Svt-kultur (Opolitisk)

En superdeffad och våldsam Bill Skarsgård får Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson att gäspa. – Ultravåld behöver omsorg om det över huvud taget ska kunna säga något.

Meryl Streep återvänder till Cannes för första gången sedan hon fick priset för bästa kvinnliga skådespelare där för 35 år sedan. I år får hon hederspriset på festivalen.

Den franska regeringen tillsätter en särskild kommission som ska utreda sexuellt våld inom film- och tv-världen och andra kultursektorer.

Arrangören av Eurovision, EBU, tillåter inte palestinska flaggor och skyltar med politiska budskap eller symboler inne i arenan i Malmö under tävlingen, skriver Göteborgs-Posten. Men regeln är inte ny och gäller en lång rad flaggor.

Jerka Johansson och Hanna Alström utgör en utmärkt romcom-duo i Prime Videos nya actionkomedi, men plågsamt stolpig dialog och onödigt snårig komplott drar ner betyget.

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft återförenas i SVT:s nya samhällsprogram ”Veckan” med premiär i höst, det avslöjas i SVT:s Morgonstudion. – En reunion med Leif är oemotståndlig, säger Kvartoft.

Med poesins hjälp har talmannen Andreas Norlén kryddat sina tal och träffat sin fru. Nu släpper han boken ”Talmannens guide till svensk poesi”, med vilken han vill locka ännu fler läsare till lyriken. – För mig handlar det om att lyfta fram poesins kraft och betydelse, säger han.

Tv-kritiker Linus Fremin berättar om den verklighetsbaserade danska serien ”Bullshit” – där ett välkänt ansikte finns med.

Författaren Paul Auster har avlidit, bekräftar en vän för tidningen New York Times. Han blev 77 år.

Knivöverfall, världspress och skav mellan bandmedlemmar. En av Sveriges största musikexporter genom tiderna – Ace of Base – skildras i en ny intim dokumentärserie. Men trots turbulensen minns Ulf Ekberg 90-talet med värme: – Det var lite enklare att leva, och lite mer rock'n'roll, säger han till SVT.

Det kontroversiella spelbolaget 1xbet sponsrar flera av Dreamhacks turneringar i Sverige i år, och har marknadsförts på plats under festivalen 2023. Den svenska festivalen har hela tiden hävdat att deras reklamupplägg följer svensk lag. Men enligt Spelinspektionen kan sponsringen vara olaglig.

När Hitchchock gjorde filmen ”Fåglarna” tyckte han att riktigt fågelljud var för tråkigt. Istället skapade han filmens läskiga ljud med instrumentet trautonium, en föregångare till den moderna synthesizern. Peter Pichler är den enda nu levande personen som kan spela på instrumentet.

Den 26 juli går OS av stapeln i Paris. Inför det satsar Louvren på dans och träning i det anrika konstmuseet.

Den guldklocka som tillhört den rikaste mannen ombord på Titanic såldes under lördagen för 1,17 miljoner pund, motsvarande drygt 16 miljoner svenska kronor.

I vår ångestfyllda samtid – med klimatkollaps, pandemi och krig – har trädgården plötsligt blivit ett slags avantgardistisk experimentyta i sökandet efter en ny, mer hållbar livsstil.

Flera av Dreamhacks turneringar sponsras av det ryska spelbolaget 1xbet, som är förbjudet i Sverige. Festivalen säger att de följer svensk lag och att reklamen bara syns i livesändningarna från Dreamhack – och inte bland festivalens minderåriga besökare. Men när SVT granskar bilder och videos från Dreamhack 2023 hittar vi flera exempel på hur 1xbet och andra illegala spelbolag marknadsförs på plats.

Beyoncé är tillbaka som Nala och nu gör även dottern Blue Ivy Carter, 12, debut som röstskådespelare i rollen som Kiara, dotter till kung Simba och drottning Nala i den nya Lejonkungen-filmen.

Trots köpt biljett kan det bli svårt att komma in på Taylor Swifts konserter i Stockholm. Biljetterna är nämligen personliga och det är osäkert om namnbyten är möjligt, skriver Svenska Dagbladet. – Det känns väldigt omständligt, säger swiftien Maria Arab.

Den franske skådespelaren Gérard Depardieu kommer att ställas inför rätta i höst för sexuella övergrepp, meddelar åklagare.

Benny Andersson har komponerat P2:s nya radiojinglar, och spelat in den nya musikaliska logotypen med Sveriges Radios symfoniorkester. Abba-legendaren hade aldrig tidigare gjort den typen av uppdrag, men tackade ja med detsamma.

Ännu mer från Svt-kultur, HÄR >>>

.

Tweets - Svt-kultur (Opolitisk)
Share on reddit
Bookmark this on Delicious
Share on FriendFeed
email this
LINEで送る
Newsing it!
Bookmark this on Google Bookmarks
Bookmark this on Yahoo Bookmark