Under en andakt på tisdagseftermiddagen vid en sjö som utgör ett pilgrimsmål påminde påven Franciskus ånyo om ˮvåldets trauma, som våra bröder och systrar bland urbefolkningen har lidit underˮ. I sitt anförande, som delvis var formulerat som en bön, sa han: ˮHerre, på denna välsignade plats . . . bär vi fram till Dig dissonansen i vår historia, de förfärande effekterna av koloniseringen, den outplånliga smärta som har drabbat så många familjer, far- och morföräldrar och barn.ˮ
Denna ordets gudstjänst vid Lac Sainte Anne väster om Edmonton avslutade den andra dagen av påvens ˮbotgöringsresaˮ till Kanada. Den relativt grunda men till ytan stora sjön, som är uppkallad efter Jesu mormor den heliga Anna, besöks årligen av tusentals katolska pilgrimer. Samtidigt är det av tradition en plats med andlig betydelse för traktens urbefolkning.
Vid början av andakten talade påven först privat med några äldste, och sedan begav han sig till stranden. Där gjorde han korstecken i alla fyra väderstrecken, vilket motsvarar en tradition hos urbefolkningen, och välsignade vattnet i Lac Sainte Anne.
Tröst och kraft
I sitt anförande manade påven: i allt engagemang och all omsorg för att hela sår, som har tillfogats genom kolonisering och tvångsanpassning till europeisk kultur, behövs det även gudomlig hjälp. Därför har människorna kommit till sjön, för att be den heliga Anna om förböner hos Gud. Otaliga personer har, enligt Franciskus, funnit ˮtröst och kraft att gå vidareˮ vid Heliga Annas sjö.
I många kulturen har det just varit modersgestalter som ˮhjälper till att hela djupa emotionella sårˮ. Så var det vid erövringen av Latinamerika att det inte var förrän med Vår Fru av Guadalupe i Mexiko som man kunde förmedla tron på rätt sätt till urbefolkningen, sade påven, ˮi det att hon talade deras språk och bar deras kläder, och man använde inte våld eller tvingade på dem något.ˮ
Efter allt som hände under kolonialtiden och i internatskolorna, menar Franciskus att ˮvi som kyrka alla behöver helande – helande från frestelsenˮ att blunda för vad som har hänt och försvara institutionerna i stället för att söka sanningen.
För fortsatta konkreta steg mot försoning räcker det inte med ett teoretiskt intresse för urbefolkningarnas kultur eller enbart upprördhet över kolonialhistoriens orättvisor. Det handlar mycket mera om att själv bli berörd och göra något konkret för andra. ˮNär jag ser på urbefolkningarna, på deras historia och det lidande som de har utsatts för, så måste jag tänka efter – vad gör jag för dem? Lyssnar jag med allmän nyfikenhet och är jag upprörd över vad som hände i en gången tid, eller gör jag något konkret för dem?ˮ, frågade påven.
Mässa på stadion
För pilgrimsfärden till Lac Sainte Anne hade påven firat mässa på festdagen för Jesu legendariska morföräldrar de heliga Anna och Joakim (den 26 juli), en mässa på Edmonton Stadium med tiotusentals troende. I sin predikan uppmanade han åhörarna att vårda och föra vidare arvet efter förfäderna. Samtidigt ska de skapa sig själva en bättre framtid med konsthantverk.
ˮVi är barn till en historia som vi måste värna omˮ, sade påven på Commonwealth Stadium, Kanadas största utomhusarena. Därmed syftade på den kanadensiska urbefolkningens traditionsmedvetenhet och den viktiga gemenskapen över generationsgränser. I Residential Schools, som mestadels drevs i kyrklig regi, fanns 150 000 barn som hade ryckts från sina föräldrar och berövats sin kultur, vilket hade lett till traumatisering av flera generationer.
Nästa anhalt Québec
På onsdagen flyger påven från Edmonton till Québec, den andra anhalten på den sex dagar långa Kanadaresan. I huvudstaden till delstaten med samma namn hälsar Franciskus och Kanadas generalguvernör Mary Simon på varandra vid en artighetsvisit. Sedan träffar han premiärminister Justin Trudeau för ett samtal.
Sent på eftermiddag har man planerat in ett anförande inför representanter för regeringen, för urbefolkningen och den diplomatiska kåren. En mässa i vallfartskyrkan Sainte-Anne-de-Beaupré och ett möte med biskopar, präster, ordensfolk och andra själasörjare står på programmet i Québec på onsdagen.
Som avslutning på sin sex dagar långa Kanadaresa kommer påven på fredagen till Iqaluit vid Norra Ishavet. Där ska Franciskus träffa tidigare elever vid Residential Schools. Det kommer även att bli ett möte med ungdomar och äldste från urbefolkningen.
Kathpress 2022-07-27
Detta är en nyhetstext.