I en global värld så utvecklas det hela tiden nya och spännande affärsmodeller. En sådan modell är freemium som innebär att tjänsten i sin grundversion är fri. Sedan kan kunden mot en avgift få tillgång till en premiumversion som innehåller lite mer verktyg.
Eftersom det finns många olika branscher där varje enskild bransch har sina förutsättningar, så visar det sig att freemium som affärsmodell fungerar väldigt bra för så kallade internet start-ups. Vi ser även att den här affärsmodellen används inom delar av IT-branschen, däribland de företag som tillverkar anti-virus program. Där får kunden tillgång till en fri grundversion, men vill kunden få del av nya tillägg som kan avslöja nya virus då får vi som kunder betala en mindre avgift.
Det har skrivits en hel del om freemium som affärsmodell och det diskuteras ganska mycket kring för- och nackdelar. En fördel som ofta nämns är att det kan ha en positiv effekt på företagets marknadsföring. Att ge bort något kan vara ett bra sätt att bjuda potentiella kunder på en produkt eller tjänst. E-tjänster som är freemium kommer att locka fler användare, och det öppnar upp för en större marknad vad gäller kompletterande produkter som ditt företag kan ta betalt för.
Det ligger i linje med hur ekonomin förändras, och det är något som Jeremy Rifkin kallar för den kollaborativa ekonomin. Vi kan förstå det här utifrån att världen nu är på väg in i en tredje industriell revolution där människor producerar och delar med sig av den vara eller tjänst som de producerar, och i vissa fall har ett överskott av.
Affärsmodellen freemium passar väldigt väl in i den nya ekonomin där människor dels vill dela med sig av vad de producerar, samtidigt som de vill göra gott för mänskligheten. I och med framväxten och utvecklingen av Internet där alltfler företag är online, så skapas helt nya möjligheter att dela med sig till andra.
En del ifrågasätter freemium därför att de menar att företagen måste ju tjäna pengar. Visst, företag måste kunna tjäna pengar och gå med vinst. Men, vem säger att du måste ta betalt för allt. Kanske kan företag istället välja att erbjuda en grundversion gratis och sedan erbjuda en uppgraderad version till en mindre summa.
Vill du också prova på en tjänst innan du bestämmer dig för att köpa eller prenumerera på en mer omfattande tjänst. Då är freemium något för dig!
Mikael Drakenberg
Statsvetare, skribent och omvärldsbevakare
Nina Jansdotter, beteendevetare och expert på sociala medier
Johan Ranefors, VD för Glimworks