Glaukom är en ögonsjukdom är trycket i ögat för högt. Synnerven drabbas och synfältet påverkas långsamt. Glaukom kan komma plötsligt eller smygande och kräver snabbt vård för att kunna bromsa synfältsbortfall.
Forskare från University of Bristol visar nu att personer med tidigt glaukom ser kontrast av synliga objekt på samma sätt som personer utan ögonsjukdom. Detta kan förklara varför patienter med tidigt glaukom inte har symtom och söker inte vård innan sjukdomen avancerat.
Studien visar att det är hjärnan som kompenserar för synnedsättningen och den skakade synnerven.
Forskarna ställde diagnos på 20 deltagare med tidigt eller måttligt glaukom genom kartläggning av deras perifera syn. Deltagarna fick titta på en screen med mönster och fick justera sin syn att vara lika ljust eller dimmigt som en kontroll. Forskarna följde patienters syn med ett instrument. Man fann att patienter med glaukom inte såg objektet som dimmigt utan lika bra som personer utan glaukom. Hjärnan kompenserar förlusten av kontrast hos patienter med glaukom.
Studien visar därför att det är viktiga att regelbundet mäta ögontrycket eftersom det finns risk för total syn bortfall vid mycket avancerad sjukdom.
Vi går regelbundet till tandläkaren för att kontrollera vårt tandstatus men att regelbundet kontrollera ögontrycket anses inte vara lika viktigt. Studien visar vikten av att få ögontrycket kontrollerat regelbundet även om patienter inte har symtom och ser bra.
Referens: [https:]]