
1851465 items (1851465 unread) in 479 feeds
Vi arbetar som undersköterskor på Vickan som drivs av Vardaga Äldreomsorg AB. Vi tar våra sista krafter att försöka få fram vår talan.
För oss och våra medarbetare skull, som nu orättvist blir uthängda för att missköta våra uppdrag och arbetsuppgifter.
Ledningar långt över oss styr över hur våra äldre på våra äldreboenden ska skötas.
Under den pandemi som vi fortfarande är mitt i har vi som vårdpersonal fått knyta näven i fickan och fortsatt kämpa för våra omsorgstagare. Vi har jobbat övertid, inte kunnat ta ut semestrar, så som vi önskat och kämpat på för att våra äldre ska få en så bra omvårdnad som möjligt.
Vi har varit de äldres trygghet när det infördes besöksförbud och funnits där för att trösta och stötta. Listan är lång över det extra uppgifter som vi plötsligt stod inför. Vi har tvingats springa ännu fortare. Det har varit svårt!
Vi är slitna nu både vårdpersonal, sjuksköterskor och chefer. Att applådera från balkonger och säga att vi är hjältar hjälper föga. Ja, vi är hjältar men visa oss då den respekt vi förtjänar och låt bli att i nästa stund nedvärdera och smutskasta oss som yrkeskategori.
Kommunen vill granska Vardaga som vårdföretag, men hur kan ansvariga politiker gå med på ny upphandling mitt i en pandemi? Det är oansvarigt! Nytt företag och nytt koncept där man borde veta att med detta följer även stor personalomsättning om man tittar ur ett historiskt perspektiv.
Det bör inte komma som en överraskning att utbildade och kompetenta undersköterskor är lätträknade och det är en trend som tycks hålla i sig.
Vardaga tog över Ekhaga 1 April!
Det är orimligt att Vardaga ska bära hela skulden med tanke på det som skrivs i media, att vi inte skulle vara ett fungerande vård & omsorgsboende, detta gäller även Kolla, Blåvingevägen & Vickan. Företaget innan och kommunen anser vi bär det största ansvaret.
Gränsen för många av oss är nådd för länge sedan, en granskning av hela äldreomsorgen är högaktuell! Det har varit indragningar under många år, hela äldreomsorgen är underbemannade!
Vi menar att vi som yrkesgrupp blir uthängda på ett orättvist sätt genom att vi anklagas för att missköta vårt uppdrag och inte utföra våra arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt.
Det är inte vi som vårdpersonal som fattar beslut om hur vården ska se ut eller är ansvariga för att det tilldelas alltför små resurser. Det kan knappast vara en nyhet att vården går på knäna och att det är svårt att hitta utbildad och kompetent personal till en verksamhet som väntar stora pensionsavgångar samtidigt som personal flyr vården på grund av de arbetsförhållanden som råder med ständiga nedskärningar och omorganisationer. Beakta även obekväma arbetstider, dålig löne- och karriärutveckling.
Det är våra politiker som är ytterst ansvariga för hur vården och omsorgen nedmonteras. Vem lyssnar någonsin på oss som finns mitt i verksamheten och som har en inblick och kompetens kring vad som behövs för att kunna ge en vård och omsorg värdig namnet till våra äldre som varit med och byggt upp vår välfärd.
Slutligen vill vi som vårdpersonal beklaga hur vi och våra arbetskamrater blir behandlade. Det är vi som får stå till svars för hur det ansvariga bedriver våra boenden runt om i kommunen.
Nu knyter vi näven i fickan och fortsätter kämpa för våran yrkesstolthet.
Therese Jakobsson & Hedvig Borgvall
Läs fler debattartiklar härDet är uppdukat för ett hett lokalderby samt seriefinal imorgon i damernas division 2. Och det är inte vilken seriefinal som helst. På Rydet ställs de enda två lagen som ännu inte förlorat en match mot varandra. Gästande IFK Fjärås kommer närmast från en moralboostande vändning mot Lerum, där en viss Felicia Jastré Högberg hittade in i målprotokollet i vanlig ordning.
– Vi var tvungna att vinna den matchen för att fortfarande ha chansen att gå upp. Känslan vi hade i den matchen tar vi med oss in mot Onsala, säger Jastré Högberg.
Både Onsala och Fjärås har på åtta matcher gjort 42 mål var. Felicia Jastré Högberg har på egen hand stått för 21 mål, det vill säga hälften av Fjärås målproduktion. Men trots ett målsnitt på nästan tre mål per match är det en ödmjuk anfallare som summerar säsongen hittills.
– Det är ju jättekul att jag gjort så mycket mål så klart. Men allt runt omkring spelar roll också. Hela laget har gjort att jag har kunnat göra mål och vi spelar på varandras styrkor, säger Jastré Högberg.
[caption id="" align="alignnone" width="2560"]Med sex vinster och två oavgjorda placerar sig Fjärås fyra poäng bakom Onsala, som gått rent i årets serie. Och med bara två matcher kvar att spela efter derbyt blir matematiken ganska enkel. Fjärås behöver vinna.
– Vi förbereder oss alltid lite extra beroende på vilka vi möter, så det är likadant inför Onsala. Hela denna veckan tränar vi på konstgräs exempelvis. Men vi försöker bara se det som en rolig match. Det ska vara den roligaste matchen på hela året, säger Jastré Högberg.
På motståndarsidan står ett lag som vunnit samtliga matcher, och som bara släppt in sju mål. I Onsalas försvar har Linn Eskilsson och de andra stoppat det mesta som kommit deras väg. Nu ställs de mot seriens överlägset målgladaste anfallare.
– Jag har en fördel eftersom jag alltid varit forward innan. Det här är första säsongen jag är back, så jag vet lite hur hon (Jastré Högberg) tänker. Vi har bra speed där bak och det är hennes styrka också, så det ska nog gå bra, säger Linn Eskilsson.
[caption id="" align="alignnone" width="2560"]I Onsalalägret har det bara funnits ett fokus under hela säsongen, laget ska tillbaka till division 1. Vid en seger mot Fjärås ligger dessutom möjligheten kvar att göra det genom att vinna seriens alla matcher.
– Det vore svincoolt och då är vi tillbaka där vi ska vara, i ettan. Klubben har aldrig målat upp det som ett måste att vi ska gå upp, men i laget har vi känt hela tiden att vi ska tillbaka, säger Eskilsson.
Att just bryta Onsalas segersvit är dock en extra smakrik morot för Felicia Jastré Högbergs IFK Fjärås.
– Absolut, vi är jättetaggade. Onsala är ju favoriter i matchen och det är de som har pressen på sig, vilket gör oss extra taggade. Vi vill bryta deras segersvit, säger anfallaren. Tror du att ni kan göra det? – Absolut. Om något lag ska kunna utmana Onsala är det vi.
Försvarsgeneralen i Onsala tror dock inte att bortalaget kommer åka tillbaka till Fjärås med särskilt glada miner.
– Vi löser det, inget snack. Man måste tro på sig själv, säger Eskilsson.
[caption id="" align="alignnone" width="1920"]Onsala spelade även säsongens första derby (mot Tölö) på hemmaplan. Men Linn Eskilsson medger att känslan är annorlunda nu.
– Ja, det är ju seriefinal och derby på samma gång, så det är extra roligt, säger hon.
Att matchen spelas på Rydet innebär en trygghet för Onsala, vars spelmodell är anpassad efter det snabba underlaget.
– Vi gillar att hålla bollen efter marken och rulla runt med ett högt tempo, så det gynnar oss, säger Eskilsson, som även framhäver andra fördelar med att matchen inte spelas på Ögärdet.
– Det här är vår borg och det är här vi briljerar. Vi har en fördel av att det är våra omklädningsrum som vi är vana med. Man är ju en vanemänniska.
Läs fler sportnyheter här.
Våra äldre som efter ett långt arbetsliv har gått i pension och fått behov av vård och omsorg i hemmet förtjänar en trygg och säker omvårdnad. Man har en utsatt situation med ett stort antal vårdpersonal som dyker upp i olika omgångar och där vårdtagaren kan möta alltför många olika människor under en kort tidsperiod. Det skapar lätt frustration och osäkerhet i mötet mellan vårdtagare och personal.
I dessa pandemitider har beroendet av hemtjänsten gjort det tuffare för våra äldre. Det har varit färre besök av anhöriga och mer opersonligt och skiftande på vårdpersonalsidan med försiktighetsåtgärder och högre sjukfrånvaro.
Det leder lätt till en ökad oro och mindre trygghet när man inte vet vem/vilka som kommer hem till sitt eget boende och hjälper till med mycket nära och intim omvårdnad.
För att öka tryggheten och minska oron för äldre med vårdbehov i hemmet föreslår vi att man delar ut veckans schema med namn och gärna foton på den vårdpersonal som ska komma. Dessa uppgifter finns ju redan i planeringen så det är ju lätt att ta fram. Enligt intervjusvar från kommunen bland pensionärer finns också en efterfrågan om att erhålla detta elektroniskt. Det är dock inte alla som bemästrar tekniken för detta och som behöver informationen i skriftligt format.
Detta enkla förfarande skulle leda till större trygghet och säkerhet för vårdtagarna och ett närmare och mer familjärt arbetssätt för vårdpersonalen.
Ulrika Högstrand, KD-ledamot i nämnden för Vård och Omsorg Helene Engstrand, KD-ersättare i nämnden för Vård och Omsorg
Läs fler debattartiklar här