Lastbilschauffören Mark Andersson riskerade att hamna hos Kronofogden.
Lyssna: "Det var ju liksom en katastrof som damp ner i brevlådan."
-
På kort tid har antalet personer som hamnar hos Kronofogden för att de inte kan betala sina skulder till Försäkringskassan ökat kraftigt.
-
Det kan handla om att människor fått för mycket bostadsbidrag eller sjukpenning.
-
Lastbilschauffören Mark Andersson lyckades betala sin skuld på nära 75 000 kronor med försäkringspengar efter en arbetsskada. ”Det är ju sista utvägen.”
54-åriga lastbilschauffören Mark Andersson blev av med ena foten i en arbetsplatsolycka. Försäkringskassan anser att han har fått nästan 75 000 kronor för mycket i livränta och sjukpenning.
I brevet från Försäkringskassan stod det att hela summan skulle betalas den sista januari.
– Ja, det var ju liksom en katastrof som damp ner i brevlådan. Man får ju mer eller mindre panik, ont i magen och alltihopa liksom. Man vet ju inte var man ska ta vägen, säger Mark Andersson.
Det handlar om att staten vill att pengar som betalats ut felaktigt från till exempel Försäkringskassan ska drivas in snabbare. Sedan den första september förra året behöver Försäkringskassans beslut om att kräva tillbaka pengar inte längre fastställas av en tingsrätt eller Kronofogdemyndigheten, utan gäller direkt.
Skulder ska betalas inom 30 dagar, om man inte har en avbetalningsplan. Tidigare utredde Försäkringskassan om människor kunde betala och vid behov pausa indrivningen av skulden, det får man inte längre göra.
Sammantaget har det här gjort att betydligt fler personer nu hamnar hos Kronofogden. Enligt Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten, handlar det om över 1000 ärenden de två första månaderna i år, jämfört med ungefär 450 samma period förra året.
– Ja, det är en stor ökning. I antal inskickade mål så är det en ökning på 130 procent, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten.
Skulderna som Försäkringskassan skickat till Kronofogdemyndigheten beror på att människor fått för mycket i till exempel bostadsbidrag, sjukpenning eller föräldrapenning.
I år ligger skulderna på i snitt 24 000 kronor. Motsvarande siffra förra året var 60 000 kronor.
Mark Andersson har överklagat Försäkringskassans beslut eftersom han anser att han har rätt till pengarna. Men han valde ändå att betala in nästan 75 000 kronor av de försäkringspengar som han fått efter olyckan för att inte hamna hos Kronofogden.
– Nej, men det är väl det sista en människa vill hamna, det är väl hos Kronofogden med den stämpling som man får.
– Du kan aldrig köpa någonting på på krediter, du kan inte hyra lägenhet, du kan inte göra någonting. Man är torsk helt enkelt på allt, säger Mark Andersson.
Anna-Karin Sivberg
anna-karin.sivberg@sverigesradio.se