_____

Jag vill höja ett varningens finger för en möjlig brandfara i våra hem.

När man talar om brandfaror gäller det ju ofta lek med tändstickor, sängrökning, eller att man glömt ett ljus någonstans.

Men dessa brandfaror tänker jag lämna därhän,

och istället rikta fokus mot en dold brandfara, som de flesta kanske inte har tänkt på. – Nämligen att saltburken som många av oss har stående ovanpå spisfläkten, faktiskt kan ramla ned och sätta på en spisplatta.

Ofta är det stora och tunga saltburkar vi har. För av någon anledning är vi väl lite lata och fyller inte gärna över saltet i ett saltkar. De saltburkar jag särskilt syftar på är de runda, /röd,blå,vita/ saltburkarna som det står “Fint hushållssalt” 750 g på. Alternativt de fyrkantiga /röd,blå,vita/ förpackningarna som det står “Fint salt 1 kg” på.

Och det krävs ju bara att katten tar ett skutt upp på köksfläkten och att saltet ramlar rakt ned och sätter på en av spisplattorna. Det blir ju som en en-kilos sten som med stor kraft faller ned mot spisen.

Saltburken har ju också god hjälp av att många av våra moderna köksfläktar har rundade kanter, så de har ju inbyggd rutschkana rakt ned mot spisreglagen.

Kan man begära att katten skall stänga av spisplattan sedan ? Nja, knappast.

- Om det nu inte är så att vi har Salem Saberhagen därhemma med en alldeles odjurisk intelligens.

.

..- Försäkrat ? -

Utan det faller nog på oss människor att vara extra försiktiga med vad vi ställer ovanpå spisfläkten. Några av mina väninnor har de mest osannolika saker stående på köksfläkten.

- Stora ståltermosar, Tre-liters lådviner, fönsterputsflaskor, två-liters colaflaskor osv. Nästan som om de bad om en eldsvåda.

..- “Nu är du väl bra nojig”, måhända en del tänker. .- “Hur ofta har det inträffat egentligen ?”, kanske någon säger.

Men om jag inte hade sagt något alls och sedan händer det någon imorgon, att saltburken faktiskt ramlar ned och satter på en spisplatta, då hade man väl fått höra: – “Varför har man inte fått någon information om det ?”, – “Jag hade ingen aning om att detta kunde hända.”

Att en herrans massa tak ramlat ihop av att det låg lite snö på dem, det kunde väl inte heller hända ?

Så, nu föregår jag er alltså, men med den uppenbara risken att kallas nojig. Ja, jag bär till och med beskyllningen med stolthet !

Om detta skulle bli ett faktum, att det ramlar ned något från din spisfläkt och bränner ned hela din kåk, då kan detta gå på hemförsäkringen. Men som ni vet, när det gäller försäkringsbolag, så är det en hel djungel av om, men, ibland och nästan.

Jag tycker det är viktigt att man har en hemförsäkring som täcker ens eget behov. Och tänk också på att man måste teckna helt olika hemförsäkringar beroende på om man äger en villa, har insatslägenhet eller hyr en lägenhet.

De här tre råden har jag följt och min bostad har inte brunnit ned än:

.

1. Att aldrig ställa saker ovanpå spisfläkten.

2. Att skaffa en barnsäker spis med “OFF-knapp” eller “Funktionsbrytare“.

3. Att teckna en bra hemförsäkring som täcker mina behov.

.

Mer info:

Brandskyddsföreningen .

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:tzZRdzvbQgsJ:www.brandskyddsforeningen.se/MediaBinaryLoader.axd%3FMediaArchive_FileID%3Dad143928-2440-40a2-838e-ba18b3eb1e52%26MediaArchive_ForceDownload%3Dtrue+Spisen+vanligaste                                                +brandorsaken&hl=sv&gl=se&pid=bl&srcid=ADGEEShipBF7ktM9NXUo-6-YS8HdsFah99FeUq71X9kGjYK7wCBTGTNVgAZLB228W7rJz6trvoRW            bex1fQqIuMj0b7i0ksCJQB5kv4tSQ70CzbeaZ02L32Bqlf6n7DH                              n9Q1EmGaf5GMW&sig=AHIEtbQn0MMkFLmx-s3ggizToOeXPePGCA

.

Klicka HÄR för att komma till originalet.