I Internets barndom var användarvänlighet inte högsta prioritet. I efterhand kan man undra om datanördarna som utvecklade webben ens ville göra det enkelt och lättillgängligt. Det här var ju deras grej liksom. Men i takt med att allt fler började använda internet i sina dagliga liv kom kraven på att även ickeingenjörer med begränsade kunskaper och tidsramar måste kunna publicera sig utan att varje gång ringa IT-supporten.
I början av 2000-talet skapade man av denna anledning WordPress, som både är en kommersiell bloggtjänst och ett standardiserat publiceringsverktyg med fokus på nytta och design. Idag ligger WordPress till grund för miljontals bloggar och webbsidor.
Desto större anledning att det måste fungera. Själva poängen med nätet är ju flexibiliteten. Man ska kunna jobba vartsomhelst i hela världen och ändå vara säker på att komma åt samma hemsidor och dokument som alla andra, och det ska se likadant ut. Det är det som är styrkan hos WordPress. Lika säkert som att informationen ska vara intakt måste man enkelt kunna byta teman och design, det är hemligheten till succén.
Men i flexibiliteten ingår också ett oberoende av leverantörer och plattformar. Det ska gå att byta dator, telefon, surfplatta och mjukvara utan att innehållet eller upplevelsen försämras. Inte heller vill man behöva binda upp sig hos en internetleverantör eller webbhotell utan att kunna byta snabbt och enkelt. Här blir det tyvärr problem ibland eftersom alla webbhotell inte är fullständigt anpassade för WordPress.
Trivs man med WordPress och vill fortsätta att använda detta verktyg på det nya webbhotellet vill man att det stödjer One-click-install av WordPress, och om hotellet har ett eget publiceringsverktyg kanske det bara gör plattformen krångligare att använda för den som tänker fortsätta med WordPress. Dessutom brukar även tjänster man inte har någon nytta av kosta pengar. För webbhotell handlar ju inte bara om publiceringstjänster, det är ju också en prisfråga. Förutom månadsavgift tar de kanske ut en startavgift, fakturaavgift eller andra enskilda tillägg? Och hur fungerar supporten? Går de att nå på telefon, och framförallt - löser de dina problem?
Det är mycket att tänka på när man ska flytta, även om flytten "bara" handlar om en hemsida. Lyckligtvis finns det andra som tänkt åt oss andra och jämfört webbhotell för WordPress-användare, så slipper vi göra misstag andra redan har gjort åt oss.