder kilometer bort från jorden - till gasjätten "Neptunus" - den åttonde och yttersta planeten i vårt solsystem, vilken upptäcktes av Galileo Galilei och den tyske astronomen Johann Gottfried Galle, i mitten av 1800-talet. Neptunus, som har blivit namngiven efter havsguden "Neptunus", i den romerska mytologin, är en mycket kall och blåsig planet, och har mycket högre aktivitet än grannen Uranus. - Neptunus får sin blå färg, på grund av att Metanet i atmosfären absorberar (suger upp) rött ljus.
Proteus - en av Neptunus fjorton bekräftade månar, upptäcktes av den obemannade rymdsonden Voyager 2, år 1989, i samband med en förbiflygning av planeten Neptunus.
Titta på jorden, i en vy från det amerikanska rymdskeppet "Endeavour", som flögs mellan åren 1987, och 2011 !
- Vill Du ladda ned den här appen till Din dator, så är det bara att klicka på texten "LADDA NED, HÄR", eller "DOWNLOAD, HERE", i ramarna.
Ha det skoj !
Lyssna på texten ? – Markera texten, och klicka på den blå högtalarikonen !
.
..LADDA NED, HÄR >
..DOWNLOAD, HERE >
..READ MANUAL, HERE >
.