_____

Tar du mediernas nyhetsflöden på allvar ?

Känner du förtroende för dagstidningarna ?

- Det borde du inte, förrän du vet vilken partipolitisk agenda de har.

Visste du att bara 10 % av alla tidningar, är politiskt obundna ?

Inte ?

Jo, innan du tar en nyhet på alltför stort allvar, kan det vara bra att se efter vilken partipolitisk inriktning tidningen har. Det finns väldigt många olika inriktningar, men några av dessa är kommunistisk, obunden moderat, oberoende centerpartistisk, och oberoende socialdemokratisk.

90 % av alla tidningar har en ideologisk eller politisk grund att stå på.

Inte sällan är det så att en tidning har en lång historia bakom sig och dess ledningsgrupp har ofta en mångårig politisk förankring. Därför anställer man gärna medarbetare med samma politiska förankring som man själv har. Man vill känna trygghet och kunna spegla sig i de skribenter som arbetar på tidningen.

För, om man anställer någon med en annan politisk uppfattning än man själv har, då kanske man inte känner igen sig i människan som står framför en. Och det kan ju bli väldigt farligt.

Jag menar, tänk om det kliver in en unge i sandlådan, som talar ett annat språk, och som kanske har ett annat utseende, hur skall man då kunna förmedla att det faktiskt var JAG som byggde sandgaraget. Med MIN hink och med MIN spade ? Personen kanske inte förstår, – Hemska tanke !

Nej, det är bäst att anställa endast svensktalande journalister, med enbart svenska värderingar. Och man skall helst av allt vara släkt med journalisten i fråga, gärna på så nära håll som möjligt, så man verkligen kan känna igen sig i allt som journalisten säger och gör.

För, hur skall man annars kunna bo kvar i villaområdet och behålla den lyckade fasaden gentemot grannarna ?

Det är ju dessa grannar som är med och grillar på lördagsskvällarna. Det är ju dessa grannar som badar i poolen tillsammans med barnen. Dessa grannar kan man ju inte stöta sig med. – Tänk vad skämmigt det vore !

.

..- Sanningen ? -

Men, om ledningen måste anställa en person från ett annat land, med en annan politisk ståndpunkt, som talar ett annat språk, eller som inte ser ut som man själv gör, då måste hon eller han vara olik på ett politiskt korrekt sätt,

så man slipper skämmas inför grannarna i villaområdet.

Och bäst av allt vore om journalisterna och kolumnisterna bara skrev om vargbeståndet och i varenda artikel, för då slipper man diskutera saker som rör människor, tex fattigdom, tiggandet och arbetslösheten, och dessutom stöter man sig ju inte med ägarna eller annonsörerna heller.

- Jackpot !

Och vargbeståndet, det intresserar vi oss verkligen för. Det säljer många lösnummer ! Och ju fler lösnummer man säljer, destå bättre är man. Sedan spelar det ingen roll hur man skriver. Bara man säljer många lösnummer ! För då behåller man sin status i villaområdet. Och kan sparka alla korrekturläsare också. – Jackpot igen !

Men problemet är bara, hur skall man kunna lita på en tidning som har en stenhårt partipolitisk förankring ? Jag menar, om tidningen först berättar att den är obunden moderat och sedan påstår att Gustav Möller misslyckades i sin politiska gärning, hur skall man kunna ta en sådan åsikt på allvar ?

Eller, om tidningen först påstår att den är oberoende socialdemokratisk och därefter anser att Ann Wibble har misslyckats i sitt politiska arbete. Vem tar till sig ett sådant påstående ?

Dessa nyheter resulterar väl bara i att man måste köpa 3-4 olika dagstidningar för att få en någorlunda tydlig bild av vad som hänt ?

Jag hävdar absolut inte att man måste läsa en helt igenom objektiv nyhetsjournalistik, flera av våra mest älskade journalister, däribland Ester Blenda Nordström, Rune Moberg och Torsten Ehrenmark var väl allt annat än objektiva,

men de bedrev en nyhetsjournalistik helt med fokus på att upplysa den enskilde människan och med en enda lojalitet – att försöka få fram sanningen. Och de följde framförallt ingen partipolitisk agenda.

Men dagens tidningar, om man skalar av dem deras partipolitiska agendor,

__________

- vad blir kvar då ?

.

Källor:

Wikipedia

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_tidningar_ordnade_efter_ideologi

Nationalencyklopedin ( Nordström, Moberg, Ehrenmark, Wibble, Möller )

.

Klicka HÄR för att komma till huvudsajten