Säffle-Tidningen Västra Värmland
|
|
3
|
14:06
»
Medievärlden - Allt innehåll
De nominerade till årets guldspade har presenterats. Av de totalt 161 nominerade gräven har juryn valt ut 25 stycken som ny kan vinna priset.
Vinnarna kommer presenteras den 6 april.
Alla nominerade per kategori:
Bok
Girighetens tid – Berättelsen om Fingerprint – Patricia Hedelius (Norstedts)
Chateau Vadå – Mats-Eric Nilsson (Ordfront)
Allt är en konspiration – Kent Werne (Ordfront)
Nytänkare
Fakta i frågan – Kristoffer Örstadius (Dagens Nyheter)
Grävformatet 200 sekunder – Julija Sidner, Kristina Edblom, Robert Aschberg och Lindah Mohlin (Aftonbladet)
36 dagar på gatan – Carolina Möllerstedt Widell, Mikael Isaksson Vogel, Niklas Nyberg och Christoffer Hjalmarsson (SVT)
Magasin
Laglöst arbete – Elinor Torp och David Lundmark (Dagens arbete).
Skandiamannen och Olof Palme – Thomas Pettersson (Filter)
SOS Varning för sill – Kerstin Lundell, Andreas Tun Hedfors, Malin Crona och Ylva Johnson (Sveriges natur)
Mindre dagstidning
Knäckehjulet – Truls Nilsson, Björn Lilja och Jessica Ziegerer (Helsingborgs Dagblad)
Miljonrullningen – Anna Wikner och Jenny Petersson (Norran)
Tankkortshärvan i Malå – Jenny Petersson och Lennart Enkvist (Norran)
Storstadstidning
SD och extremisterna på valsedlarna – Jonathan Leman och David Baas (Expressen)
I religionens namn och Guds utvalda skola – Michael Verdicchio (Göteborgs-Posten)
Maktens kvitton – Anders Johansson, Richard Aschberg och Mattias Sandberg (Aftonbladet)
Köer, kaos och konsulter på Karolinska och Karolinska 2 – Lisa Röstlund och Anna Gustafsson (Dagens Nyheter)
Etermedia lokal
Fiberaffärerna – Patrik Åström, Eva Rehnström och Matilda Eriksson Rehnberg (SR P4 Dalarna)
All inclusive för gängkriminella – Natalie Medic, Tove Hansson och Ylva Esping (SVT Nyheter Skåne)
Felplacerade i särskolan – Ulla Öhman (SR P4 Västernorrland)
Etermedia riks
De osynliga barnen – Kerstin Wersäll (TV4 Kalla Fakta)
Sjuksköterskebluffen – Anna Engholm, Åsa Erlandsson, Jazz Munteanu och Karin Mattisson (SVT Uppdrag granskning)
Sverigefakturorna 1 och 2 – Staffan Florén Sandberg och Lars-Göran Svensson (SVT Uppdrag granskning)
När vården inte räddar liv – Emelie Rosén och Daniel Velasco (SR Ekot)
Den stora sjukhusstriden – Anna Nordbeck, Lars Granstrand, Johan Serrander, Emil Engerdahl, Erik Sandberg, Johannes Hallblom och Jakob Larsson (SVT Dokument inifrån)
FN och mörkläggningen – Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjö (SVT Uppdrag granskning)
13:21
»
Medievärlden - Allt innehåll
Den svenska engelskspråkiga sajten The Local, som riktar sig mot arbetskraftsinvandrare, fortsätter att rulla ut sin betalmodell. Nu kommer de danska och schweiziska läsarna ombes att betala för innehållet.
Tidigare har Medievärlden berättat om The Locals expansionsplan. Sajten, som startade i Sverige 2004, finns nu i nio olika länder, men sajten planerar inte någon expansion till nya länder i närtid. I stället säger man sig jobba med att utveckla de sajter man har. Betalmodellen är ett steg i den inriktningen.
Inkomsterna från betalväggen står för ungefär en femtedel av The Locals intäkter, men tidningen vd James Savage sa tidigare i år att målet är den andelen ska öka framöver.
Förutom att få tillgång till låst material blir de som betalar för The Local inbjudna till olika eventkvällar. Tidningen erbjuder också sina läsare hjälp med svar på vanliga frågor om livet i landet de bevakar skrivna för målgruppen.
Av The Locals nio utgåvor har nu sju rullat ut betalmodellen. Totalt har tidningen 10.000 betalande medlemmar, varav 3.000 var för den franska och svenska utgåvan.
11:15
»
Medievärlden - Allt innehåll
Aller Media lägger ned sex sajter: Allers, Allas, Året Runt, Hemmets Veckotidning, Antik & Auktion och Matmagasinet. Samtidigt startas en ny sajt, Allas.se, som ersätter de sex titlarna, skriver Dagens Media.
Målgruppen för sajten är kvinnor i ålder 40 till 59 år och innehåller ska kretsa kring mat, hälsa, mänskliga öden, relationer, nöje och DIY.
Det blir inga uppsägningar till följd av sammanslagningen säger Susanne Lindén, ansvarig utgivare för Allas.se, till Medievärlden.
– Nej, tvärtom, vi anställer. Vi har en redaktion som vi gjort om till den här satsningen med ett större digitalt fokus, säger hon.
Det är dels personer som jobbar med satsningen under förberedelserna som hon avser med nyanställningar. Men Allas.se kommer också gå ut med jobbannonser inom kort, säger Susanne Lindén.
10:19
»
Medievärlden - Allt innehåll
Swedbank har blockerat SVT:s tipstjänst tv-leaks, vilket Dagens industri avslöjade. Nyheten får DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att ryta till. På Twitter skriver han bland annat:
”Många av DN:s granskningar, som ofta fått stora konsekvenser, har börjat med ett tips på denna krypterade tjänst. Källskyddet garanteras i lag. Vi är tacksamma för alla tips”.
Många av DN:s granskningar, som ofta fått stora konsekvenser, har börjat med ett tips på denna krypterade tjänst. Källskyddet garanteras i lag. Vi är tacksamma för alla tips. [https:]]
— Peter Wolodarski (@pwolodarski) March 7, 2019
Till Medievärlden utvecklar han sitt resonemang:
– Om folk är rädda för att lämna tips kommer det påverka journalistiken. Det kommer bli färre avslöjande och sämre granskningar. Vi behöver tipsen, de är viktiga för oss – och de är viktiga för demokratin, säger han och lägger till:
– Det här skickar en väldigt illavarslande signal från Swedbank. Det man sänder ut är att man inte vill ha visselblåsare eller tipsare. Det går stick i stäv med den bild som man målat upp utåt där man uppmuntrat tips. Nu verkar det inte gälla medier, säger han.
Det skulle vara väldigt illa om andra företag skulle ta efter Swedbanks exempel, säger Peter Wolodarski.
– Det är dåligt för Swedbank, men det skulle också vara oroväckande om det här skulle vara en ny trend som sprider sig i samhället – att stora företag aktivt försöker blockera, och i värsta fall efterforska, källor, säger han.
Peter Wolodarski säger att han tror det här kommer skada Swedbanks rykte, och att det borde vara avskräckande för andra företag.
– Det är viktigt för branschen att uppmärksamma när företag beter sig såhär. Det är inte som att allmänheten applåderar den här typen av beteenden. Så fram med det på bordet: Det är så här de beter sig och de ska inte komma undan med det, säger han.
Peter Wolodarski betonar dock att han inte rekommenderar att man tipsar via sin arbetsgivares arbetsutrustning.
– Risken är att man kan spåra vem som tipsat då. Det är bättre att använda en privat dator eller mobil, säger han.
8:51
»
Medievärlden - Allt innehåll
De anställda på Swedbank som surfar via sin jobbdator kan inte längre komma åt tv-leaks, som är SVT:s visselblåsarsajt. Det betyder att de anställda inte kan lämna krypterade tips till SVT från arbetsdatorerna, rapporterar Dagens industri.
”Ja, det stämmer att den sidan är spärrad, precis som väldigt många andra sidor. Den stora anledningen till att vi har spärrat flertalet sidor för intern användning är för att skydda banksekretessen”, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Di.
Enligt Di har ingen annan bank spärrat tillgången till tv-leaks.
Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark säger till SVT att han inte köper bankens förklaring till varför sajten blockerats.
”Min uppfattning är att Swedbanks ledning försöker tysta personalen med svepande hänvisningar till sekretess. Något vi känner igen från våra försök att få ledningen att svara på våra frågor om deras agerande”, säger han till den egna kanalen.
Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau säger till SVT att det inte finns en korrelation mellan blockeringen av sajten och Uppdrag granskning. Han vill dock inte uppge när sajten blockerades.
8:16
»
Medievärlden - Allt innehåll
I dokumentären Leaving neverland berättar två pojkar om övergrepp som den avlidne artisten Michael Jackson ska ha utsatt dem för. Michael Jackson frikändes från anklagelserna 2005. Dokumentären kommer att visas av SVT den 12 mars.
Nu vill föreningen King of pop fans Sweden, som är en grupp för Michael Jackson-fans, att SVT stoppar visningen av filmen, rapporterar Kulturnytt i P1.
”Den är partisk för att motparten inte får komma till tals och det finns inga bevis av vad de här två männen säger i filmen”, säger Lotta Segerqvist, som är en av dem drivande bakom klubben till Kulturnytt.
Ingemar Persson, ansvarig utgivare på SVT slår ifrån sig kritiken och säger att filmen inte strider mot de regler som kanalen har. Han menar att den handlar om pojkarnas liv, och inte om Michael Jackson eller hans efterlevande varpå ingen kommentar från deras sida behövs.
14:50
»
Medievärlden - Allt innehåll
Den 1 augusti 2014 köpte Segulah de då mycket lönsamma gratistidningarna från Stampenägda VLT. Året innan hade tidningarna gett en vinst på över 70 miljoner kronor. Prislappen var 454 miljoner kronor.
I fem månader gick tidningarna med vinst för Segulah, sedan växte förlusterna: 2015 blev det 65 miljoner back, 2016 en förlust på 139 miljoner och 2017 ytterligare 48 miljoner i förlust. 2018 har inte redovisats, men lär ha adderat ytterligare till den kvarts miljard som redan ansamlats.
Mitt i:s koncernmoder Topco har successivt skrivit av halva goodwillvärdet och amorterat externa lån som utöver ägarlån finansierade köpet. I fjol bokfördes tidningarna till måttliga 74 miljoner kronor, ungefär i nivå med den årliga vinsten under gratistidningarnas goda tider.
Nu lämnar grundaren Gabriel Urwitz ordförandeposten efter ett kvarts sekel och samtidigt lämnar Segulah tidningsbranschen. Om en köpare går att hitta.
Ett prospekt från Swedbank är nu ute på marknaden. Den logiske köparen är Direktpress, som med tuff priskonkurrens på annonser pressat Mitt i-tidningarna ner i förlustträsket.
Segulahs ordförande Joachim Berner insåg tidigt att det bara fanns plats för en gratistidning i varje kranskommun till Stockholm och gjorde flera försök att köpa Direktpress. Men processen avbröts med hänvisning till oklarheter i Direktpress bokföring och värderingar.
I stället blir det nu Segulah som ger upp striden. Förlusterna är möjligen försmädliga, men ”felräkningspengar” i det stora investmentbolaget. Det heter ju inte riskkapitalbolag för inte.
Leif Holmkvist
14:21
»
Medievärlden - Allt innehåll
Arbetsbeskrivning
Hos oss är tempot högt och du kommer att arbeta med flera jobb parallellt, därför är det också viktigt att du är stresstålig och välorganiserad, men viktigast är att du har rätt attityd och brinner för jobbet.
Kompetensprofil
Du har utbildning eller mångårig erfarenhet av bildjournalistik och dokumenterat goda kunskaper i foto och film.
B-körkort är också ett krav.
Mer information
Har du frågor kring tjänsten, kontakta chefredaktör Ingalill Sundhage, 0722-049230, eller ingalill.sundhage@bohuslaningen.se.
Fackliga frågor svarar Fanny Edstam på fanny.edstam@bohuslaningen.se, 0733-443763.
Sök tjänsten här.
Sista ansökningsdag
2019-03-24
13:48
»
Medievärlden - Allt innehåll
En av Sveriges mest kända stand up-komiker Magnus Betnér blir skribent. I alla fall i Metro, där han nu kommer skriva krönikor varannan vecka.
”Jag har länge funderat på att skriva krönikor som en form för att få ur mig sådant som kanske inte riktigt passar på standup-scenen och ska man skriva så vill man ju helst bli läst också. Och det blir man i Metro så det känns skitkul”, säger Magnus Betnér i ett pressmeddelande.
Hans första alster handlar om kränkthet.
13:31
»
Medievärlden - Allt innehåll
Medievärlden kunde i dag berätta att 15 svenska EU-parlamentariker avser att rösta nej till det nya upphovsrättsdirektivet när det kommer upp till omröstning i parlamentet. Jag hoppas att några av dessa byter ståndpunkt. För i mina ögon kommer direktivet att säkerställa att vi får en upphovsrätt anpassad för den digitala utvecklingen.
I grunden är upphovsrätt ett skydd för företeelser och uttryck som bildkonst, teater och datorprogram. Lagarna ger den som skapat ett verk, som en melodi eller roman, rätten att ensam bestämma över hur verket får användas. Till det kommer några närstående rättigheter vilka kan röra artister, databasproducenter samt musik-, tv- och filmbolag. Förslaget till nytt upphovsrättsdirektiv inom EU måste därför ta hänsyn till många viktiga frågor. Frågor som ibland går på tvärs med varandra, som konstnärers lagliga rätt till ersättning, multinationella bolags möjligheter att driva verksamhet i Europa och enskilda personers rätt att uttrycka sina åsikter.
Därför uppstår ett problem när bolag som stora it-plattformar använder nyhetsartiklar och annat material – som läsarna vanligen måste betala för – i sina egna kostnadsfria tjänster. Konkret betyder det att svenska mediers journalistik används som underlag av amerikanska bolag för att sälja annonser.
För att lösa problemet föreslår EU att man inför en ny rättighet för utgivare av till exempel journalistik. Förslaget är tänkt att göra det enklare för europeiska medier att ingå licensavtal med sökmotorer och sociala medier för att komma överens med dessa om hur det licensierade materialet får användas och betalas. Det här sättet att lösa problemet finns redan inom filmbranschen och används sedan flera år av de flesta populära videotjänster på internet. Lösningen används också för fotografier och musik. Regler som ser till att sångare, fotografer och musiker får betalt för sitt jobb.
Med det aktuella förslaget kommer det fortfarande att vara tillåtet att dela hyperlänkar, enstaka ord eller korta utdrag ur artiklar. Databaser som Wikipedia och liknande är precis som privat och icke-kommersiell användning också undantagna.
I praktiken betyder de nya reglerna att stora kommersiella bolag behöver ingå avtal med mediehusen om de vill använda mer material än vad som är uttryckligen undantaget i direktivet. Det handlar då om lite lägre utdrag ur artiklar och liknande. Inget talar heller för att användarna måste hålla särskild koll på dessa nya regler. Den som använder mediehusens egna delningsfunktioner kan vara lugn. Skatt på länkar har aldrig varit aktuellt.
Förslaget till direktiv ställer heller inga uttalade krav på automatiska filter eller andra bestämda krav på tekniska lösningar. Men eftersom de stora digitala plattformarna sedan många år redan använder olika former av filter är det inte osannolikt att någon automatiserad lösning kommer att användas även här. Det för att se till att material inte sprids olagligt i deras kanaler. Att utan tillstånd sprida upphovsrättsligt skyddat material är som bekant olagligt – och har varit det i decennier.
Kraven på de mindre plattformarna kommer inte att vara lika omfattande. Nya och mindre plattformar undantas därför från många av kraven. Kritisk granskning, citat, recensioner och memes kommer att kunna spridas precis som i dag.
De oklarheter som finns i direktivet kommer att klargöras av EU-domstolen, helt i linje med all annan lagstiftning. Det aktuella förslaget till direktiv är en kompromiss där flera saker rättats och jämnats till. Kvar finns en god grund för en schystare marknad med bibehållen enkelhet för privatpersoner och icke-kommersiella aktörer att dela, sprida och kommentera intressant material.
Jeanette Gustafsdotter Vd TU
14:43
»
Medievärlden - Allt innehåll
Den egyptiske fotografen Mahmoud Abu Zeid har släppts efter fem år i fängelse.
”Vi är lättade över att höra att han är fri”, säger Sherif Mansour Committee to Protect Journalists koordinator för Mellanöstern och Nordafrika i ett uttalande.
Mahmoud Abu Zeid kommer dock under fem år behövs rapportera in sig varje kväll vid en polisstation. Han kommer heller inte ha tillgång till sina ekonomiska tillgångar och hans egendom, skriver CPJ.
14:12
»
Medievärlden - Allt innehåll
Laholms Tidning kommer att återuppstå i någon form. Lokaltidningarna, som ägs av danska Politikens dagaviser, har köpt tidningens utgivningsbevis. Det bekräftar tidningens vd Jan Halling för Medievärlden.
– Jag kommer under dagen att informera mer om det här, säger han.
Ett pressmeddelande kommer att skickas ut under eftermiddagen, säger Jan Halling.
Det har varit flera vändor kring Laholms Tidning efter konkursen. I slutet av januari såg det ut som att hoppet var ute för tidningen när Gota Media drog sig ur förhandlingar om att köpa tidningen.
Lokaltidningarna ger ut flera lokala tidningar och en gemensam sajt för dessa. Nyligen la man ned den lokala utgåvan i Laholms grannkommun Båstad.
Uppdatering: På Lokaltidningens hemsida skriver de nu om affären. Själva övertagandet kommer ske genom att Lokaltidningen Laholm byter namn till Laholms Tidning. Den kommer att distribueras under helgen gratis till alla hushålls i området. Det kommer också att startas en hemsida för den nya lokaltidningen.
Samarbetet har skett mellan Lokaltidningen och Laholms Tidnings Vänner som startades efter att tidningen gick i konkurs.
Anders Sjölin, ansvarig utgivare, säger till Lokaltidningen att han ser fram emot den nya tidningen med tillförsikt.
”Vi är just nu i ett planläggningsskede, där vi ibland annat skall förhandla med facket och anställa personal. Men intresset för tidningen är jättestort vilket så klart beror på det stora lokala engagemang som finns i staden”, säger han till Lokaltidningen.
11:46
»
Medievärlden - Allt innehåll
Både Bonnier och Schibsted räknar på Stampen och allt pekar mot fler storaffärer i år, skriver Jan Scherman i en artikel i Dagens Media. Telenor uppges vilja köpa in sig tungt när Kinneviksägda NENT börsintroduceras för att kontra Telias köp av TV4.
När Peter Hjörne och hans döttrar förlorat makten över Stampen öppnas vägen för uppköp. Styckningen av Stampen började redan vid nyår när tryckerier och tidningsrörelse separerades.
Om Bonnier tar hem tryckning av Mittmediatidningar eller Schibsted väljer att trycka hos Bold i Akalla drabbas VTAB:s tryckerier i Västerås och Södertälje tungt. Då vore en sedan länge diskuterad fusion mellan Bold och VTAB logisk.
Stampens västsvenska tidningar hankar sig fram utan att göra några större vinster. Vid uppdelningen fick Stampen ta över sorgebarnet VTD, Västsvensk Tidningsdistribution, som försöker ersätta sjunkande upplagor med företagspost och paket. Stampen försöker inskränka distributionen i olönsamma områden, men risken att tidningarnas vinst äts upp av dyr distribution ökar samtidigt som sparande på utbärning slår mot upplagan och resultatet.
Stampen är inringat av de välskötta och rika konkurrenterna NWT och Gota. Trycket på Stampen ökade när Hjörnes affärspartner familjen Hörling nyligen tvingades sälja Nya Lidköpings-Tidningen till NWT, som är delägare i Schibsted. I gränslandet till NWT ligger Stampens TTELA och Bohusläningen.
I Halland äger Stampen de en gång välskötta och lönsamma Hallands Nyheter, som ingick i den ödesdigra Centertidningsaffären, och Hallands-Posten. De gränsar till Gota Media och Hall Media, två mediebolag med god kassa men försiktig förvärvsstrategi.
Enligt Dagens Media har Schibsted påbörjat ett analysarbete kring möjligheten att köpa Stampen. Under vinterns dragkamp om Mittmedia var Schibsted och NWT partners. Möjligen kan de tillsammans räkna hem ett köp av högriskbolaget Stampen.
Bonnier dominerar Stockholm, Skåne och efter Mittmediaaffären även Mellansverige. Men i Västsverige har Bonnier bara GT att bygga en digital affär utifrån. Därför är Dagens Medias uppgifter om samtal mellan Bonnier News och Stampen inte helt orimliga.
Dagens Media skriver också att Telenor, som bland annat äger Bredbandsbolaget, är på jakt efter mer tv-innehåll. I första hand siktar norrmännen på att köpa sig stora i Kinneviks tv-bolag NENT som snart börsintroduceras. Viaplay har varit framgångsrikt och har stora sporträttigheter och NENT har dessutom satellitdistribution som kan samordnas med Telenors Canal Digital.
Jan Scherman pekar också på statens roll som ägare till såväl SVT, SR och UR som dominerande ägare i Telia/Bonnier Broadcasting och konstaterar att den nyvalda regeringen förefaller kapitulera i frågan. ”Det vittnar om att det inte längre finns något som kan kallas mediepolitik på regeringsnivå”, skriver han.
Leif Holmkvist
10:47
»
Medievärlden - Allt innehåll
Alla anställda på Kvällsposten kommer att besöka läsare i deras hem under våren. Inspirationen kommer från den danska tidningen Politiken – som gjort liknande besök i tre år.
– Kvällsposten har en tradition av väldigt nära relation till läsarna. Det är en fördel som vi har jämfört med andra tidningar, säger tidningens chefredaktör Magnus Ringman.
När han tillträdde som chefredaktör i augusti förra året ville han återuppliva den närheten till läsarna.
– Tidigare har vi bland annat hjälpt läsare som känner sig felaktigt behandlade av företag och vi har haft en Mr. x som åkte runt till olika platser och om man hittade honom vann man pengar. Men det har vi tappat lite nu, och jag tänker att vi ska ta tag i den tråden igen, säger han.
I höstas åkte Magnus Ringman runt i tidningens spridningsområde och träffade läsare.
– Nu tar vi det ett steg längre: Vi åker ut och träffar läsarna och skriver om det mötet. Vi tar också in idéer från läsarna och gör journalistik kring där det är tydligt vinjett att artikel är läsargenererad.
Att ha ett nära band till läsarna är viktigt för att lyckas med den digitala omställningen, säger Magnus Ringman.
– Många får i dag sina nyheter genom att gå in på Facebook, där läser de något hos en annan källa och sen är de tillbaka på Facebook igen. Det skapar inte en relation till varumärket, säger Magnus Ringman och fortsätter:
– Jag menar att man ska skapa en relation till varumärket. Att man går in direkt på vår sajt. När man vill veta vad som hänt i Sydsverige så ska man gå in på Kvällsposten snarare än Facebook, säger han.
Den genomsnittliga pappersläsaren i Sverige blir i stort sett ett år äldre för varje år som går. Det ser likadant ut för Kvällsposten.
Når ni de unga läsargrupperna genom hembesöken?
– Det får vi se, men jag hoppas verkligen att vi når de digitala läsarna, det är där framtiden ligger. Vi får inte glömma bort print, för det är fortfarande viktigt för oss, men fokus är givetvis digitalt.
8:42
»
Medievärlden - Allt innehåll
En vikarie vid ett LSS-boende i Marks kommun slog larm om missförhållande. Vikarien slog larm genom att prata med två tidningar på orten. Tidningarna publicerade aldrig uppgifterna men personen förlorade ändå sitt jobb, skriver Nyhetsbyrån Siren.
Visselblåsaren blev sedan åtalad och dömd i tingsrätten för brott mot tystnadsplikten. Men den åtalade frikändes senare av hovrätten, då fallet inte skulle behandlas av det ordinära rättsväsendet – utan av en domstol och en åklagare som fått JK:s tillstånd att driva fall som berör tryckfriheten.
”Då tingsrätten inte varit behörig att ta upp målet och då allmän åklagare inte varit behörig att utan tillstånd från Justitiekanslern väcka åtal, ska tingsrättens dom undanröjas och åtalet avvisas”, skriver hovrätten i sitt beslut.
Även den åtalade påpekade detta under förhandlingarna i tingsrätten, men för döva öron, skriver Nyhetsbyrån Siren.
Nu kritiserar Justitiekanslern Mari Heidenborg tingsrätten för deras val att döma personen.
”Till följd av den felaktiga handläggningen har [personen] alltså dömts för brott, trots att åklagaren inte varit behörig att väcka åtal och domstolen inte varit behörig att ta upp målet”, skriver JK.
Hon varnar också för konsekvenserna av dylika misstag.
”[…] även oavsiktliga avvikelser från grundlagarna urholkar det konstitutionella värn för yttrande- och meddelarfriheten som är avsett att garanteras genom bland annat Justitiekanslerns exklusiva åtals och tillsynsbefogenheter”
14:11
»
Medievärlden - Allt innehåll
Nu börjar detaljerna kring Bonniers och Amedias köp av Mittmedia att klarna. I slutförhandlingarna förefaller de liberala ägarstiftelserna haft framgång. Säljaren Mittmedia Förvaltnings AB, MFAB, ägs till 30 procent av Stiftelsen Pressorganisation och 70 procent av Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.
Enligt Medievärldens källor får MFAB mellan sju och åtta miljoner kronor om året de närmaste tio åren. Därutöver kommer en villkorad köpeskilling om mellan 20 och 30 miljoner kronor att betalas ut i omgångar. Säljarna får alltså omkring 100 miljoner i kontanter.
Dessutom får MFAB behålla tre av Mittmedias värdefulla tillgångar: Adeprimo AB, en digital byrå, som i budgivningen av Bonnier värderats till 15 miljoner kronor. United Robots AB, ett företag som skapar robotjournalistik och värderas till omkring 10 miljoner kronor. 13,2 procent av aktierna i TT, som värderas till mellan 30 och 40 miljoner kronor.
Värderingen av Mittmedia summerar alltså till minst 150 miljoner kronor. TT-aktierna, som har hembudsklausul, kommer att säljas när lämpliga köpare kan hittas, eftersom MFAB inte längre kommer att ägna sig åt journalistik.
Köparna, Bonnier News till 80 procent och norska Amedia till 20 procent, tar över de tre tryckerifastigheterna i Falun, Sundsvall och Östersund samt några redaktionsfastigheter. Värderingen i budgivningen låg på 20 miljoner kronor. Den värdefulla tillgången i Mittmedia är kundregistren och kompetensen hos personalen.
Köparna betalar 100 miljoner kontant, men tvingas under de närmaste åren satsa det dubbla på att investera i tidningarnas transformation från papper till digital distribution. Vidare väntar kostnader för att avveckla administrativ personal. Bonnier har kalkylerat med synergieffekter på 200 miljoner kronor.
Anders Frostell, ordförande i den liberala Stiftelsen Pressorganisation, som i höstas sålde Sörmlands Media till NTM, var med i förhandlingarna om Mittmedia från början till slut:
– Ja, jag är nöjd med affären. Våra tidningar placeras i ett sammanhang där de kan få en god framtid. Vi har garantier för att den liberala profilen bibehålls och vi får insyn genom en styrelsepost i Mittmedia. Och vi har fått ett kapital att förvalta så att vi kan driva stiftelsen framåt.
Hur mycket pengar får ni?
– Det kommenterar vi inte.
Leif Holmkvist
13:33
»
Medievärlden - Allt innehåll
I ett av Uppdrag granskning program under förra hösten kartlades alla domar gällande våldtäkt. Kanalen presenterade sedan hur stor andel av de dömda som var födda utanför Sverige.
Nämnden menar att programmet presenterat de invändningar mot statistiken som finns. Därför landar Granskningsnämnden i slutsatsen att det inte var osakligt eller uppenbart kränkande mot människor med viss hudfärg, nationalitet eller religion.
”Programmet hade en kritisk infallsvinkel och undersökte den politiskt kontroversiella frågan om huruvida det är viktigt att känna till våldtäktsmäns etniska och kulturella bakgrund. En sådan utgångspunkt ligger i linje med SVT:s uppdrag att stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden samt att granska bland annat myndigheter och strider inte mot kravet på opartiskhet”, skriver nämnden i sitt beslut.
Granskningsnämnden skriver även att det ligger utanför deras område att utreda frågan om hets mot folkgrupp, vilket anmälare menar att programmet skulle kunna utgöra. De har därför inte tagit ställning till om det skulle kunna utgöra det.
11:26
»
Medievärlden - Allt innehåll
Expressens redaktionschef och chef digitala medier Klas Granström har den senaste tiden varit konsult åt ett mediebolag i Schweiz. Han har där hjälpt till med ett digitalt projekt. Arbete är en del av ett samarbete mellan det amerikanska mediebolaget CNN och Expressen.
– Detta är det senaste exemplet där vi tillsammans med CNN jobbar med andra mediebolag som vill digitalisera sitt innehåll och sina organisationer. Vi har ett gemensamt konsulterbjudande kring detta. Ofta har projekten fokus på tv och vanligtvis kommer intresset från medieaktörer som har sin bas i nyhetsverksamhet.
Att Expressen nu åker och lär ut hur man gör tv på plats är nytt. Men tidigare har kvällstidningens redaktion fått besök av nyfikna mediebolag.
– Vi får hela tiden besök av olika aktörer från runt om i världen, på senare tid har mediebolag från Norge, Tyskland och Nigeria varit och tittat på hur vi jobbar med nyhetsbevakning i alla kanaler, hur vi producerar tv och hur vi driver datainformerat nyhetsarbete. Att åka iväg och vara på plats hos mediebolag på andra marknader är ganska nytt och något vi testar och ser hur det faller ut, säger han.
Syftet med besöken, både de till andra redaktioner och de som sker i Stockholm, är dels hjälp med strategier, innehållsutveckling och affärsplaner för nya projekt. Dels handlar det om hur tidningarna kan ställa om till att ”bli mer fokuserade på sin publik och producera med läsare och tittare i främsta rummet”, säger Klas Granström.
– Expressens organisation ligger väldigt långt fram i hur vi är organiserade i vårt nyhetsarbete, hur vi jobbar datainformerat och hur vi samarbetar över avdelningsgränser. Våra medarbetare är extremt duktiga på sina områden men samtidigt väldigt bra på att samarbeta och få ut än mer av den totala kapaciteten. Det är många mediebolag intresserade av att lära sig mer om.
Förutom den ekonomiska ersättningen som Expressen får är samarbetet en möjlighet för tidningen att testa de modeller som de utvecklat.
– Att jobba på andra marknader och med andra förutsättningar innebär förstås att vi lär oss nya saker och får nya idéer, säger Klas Granström.
Vad är nästa steg för Expressens tv-satsning?
–Vi fokuserar ju helt på nyheter, så det är där vi satsar, både redaktionellt och med produkten. Mer innehåll till våra viktigaste målgrupper när och där de vill ha det. Det kan låta klyschigt men det finns fortfarande väldigt mycket potential att ta ut genom att publicera rätt sak vid rätt tillfälle, säger Klas Granström.
11:00
»
Medievärlden - Allt innehåll
Läs Kristin Heinonen analys för Medievärlden Premium här (kräver inlogg).
10:37
»
Medievärlden - Allt innehåll
Under helgen har Cissi Wallin på sitt Instagram-konto berätta att hon pausats från att skriva krönikor i Metro. Det efter att hon skrivit där i 12 år.
Cissi Wallin säger att Metro uppgett för henne att det är publiceringar på hennes Instragram-konto av namn och bild på män som anklagats för sexuella övergrepp, tillsammans med den utredning om grovt förtal av Fredrik Virtanen som pågår, som ligger bakom beslutet.
Medievärlden har sökt Metros publisher Thomas Eriksson, han hänvisar dock till ett uttalande han gjort via mejl till TT. Där skriver han att det finns fler skäl än de som Cissi Wallin själv uppger som ligger bakom beslutet.
”Men diskussionen kring det vill jag hålla mellan henne och mig. Huvudanledningen är att det uppstått en förtroendeskada och vi har haft en konstruktiv dialog kring detta som i går oväntat avbröts”, skriver han till TT.
Han uppger också att han hoppas att Cissi Wallin kommer tillbaka som skribent till tidningen. Något som hon inte är intresserad av.
”Nej, inte så länge han är kvar som chef”, säger Cissi Wallin till TT.
Förtydligande: I en tidigare version kunde det läsas som att en utredning skulle pågå mot Fredrik Virtanen, det gör det inte.
8:36
»
Medievärlden - Allt innehåll
1. Klart: De får presstöd
2. Morgonpressens digitala annonsintäkter slår rekord
3. Trelleborgs Allehandas frekvensnedgång framgångsrik
4. Minskat sparpaketet på NLT
5. Kristianstadsbladet förändrar i distributionen
6. TTELA:s prenumeranter får tidningen med posten
7. The Economist skruvar på sin betallösning
8. NWT:s nya distributionsbolag igång
9. Metro Mode blir självständigt bolag och återlanserar magasinet
10. Aller Media och Aftonbladet i samarbete
11. BBC och ITV lanserar Netflix-utmanare
12. Apple kan släppa streamingtjänst
13. AT&T:s köp av Time Warner får klartecken av domstol – igen
14. 8 av 10 norska nyhetssajter har betallösning
Läs brevet här (kräver inloggning).
Anmäl dig här för att få brevet.
8:29
»
Medievärlden - Allt innehåll
Förra veckan slog nyheten om att DN:s Viktor Barth-Kron och SvD:s Ola Wong lämnar sina jobb för att i stället börja på uppstickaren Kvartal. Tidskriften Kvartal blev känd bland allmänheten efter att SR-profilen Jörgen Huitfeldt lämnat radiohuset för att börja där.
Viktor Barth-Kron säger i en intervju med Dagens Media att det finns fördelar med att jobba på ett stort mediehus – men att det finns andra med ett litet sådant.
– Bland annat ett större kreativt svängrum, och i det här fallet, möjligheten att bygga upp och utforma en plattform själv. En stor mediekanal kan ha väldigt fasta ramar, vilket jag tror är ett måste för att bedriva en stor tidning. Men en produkt som Kvartal kan skapa sina egna ramar från dag till dag, och det ska bli spännande att få vara delaktig i det arbetet. Det blir verkligen som att gå från en ytterlighet till en annan, säger han till Dagens Media.
Han kommer att försätta bevaka politik, precis som han gjort på DN.
– Min tanke är att bygga upp en bra och aktuell bevakning av politiken. I första hand kommer fokuset att ligga på svensk nationell politik. Förhoppningsvis kan vi skapa något som publiken känner att den har saknat, det är det absoluta målet, säger han till Dagens Media.
14:21
»
Medievärlden - Allt innehåll
En man i 50-årsåldern åtalas för att ha legat bakom gruppen Stå upp för Peter Springare. Facebook-gruppens syfte var att visa stöd för den Örebro-polis som blev uppskattad i högerextrema kretsar efter att han skrivit en text om invandring samt uttryckt att han ville ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”. Ett uttalande han senare backade från.
Men Facebook-gruppen fylldes av flera inlägg som åklagaren Maria Estberg i stämningsansökan, som lämnades in till Eskilstuna tingsrätt under torsdagen, kallar för uppenbart hets mot folkgrupp.
Enligt lagen om elektroniska anslagstavlor är den som ligger bakom en grupp på Facebook ansvarig för att ta bort uppenbara olagligt innehåll från gruppen.
Mannen själv hävdar enligt förundersökningsprotokollet att han inte är skyldig. Han uppger att gruppen får mellan 7.000 och 8.000 nya kommentarer om dagen och att han och de andra administratörerna inte har möjlighet att kolla alla. Men att alla kommentarer som de ser och som de tycker är över gränsen tas bort.
”Man tar hellre bort en kommentar för mycket än en för lite”, säger han under förhör med polisen.
Det är ovanligt att lagen om elektroniska anslagstavlor, även kallade BBS-lagen (för engelskan Bulletin board system), används. Mårten Schultz, juridikprofessor och kolumnist i SvD, säger att han inte kan kommentera det specifika fallet – men att det är glädjande att lagen nu prövas.
– Det är ett problem att denna lagstiftning, som teoretiskt skulle kunna ha en viktig roll för att åstadkomma en rimlig avvägning mellan å ena sidan yttrandefrihet och å andra sidan ett skydd för integritet, trygghet och säkerhet, i praktiken aldrig används, skriver han i en kommentar till Medievärlden.
Han tycker att bristen på applicering av lagen tycker Mårten Schultz strider mot lagstiftarens intentioner.
– Det finns därtill ett stort behov av vägledning rörande lagens tillämpning.
14:04
»
Medievärlden - Allt innehåll
En reporter på VLT begärde i slutet av november 2017 ut två offentliga handlingar från kriminalvården och uppmanande myndigheten att agera skyndsamt. Det tog några dagar för den första av de två handlingarna att komma, men den andra tog nästan två veckor på sig att dimpa ned i brevlådan, skriver VLT.
Tidningen valde att JO-anmäla händelsen, och har nu fått rätt.
”Jag är mycket glad över att JO går på vår linje och det är också bra att Kriminalvården själv inser att handläggningen har tagit för lång tid. Det är viktigt att markera när myndigheter – medvetet eller av andra orsaker – försenar arbetsprocessen för journalister”, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT till tidningen.
13:43
»
Medievärlden - Allt innehåll
Calle Sundblad, som tidigare var kanalchef på P4 Skaraborg, tar över chefredaktörsskapet på NLT.
Han ersätter Anders Hörling, som slutade efter att familjen Hörling sålt tidningen till NWT förra året.
”Vi är glada för att kunna rekrytera Calle Sundblad som ny chefredaktör för NLT. Hans uppdrag blir att fortsätta att utveckla en bra lokaltidning,” säger Mats Muregård, VD för både NLT och för NWT i ett pressmeddelande.
Calle Sundblad har tidigare jobbat på Aftonbladet och som nyhets- och agendachef på P4 Skaraborg.
”Jag bor i Lidköping sedan 2006 och har en stark känsla för staden och för Skaraborg. Jag brinner också för den lokala journalistiken och inser hur viktig den är för invånare och samhället i stort”, säger Calle Sundblad om sin nya tjänst i ett pressmeddelande.
11:21
»
Medievärlden - Allt innehåll
Flera av riksdagens partier har varit kritiska till att regeringen röstade för det uppmärksammade upphovsrättsdirektivet som förhandlas på EU-nivå. Tidigare har justitieminister Morgan Johansson blivit kallad till Näringsutskottet för att förklara varför regeringen bytte fot.
Nu anmäler Moderaterna honom till konstitutionsutskottet, skriver TT. Moderaterna menar att regeringen inte förankrat beslutet i riksdagen. ”Direktivet om upphovsrätt har förhandlats i ett och ett halvt år och under den tiden har regeringen bara förankrat Sveriges position en gång, i maj 2017”, Står det i anmälan skriver TT.
Men Morgan Johansson skriver på Twitter att det inte stämmer. Tvärtom har riksdagen informerats totalt åtta gånger.
”Jag ser fram emot en KU-granskning. Regeringen har informerat riksdagen i denna fråga 8 gånger, senast den 5 februari 2019. Moderaterna har inte haft några invändningar och aldrig lagt några reservationer”, skriver Morgan Johansson.
10:00
»
Medievärlden - Allt innehåll
I september förra året beslutade Skatteverket att dra in svenska Gaffas F-skattesedel. Motiveringen var ett berg av obetalda skulder.
”Ni brister i redovisning/betalning av skatter och avgifter i en utsträckning som inte är obetydlig. Det innebär att det finns sådana brister som för att Skatteverket ska återkalla ert godkännande för F-skatt”, skriver myndigheten i ett brev till Gaffa där beslutet motiveras.
Skulderna uppgick då enligt Skatteverkets handlingar till över 385.000 kronor. Det finns dessutom fler skulder till andra aktörer, uppger bolaget. I dagsläget ska skulderna vara under 300.000 säger Gaffas moderbolags vd Robert Borges.
Anledningen till att det blev såhär är att svenska Gaffa gjorde en stor förlust under förra året, säger Robert Borges.
– När resultaten från 2018 blir offentliga så kommer de visa att Gaffa Sverige hade ett negativt resultat och det är anledningen till att vi har brister i vår finansiering och att vi nu har skulder till skatteverket och till vissa andra, säger han.
Att bolaget inte har en F-skattsedel innebär bland annat att de inte får kredit från offentliga företag som PostNord i nuläget.
– Att bedriva affärer med begränsad finansiering så som vi måste göra i Sverige i nuläget är svårt, men verkligheten är tuff för många svenska medieföretag. Men det påverkar inte den dagliga produktionen av tidningen, säger Robert Borges
Robert Borges säger att Gaffa just nu håller på att omstrukturera bolaget med ekonomisk hjälp från det danska systerbolaget.
– Vi har en plan att betala tillbaka alla skulder. Då kommer vi också få tillbaka vår F-skattsedel, säger han.
8:42
»
Medievärlden - Allt innehåll
Fyra branschorganisationer gick i en debattartikel i Medievärlden hårt åt Bonnier News för bolagets nya frilansavtal. Avtalet kritiserades för att det slog fast att uppdragstagarna skulle förlora rätten till sina verk och att koncernen skulle kunna publicera inköpta artiklar och bilder i alla sina tidningar.
”Som företrädare för mediebranschens frilansare avråder vi våra medlemmar från att underteckna det nya frilansavtal som Bonnier News har skickat ut”, skrev Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Bildleverantörernas Förening och Journalistförbundet bland annat.
Det riktar in sin kritik mot att frilansarnas verk ska kunna användas i alla koncernens titlar.
”Den som säljer arbete – som ett foto, en artikel eller en illustration – till exempelvis Sköna Hem kan således få se samma arbete använt i alla andra publikationer som ägs av Bonnier News, som Dagens Nyheter eller Expressen”, skriver de fyra branschorganisationerna.
Sedan debattartikeln skickades in har Medievärlden sökt Bonnier News genom flera kanaler. Trots löften om återkoppling har Medievärlden inte fått några kommentarer. Men vid halv sju-tiden på torsdagkvällen skickades ett pressmeddelande, signerat av Anna-Clara Welander, chef för Lifestyle-gruppen som ger ut flera av koncernens magasin, ut. Budskapet var att Bonnier svänger – och skriver om avtalet.
I meddelandet står att bolaget tar till sig av kritiken mot att Bonnier skulle få den exklusiva rätten till materialet.
”En del av de områden som lyfts är att Bonnier News vill ha exklusiv rätt till materialet för all framtid. Det har också uppfattats som att Bonnier News inte ska låta frilansaren kunna marknadsföra sig själv eller lägga upp referensmaterial på sin egen hemsida. Vi tar till oss kritiken, frilansarna är viktiga för Bonnier News, vi har bra relationer till dem i dag och vill fortsätta ha ett väl fungerande samarbete”, skriver Bonnier News och Anna-Clara Welander.
Nu lovar Bonnier News att komma med ett nytt avtal – och att det ska presenteras för frilansarna redan nästa vecka. Men de tillägger att möjligheten att fortsätta publicera feature-material i samtliga titlar är viktigt.
”För Bonnier News är det viktigt att kunna använda det feature-material vi köper in i alla våra kanaler, varumärken och med våra samarbetspartners”, skriver de.
Medievärlden söker Anna-Clara Welander.
Anders Forsström, ordförande för fackklubben på DN, säger att han är övertygad om att det nya frilansavtalet från Bonnier News aldrig kommer att komma till stånd.
– Avtalet är oanständigt. Jag ser det som ett misstag i arbetet. Avtalet kommer att skrivas om. Det har inte heller med DN att göra, säger han.
Han säger att avtalet inte är bra för någon av parterna – inte ens för Bonnier News själva.
– Bonnier News lever själva på upphovsrätten. Att då ta upphovsrätten gratis från hårt arbetande frilansare är inget som Bonnier ska syssla med. Sätter vi ett för lågt pris på andras upphovrätt urholkar vi i förlängningen vår egen. Däremot finns det industriella krav inom Bonnier News och andra medieföretag att förenkla återpubliceringar, utan komplicerade uppgörelser. Men även sådan användning kräver avtal och självklart vill frilansare ha betalt.
8:27
»
Medievärlden - Allt innehåll
Kontext, som startas av flera etablerade feministiska debattörer, ska under fredagen dra igång sin utgivning.
Under kvällen kommer de hålla en fest på folkoperan där den nya sajten kommer att presenteras.
I en intervju förra året berättade chefredaktören Mireya Echeverría Quezada att sajten inte kommer ha någon betalvägg, men någon tydlig finansieringsplan fanns inte då.
– För att hitta en hållbar finansiering måste vi titta på hur folk konsumerar medier i dag och på vilket sätt de är beredda att betala för dem.
14:45
»
Medievärlden - Allt innehåll
Journalistförbundet tycker att den fackliga centralorganisationen TCO:s anti-SD-policy gör att man inte kan kalla sig partipolitiskt obundna, skriver Arbetsvärlden. Därför har de nu motionerat till kongressen om att ta bort riktlinjerna.
Den speciella policyn mot SD finns sedan 2010 och enligt TCO baseras den på organisationens stadgar om grundläggande värderingar som mänskliga rättigheter, demokrati och frihet från diskriminering.
”Motionen specificerar inget parti. Vi tycker aldrig att TCO ska vara partipolitiska över huvud taget. Men policyn mot Sverigedemokraterna är problematisk, ja,” säger Ulrika Hyllert, ordförande SJF, till Arbetsvärlden.
14:45
»
Medievärlden - Allt innehåll
Journalistförbundet tycker att den fackliga centralorganisationen TCO:s anti-SD-policy gör att man inte kan kalla sig partipolitiskt obundna, skriver Arbetsvärlden. Därför har de nu motionerat till kongressen om att ta bort riktlinjerna.
Den speciella policyn mot SD finns sedan 2010 och enligt TCO baseras den på organisationens stadgar om grundläggande värderingar som mänskliga rättigheter, demokrati och frihet från diskriminering.
”Motionen specificerar inget parti. Vi tycker aldrig att TCO ska vara partipolitiska över huvud taget. Men policyn mot Sverigedemokraterna är problematisk, ja,” säger Ulrika Hyllert, ordförande SJF, till Arbetsvärlden.
Skip to page: 1
2
3
...
41
|