Ny Teknik:

Elhojen erbjuder gedigen byggkänsla och kvaliteter andra saknar. Ett helgjutet val, eller finns det någon hake? Ny Teknik har testat.

Forskarna vid MIT kallar sin upptäckt för fotomolekylär förångning. Ljus, utan värme, får vatten att förångas. Det kan förklara ett antal saker som forskarna hittills inte har förstått.

Förra året utsågs Spotify till årets mest attraktiva arbetsgivare. 2024 sker ett tronskifte när nygamla vinnaren åter står överst på pallen: Ikea.

Efter en stormig vår är det upp till bevis för Polestar. I år lanseras två modellnyheter och de ska hjälpa till att vända skutan. Men hur är synen på märket och den livsviktiga modell 4 på den kinesiska marknaden?

En stor obemannad undervattensfarkost konstruerad av försvarsbolaget Northrop Grumman har testats i havet utanför Kalifornien. Projektet kallas Manta Ray och inspirationen är hämtad från rockorna.

Efter att ha konstruerat ånglok och krigsfartyg ville uppfinnaren John Ericsson ge en gåva till mänskligheten: solens outtömliga energi tämjd i motorer som skulle ersätta ångmaskinerna.

Vätgasrevolutionen går trögt i Sverige, visar Ny Tekniks kartläggning • Enorma planer – men endast lite ny vätgasproduktion • Stora problem i flera pionjärprojekt.

Många snackar fossilfri vätgas. Hos ståltillverkaren i Hofors är det redan verkstad i stor skala. Vätgaspionjären har Sveriges största elektrolysör.

Sätt en elektrolysör vid macken och fixa vätgasen på plats. Så lät strategin för flera aktörer. Men verkligheten satte käppar i hjulen. Ingen av 23 planerade tankstationer blir självförsörjande på vätgas.

Nydanande teknikprojekt lanseras ofta med pukor och trumpeter. Det gäller även i vätgasbranschen. Men flera uppmärksammade elektrolysörer har drabbats av problem.

Drönare utrustade med sprängämnen har blivit ett hot. Nya system som nu är under utveckling ska kunna slå ut större drönare, missiler och flygplan.

Kina har skickat ut rymdsonden Chang'e-6 för att samla in prover från månens baksida.

Användningen av diesel begränsar industrins hållbara energiomställning. Nu ska Hitachi Energys utsläppsfria vätgasgenerator HyFlexTM ersätta dieselgeneratorer på svenska byggarbetsplatser.

Amerikanska forskare har tagit fram ett nytt lim som kan fästas vid slemmiga havsdjur som maneter och bläckfiskar.

Umeå universitet har utsatts för en omfattande cyberattack, rapporterar flera lokala medier. Attacken upptäcktes under torsdagsmorgonen och sent på kvällen var den fortfarande inte avvärjd.

Ny Tekniks elrapport. Vindkraften producerade mer el än under någon tidigare aprilmånad.

Två aktörer vill tillverka vätgas i vindkraftsparker och har fått klimatstöd på 40 miljoner kronor av en myndighet. Men en annan myndighet ger avslag.

Kinesiska teknikjätten genomför test för självkörande taxibilar i Peking och Ny Tekniks reporter Felix Björklund åker med.

Har du en bil som är minst 15 år kan du få 10 000 kronor för att skrota den, föreslår regeringen. Kravet är att du köper eller leasar en elbil.

Chat GPT är en ”pinsam produkt” och nuvarande version den ”dummaste” de flesta av oss kommer använda. Det säger Sam Altman, vd för Open AI, som driver Chat GPT.

Misstankarna har funnits länge och har nu bekräftats.

It-bjässen Microsoft satsar på ny förnybar elproduktion som ska byggas i USA och Europa. Enligt de inblandade företagen är avtalet det största någonsin i sitt slag.

Unionen ger sig nu in i Teslakonflikten. Tjänstemannafacket varslar om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial gör åt Tesla.

Kinesiska bolagets dieselmotor är den första med en verifierad verkningsgrad över 53 procent. Men Scania-expert frågar sig hur den klarar utsläppskrav.

Containerfartyget Green Water 01 är utrustat med mer än 50 000 kWh batterier. Behövs mer kan kapaciteten utökas till 80 000 kWh.

Vattenfalls försäljning av sin värmeverksamhet i Berlin är nu klar. Detta efter att federala myndigheter i Tyskland godkänt försäljningen i april, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Det är fyra år sedan sist och när Pekingmässan nu är tillbaka efter covid har mycket hunnit hända. Nya bilmärken, nya spelare och annan teknik. Ny Tekniks Felix Björklund rapporterar från mässgolvet i Kina.

Förhoppningen var att det till sommaren återigen skulle tillverkas bilar i Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Men så blir det inte.

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Ett LFP-batteri som kan konkurrera med dyrare tekniker och kemier. Efter sommaren ska BYD lansera generation två av sitt ”bladbatteri” som ska vara både mindre och energitätare än tidigare.

Det har varit ett uppenbart mål, ända sedan 3d-skrivare utvecklades på 1980-talet. Men det har också visat sig oväntat svårt, biologi är komplicerat och levande celler kan vara svårtämjda som katter, skriver Torill Kornfeldt.

Nya spelare kan ge Europas rymdsugna länder helt nya möjligheter att få upp astronauter i omloppsbana. Vilka som väljer att betala för sig ska bli spännande att följa, tycker Ny Tekniks Bill Burrau.

PERSPEKTIV. Varje år genererar världen mer än 350 miljoner ton plastskräp. Bara en liten del återvinns. Kan bakterier bli lösningen – och är det vettigt att snabba på processen? skriver Torill Kornfeldt och kommer att tänka på Jurassic Park.

Därmed har ryska styrkor enligt USA gjort sig skyldiga till brott mot kemvapenkonventionen

DEBATT. Det första kommersiella vätgasflyget beräknas vara i luften i Sverige inom det kommande decenniet. Nu behöver Sverige få till enhetliga värdekedjor för vätgas, inklusive produktion, lagring, transport och distribution, skriver Maria Hagelberg, KLM.

Från grafikkort till datacenter och nu ai-acceleratorer. Podden Allt du behöver veta om ny teknik går på djupet med chipbolaget Nvidia, som vill utveckla beräkningskraft kraftfull nog att förändra hela vår värld.

Intergalaktiskt diskuterar en udda solkraftskonstruktion vilket snabbt leder in på science fiction och dess påverkan på rymdbranschen.

Fullträffar och besvikelser – Ny Tekniks elbilsexpert Felix Björklund om elbilsåret 2024 i podden Allt du behöver veta om ny teknik • Gissa elbilsljudet

Stora visioner med nya hjärnimplantat. ”Inom några år kommer det att vara normalt för mig som läkare att träffa patienter som har ett chip i hjärnan” säger en expert.

En amerikansk startup har byggt en ai-modell som kan skapa gensaxar som inte existerar i naturen. ”Det pekar mot en framtid där ai exakt designar det som behövs för att skapa en rad skräddarsydda botemedel.”

Åtta amerikanska tidningar stämmer Open AI och dess partner Microsoft för att ha använt upphovsrättsskyddat material för att utveckla sina AI-tjänster.

Flera forskare försöker lösa problemet med den enorma energiförbrukningen hos stora språkmodeller. ”Användarna behöver få tillgång till alla fakta”.

Alla vindturbiner ska inspekteras på nytt, både utvändigt och invändigt.

Den statliga energikoncernen Vattenfall har sålt 49 procent av aktierna i de tyska vindkraftprojekten Nordlicht 1 och 2 till den tyska kemijätten Basf.

Kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 har fått klartecken av Svenska kraftnät att höja effekten, vilket kan ge en ökad elproduktion med cirka 800 miljoner kilowattimmar per år.

Finländska energikoncernen Fortum utreder ny kärnkraft i Sverige

En ny drivlina, mer räckvidd och uppdaterad interiör. Summerar det ihop till att göra Volkswagen ID7 till en riktigt bra elbil?

Ny Teknik lanserar företagsabonnemang, där teamet, avdelningen eller hela organisationen får tillgång till Ny Teknik digitalt. Är alla i företaget lika uppdaterade på teknikutvecklingen som du? skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

DEBATT. Genom att ge fastighetsbranschen en aktiv roll i energisystemet är det möjligt att uppnå regeringens mål om ökad elproduktion, samtidigt som energinätet blir mer robust och det är möjligt att minska energiförbrukning. Men för det krävs politiska reformer, skriver Fastighetsägarna Sverige.

Studentskrivningen i fysik 1954 innehöll en uppgift om ”rymdens erövring” – kan du lösa den? Elller frågan om varför gamla ägg flyter, egentligen? Stick emellan med ett miniproblem om möjliga bluffakturor.

Med 560 MW väntas den bli störst i sitt slag i Europa – här ska den byggas.

Heta Humane och Rabbit säljer rosaskimrande drömmar i snygga förpackningar. Kejsaren är inte naken – men de första testerna av bolagens pinfärska ai-prylar tyder på att kostymen inte är färdigsydd, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Slopat namn och skrotad design. Efter ett par års försök med särskiljande utseende och egen nomenklatur överger Mercedes nu sin elbilsdesign för att folk ”vant sig” vid elbilar.

Apple vänder sig återigen till Sverige och skogsindustrin för nya förpackningar.

I första fasen ska 1,5 miljoner ton koldioxid per år lagras under havsbotten. Men beslutet om en utbyggnad står och stampar.

Forskare i Linköping har lyckats skapa atomtunna ark av guld – tack vare slumpen och gammal japansk smideskonst.

Tiktok förra veckan. Facebook och Instagram i dag. EU-kommissionen fortsätter att använda sina nya muskler mot världens nätjättar.

Ett specialtillverkat batteripack med celler från israeliska Storedot laddades från 10 till 80 procent på tio minuter.

G7:s medlemmar är överens om att fasa ut kolkraftverk till mitten av 2030-talet. Beslutet fattades av ländernas energi- och klimatministrar vid ett möte i Turin i Italien.

Svensk industri har bra förutsättningar att stå stark i framtiden – trots konkurrens från stora marknader med omfattande statliga stöd. En av de viktigaste tillgångarna: Hög utbildning. Det lyfte flera aktörer fram när Ny Teknik arrangerade industrikonferens.

Brittiska amatörarkeologer har hittat ytterligare en dodekaeder, en av de hittills största i landet. Men för experterna är dessa artefakter från romartiden fortfarande en gåta.

Ny Tekniks turné med 33-listan fortsätter genom Sverige och den här gången var det dags för Luleå och Arctic Business Talks.

Han utvecklade en jigg i sin källarverkstad i Malmö. Men sättet som en verktygsjätte sedan lanserade samma lösning på fick internetanvändare att gå i taket.

Det krävs ett omfattande kärnkraftsprogram för att Sverige ska undvika de minor andra länder gått på.

Sydkoreanska elektronikjätten Samsung redovisar ett resultat efter skatt på motsvarande omkring 52 miljarder kronor för första kvartalet.

Data från mobilnätet ska hjälpa SMHI att mäta regnmängder på olika platser i realtid.

Blir det Googles eller Open AI:s teknik som driver nya ai-tjänster i nästa Iphone? Det återstår att se. En sak är säker: Chat GPT:s succé har gett Apple eld i baken.

Ai-relationer har blivit verklighet på kort tid. Vad gör vårt förhållande till tekniken med oss som människor och med ai:n vi anförtror oss till?

Den smusslar ut olja och fyller Rysslands krigskassa. Den misstänks spionera på Sverige. Och den befaras när som helst kunna orsaka en enorm miljökatastrof.

Mer än två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina börjar EU närma sig sanktioner mot den ryska fossilgasen.

Ännu mer från Ny Teknik, HÄR >>>

.

Tweets - Ny Teknik:
Share on reddit
Bookmark this on Delicious
Share on FriendFeed
email this
LINEで送る
Newsing it!
Bookmark this on Google Bookmarks
Bookmark this on Yahoo Bookmark