Vad vill du uppnå med ditt företags sajt och de copytexter ni investerat i?
Låt oss återkomma till den viktiga frågan varför.
Svaret på frågorna varför ni gör reklam och varför ni anlitar en copywriter, och vad ni vill uppnå, avgör valet av sådant som struktur, personlighet och perspektiv.
Så, har du inte svarat på frågan hittills: Gör det nu. Givetvis vill du på ett eller annat sätt tjäna pengar. Men svaret på frågan ska handla om vad du konkret ska få ut av din webbplats. Om du vill att dina besökare ska plocka fram bankkortet och köpa någonting. Eller om du bara vill informera om någonting. Du förstår säkert att utmaningarna är vitt skilda.
När du vill sälja direkt
Om du säljer någonting på din webbplats ska du inte räkna med att fler än 5 procent av dina besökare någonsin kommer att köpa av dig. Även den siffran är hög.
Att sälja direkt på nätet är först och främst en fråga om förtroende. Du måste därför se till att ge dina besökare får all den information de behöver. Och du måste lägga tillräckligt med energi på att se till så att du både kan vinna och behålla förtroendet.
Ett skäl till att många inte fullföljer ett köp på en webbplats är ofta att det någonstans saknas information. Dina kunder vill veta hur leveransen går till, när de kommer få det som de har beställt, hur supporten kommer att fungera, hur de byter eller kan få pengarna tillbaka om de inte är nöjda. Se till att ge svar på alla de frågor som de kan tänkas ställa.
Erbjud också möjligheten att kunna ta del av detaljer. Glöm inte att det är svårt att känna och klämma på saker på webben, så som man kan göra i en vanlig butik.
Att sälja direkt på webben är den tuffaste utmaningen av alla. Om det är vad du vill, är många av råden som den här boken ger avgörande.
Se till att webbplats har en struktur som tar läsaren steg för steg fram till köpet, enligt de modeller som du har lärt dig. Släpp aldrig taget om besökaren. Och sist men inte minst: Våga be honom eller henne att klicka på beställningsknappen.
Glöm heller inte alla de besökare som kommer in på din webbplats utan att köpa någonting. Gör du det har du kanske tappat dem för gott. Erbjud någonting som kräver mindre av dem. Be dem att prenumerera på ditt nyhetsbrev, så att du kan påbörja en relation och fånga upp dem senare.
När du vill ha förfrågningar och leads
Att fånga in förfrågningar och prospekt är något enklare, eftersom tröskeln är lägre. Men även i detta fall finns ett motstånd som du måste övervinna. Och ibland kan det motståndet till och med vara större än när det gäller att faktiskt köpa något av dig.
Inte minst det stora problemet med bombardemanget av oönskade mejl bidrar till detta motstånd. Och även om du har lyckats vinna läsarens intresse, gillar helt enkelt många inte att bli kontaktade. De vill ta kontakt själva, på egna villkor.
Som en naturlig följd av detta är det mycket viktigt att ha tillräcklig kontaktinformation, och att visa att du finns i verkligheten. Ha alltid ett telefonnummer på din webbplats så att det går att ta kontakt på andra sätt.
Du vill få dina besökare att välkomna en kontakt. Det gör de bara om de själva känner att de sitter vid rodret. Att det är något som de själva har valt.
Försök inte att pracka på någon ett formulär. Få i stället besökarna att själva känna att de gör valet att be om mer information.
Ett bra tips är att belöna besökarna genom att erbjuda någonting som tack för att de registrerar sig. Men inte vad som helst. Det du erbjuder måste givetvis vara relevant. Dina besökare kom till din webbplats av en anledning. Så det du ger dem måste svara mot den anledningen. Dela med dig av något som du vet att besökaren kan ha nytta av. Kanske genom en skrift med nyttiga tips som du enkelt skickar via mejl.
Men det går inte att fråga om mejladressen det första du gör. Du måste först följa alla regler för att väcka intresse och få besökaren intresserad – för att han eller hon till slut självmant ska vilja ha mer information.
Om du vill ha besökare till ditt nyhetsbrev – vilket för övrigt är ett smart sätt att fånga in leads – glöm då inte att vara tydlig med att du kommer att respektera prenumeranternas integritet. Lova att du aldrig kommer att avslöja deras mejladresser för någon annan. Och gör det enkelt att själv avsluta sin prenumeration. Tala om hur det går till, samtidigt som du ber besökarna att skriva upp sig.
När du vill få återkommande besök
Kanske tjänar du i stället pengar genom annonsintäkter på din sajt? Eller kanske vill du ha lojala, återkommande besök av andra skäl? Då är utmaningen av en något annorlunda karaktär.
Till den här kategorin hör webbplatsen som förmedlar nyheter, eller communities som hjälper människor att träffas och umgås. Och inte minst alla nischade sajter. Dit hör idrottsklubbarnas webbar, bloggare, diskussionsforum, film- och spelsajter och många andra.
Här handlar inte texterna om att driva fram till ett köp. I stället är det tillgänglighet och redaktionell kvalitet som är A och O.
Satsa på relevans och tydlighet. Den viktigaste regeln är att hela tiden se till att hålla webbplatsen uppdaterad med åtråvärd information. För också volymen avgör. Det är viktigt att det finns mycket att upptäcka för den nyfikne.
Sluta aldrig att fundera på hur du kan hålla kvar dina besökare längre. Och hur du kan locka dina besökare att läsa mer. Jobba stenhårt med dina rubriker, inkastare och menyer. Och på att göra besökarna mer än nöjda med ditt innehåll.
När du vill informera
Rent informativa webbplatser finns till för att snabbt och smidigt lämna information till besökarna. De har sällan som syfte att sälja. Det är rena servicesajter. Hit hör bland andra myndigheternas webbplatser.
Ofta innehåller den här typen av webbplatser stora mängder av information, riktad till många olika målgrupper, som befinner sig i många olika situationer. Det ställer mycket höga krav på en genomtänkt och tydligt struktur, där rätt information snabbt går att nå. Och inte bara hierarkiskt – en sådan webbplats blir annars lätt en labyrint.
Slå ut några av väggarna, och låt folk ta genvägar genom relevanta länkar på varje sida. Sådana genvägar låter besökarna följa vägar som känns mer intressanta för just dem.
Lägg mycket krut på sökfunktioner, och att navigeringen både lockar till klick, behåller besökaren och är lättfattad.
När du vill ge support och hjälp
Att ge support och hjälp på din webbplats innebär många likheter med utmaningarna som du möter när du vill informera. Även här är tydlighet bland det viktigaste att hålla i minnet.
Support och hjälp handlar om att ge en bra service till befintliga kunder. Vilket sparar pengar genom att både hålla besökarna nöjda. Men också genom att minska behovet av supportsamtal.
Hjälpfunktioner finns i många former. Ett exempel är det som brukar kallas för FAQ (Frequently Asked Questions). En sådan sektion på din webbplats syftar till att besvara de frågor som dina kunder oftast ställer. "Vanliga frågor och svar" är ett bra sätt att benämna det på din webbplats.
De bästa FAQ–sidorna håller en vänlig samtalston, och består av en lista av frågor som blir besvarade direkt. Frågorna ställs bäst i första person. Till exempel: ”Hur gör jag om jag inte är nöjd?” Samla alla frågor överst på sidan som länkar, så att det blir enkelt att hitta.
Nästa gång du får en fråga om ert företag: Lägg in den och besvara den i din FAQ. Och om du redan har besvarat samma fråga i FAQ:n – ställ dig då frågan varför besökaren inte hittade svaret.
En annan vanlig hjälpfunktion är sidor där besökaren kan göra felsökning, ladda ned manualer, programvaror och så vidare. Det bästa sättet att konstruera sådana sidor, är att hantera besökarens problem i steg.
Börja med att identifiera problemet på det sätt som din besökare förmodligen gör det. Och gör det med ett påstående i stället för en fråga. Till exempel: ”Jag tryckte på knappen, men inget hände.” I nästa steg ger du en diagnos. Du berättar vad felet troligen beror på, och erbjuder en möjlighet att gå vidare till en lämplig lösning.
Sammanfattning:
Om du vill sälja direkt är det viktigt att du alltid lämnar tillräckligt med information.
Förfrågningar och leads får du bara om kan få dina besökare att välkomna en kontakt.
Om du vill ha återkommande besök – leverera alltid åtråvärd information.
Vill du bara informera – satsa på en genomtänkt och tydlig struktur.
Vill du lösa dina kunders problem – lös problemet i steg.