-
-
8:43
»
Konsten
Om den gamla surrealismen har rört på sig under senare år har det ofta handlat om återupptäckten av förbisedda kvinnliga konstnärskap, som Dorothea Tanning eller Dora Maar. Att den belgiske målaren René Magritte (1898-1967) nu landat i Nordiska akvarellmuseet som sommarens stora satsning är därför överraskande, också för att vattenlösliga pigment och verk på papper inte är något han brukar…
-
-
10:08
»
Konsten
Halvvägs över plattan på väg mot Kulturhuset tvärstannar jag. Genomkorsad av två minnen. I nuet ser jag framför mig utställningsinformation över ingången. Men i mitt inre blixtrar årtalen 1972 och 1993. Här, på Plattan, cirkulerade vi, ett fåtal unga kvinnor, för 50 år sedan med sandwichplakat. Grupp 8 firade för första gången Internationella Kvinnodagen. Drygt 20 år senare hölls en…
-
-
23:23
»
Konsten
Porslin går sönder, vet jag av erfarenhet, men trots det upplever jag Klara Kristalovas porslinsskulpturer som okrossbara. Som om den ymnigt flödande glaseringen ger hennes verk ett genomskinligt pansar. En glaskropp har lossnat från sin plats i mitt öga och följer, likt en bananfluga, min blick som irrar mellan verken. Det är inte farligt, det är sånt som händer. Flera…
-
-
19:55
»
Konsten
I fotografiet av en till synes vanlig uteplats ser vi en gungstol. Just nu är det ingen som sitter där och gungar men bakom stolen ligger några vedklabbar staplade och på den vita tegelväggen hänger en bild av ett lejon. Tydliga spår av mänskligt liv, även om ingen syns på bilden. I ett annat fotografi står en mindre hammock i…
-
-
10:52
»
Konsten
I Per Wizéns utställning på Moderna museet i Malmö krockar intrycken i verk inspirerade av Disneys Alice i underlandet och Peter Pan. Wizén anspelar på dessa berättelser men skapar likväl något helt eget, något som klingar av barndomens oskuldsfullhet, men som samtidigt döljer något mörkt och hotande precis under ytan. Utställningen består av tre stora verk och några mindre illustrationer…
-
-
12:03
»
Konsten
Jag tänker mig Tilda Lovells små objekt i brons och trä som ett slags arkeologiska lämningar, inte ur jorden utan från en främmande värld. Eller Lovell kunde vara ett medium eller sierska som materialiserar fragment ur en kollektiv dröm. I ett minutiöst hantverk framkallar hon dolda scener från en tid före eller efter människan, kanske ett stickspår i evolutionen. Trädet…
-
-
10:02
»
Konsten
”Somewhere over the rainbow” möter mig när jag kliver in genom Konstakademiens glasdörrar. Ljudet kommer från TM:s utplacerade valbås, ”Det brinner”, och tillsammans med Malin Norbergs magiskt snidade trädörr och Sara Ekholm Erikssons metamorfosiska sten vid ingången, tycks jag träda in genom ett slags drömportal. In till ”Vargtimmen”, som är titeln för Kungliga Konsthögskolans Masterutställning. En mytisk och rituell plats…
-
-
11:00
»
Konsten
Den beskedligt korta titeln ”Ett hem” på Thielska galleriets utställning riktas mot stormens stilla öga. Hetare, träffsäkrare vore ”Hemmets härd”. En plats och tillflykt för trygghet, värme, närhet, omsorg. Och fulladdad av pyrande hot, förluster, våld, trauma, död. Det praktfulla sekelskifteshemmets salar och vrår, aktiveras och osäkras nu av sju samtidskonstnärers tolkningar av hem: Juan-Pedro Fabra Guemberena, Linda Hofvander, Lap-See…
-
-
10:42
»
Konsten
Med sina rostiga lyktstolpar och trasiga räcken ligger den avklippta vägstumpen inklämd mellan den hårt trafikerade Essingeleden och Kristinebergs slottspark. Det är en märklig plats som grupputställningen ”Avfart” tar plats på, arrangerad av Zimm Hall (Malin Zimm och Mattias Bäcklin) och curatorn Björn Norberg. Arijana Kajfes flaggspel ”Anrop” vajar nu ståtligt mellan två lyktstolpar och från en annan hänger två…
-
-
16:18
»
Konsten
Upprinnelsen till biennalens huvudutställning ser inte mycket ut för världen. Några blekta originalillustrationer bara, ett par spröda manussidor i en monter. Det går knappt att se vad de föreställer längre. Jag skönjer en samling fantasigestalter; hälften djur, hälften människa. Ändå är Leonora Carringtons surrealistiska utkast till sin barnbok ”The Milk of Dreams” utgångspunkten för den italienska curatorn Cecilia Alemanis utställning…
-
-
9:45
»
Konsten
Förra sommaren öppnade Daniel och Frida Alkestrand Christensen sin mack. De förvandlade en bensinstation från 50-talet till ett tillfälligt galleri där malmöbor sedan dess kunnat möta konstutställningar i stadsrummet. I den tredje utställningen för året presenterar Macken keramikern och konstnären Karin Karinson vars maximalistiska och överflödande verk fyller den gamla bensinstationen till brädden. Innanför fönstren trängs blommor, snäckor, figuriner och…
-
-
12:24
»
Konsten
Det första man möter i Sara-Vide Ericsons utställning ”Ditch Dance” på Kulturhuset är en gigantisk målning av den mest frekvent förekommande gestalten i konstnärskapets ikonografi. Karaktären är mycket lik konstnären själv, men är mer att uppfatta som ett alter ego än ett självporträtt, kanske som en berättare, eller som bäraren av narrativet i Ericsons mycket sammanhållna och just narrativa konst.…
-
-
11:35
»
Konsten
Bland konstnärerna på årets Venedigbiennal, som glädjande nog domineras av kvinnliga konstnärskap, finns på huvudutställningen också konst av ursprungsfolk. Bland Arsenalens många både braskande och stillsamma verk finns Britta Marakatt-Labbas uttrycksfulla och lysande och till formatet små broderiapplikationer, där hon gestaltar hotet mot samerna. Även några nationella paviljonger har tillägnats ursprungs- eller andra minoritetsgruppers konst. Den nordiska paviljongen har blivit…
-
-
16:14
»
Konsten
Endast en bråkdel av Björn Lövins konst finns kvar idag. Innehållet i de storskaliga miljöerna som han gjorde på 70- och 80-talet har skingrats. Kanske för att merparten bestod av möbler och föremål uppfattade som scenografiska detaljer mer än som enskilda konstverk. Det som överlevt är till största delen fotodokumentation och någon enstaka katalog på antikvariaten. Ja, och så några…
-
-
11:12
»
Konsten
I fotohistorien är den nu nittioårige Duane Michals mest känd för sina så kallade sekvensfotografier: enkla och naivt djupsinniga bildberättelser med handskrivna kommentarer direkt under bilden. Det var en typ av fotografiskt berättande som byggde på iscensättningar, något som knappast förekom under sextio- och tidigt sjuttiotal men blev desto vanligare bland en yngre generation fotografer/konstnärer under åttiotalet och framåt. Inspiratör…
-
-
14:15
»
Konsten
Det är en kall och klar dag och ungefär samtidigt som jag kliver in i Konstakademiens lokaler ska Zelenskyj tala till Sveriges riksdag via länk från Kiev. Centralt i det första rummet i Joanna Lombards utställning står en skulptur i form av en uppslagen artist’s book. På vardera sida av verket står notställ uppställda med bilder av sonogram. Avbilder av…
-
-
16:53
»
Konsten
Även om den svensk-amerikanska konstnären Every Ocean Hughes utställning ”Levande tid” består av flera delar med skilda uttryckssätt kretsar de alla kring övergripande existentiella frågor. Till exempel, hur kan vi som lever just nu hjälpa de döda men även oss själva? Från den blå och rosa installationen i Moderna museets entréhall till de omfattande performanceverk som getts under utställningsperioden, via…
-
-
15:25
»
Konsten
Front Street, 270 Water Street, 91 Allen Street, NY Law School. Detta är bara några exempel på de exakt angivna adresserna i titlarna till Barbro Östlihns lika fascinerande genomarbetade målningar. Exaktheten gör att verken går att placera geografiskt, gatorna i New York finns kvar även om själva byggnaderna idag kan vara rivna. Redan när Barbro Östlihn (1930-95) tillsammans med Öyvind…
-
-
15:47
»
Konsten
När målaren Thea Ekström en dag 1962 upptäckte en spricka i sin ateljévägg gjorde hon sprickan till motiv i en av sina målningar – som hon sedan hängde framför sprickan. Så lyder berättelsen. Berättelsen och målningen har blivit utgångspunkten för curatorn Emily Fahléns utställning ”framför vid under” på Varbergs konsthall, tre prepositioner som antyder en avsaknad av materiellt fokus: en…
-
-
12:14
»
Konsten
Det är som om Johan Thurfjells verk på Galerie Nordenhake kurar skymning. Känsliga för dagsljus har de dragit sig undan till galleriets lugna vrår. En tjock gardin hänger för fönstret och de mörklagda rummen är bara upplysta av de svaga ljuskällor som ingår i verken. Ibland handlar det endast om stearinljus, som i ”Gate”, en svit glasskivor med inristade motiv…
-
-
11:42
»
Konsten
När jag kliver in i galleriet står en inbjudande liten herre målad mot en mörk bakgrund och ser på mig. Mannens ögon liknar två hål som rymmer nattens alla stjärnor, ett hav av drömmar inuti hans huvud. Little Sprinkles. Stämningen i rummet är kompakt men ändå svävande. Varje målning är till synes exakt och fotorealistisk, men det är inget skiktmåleri…
-
-
10:37
»
Konsten
Jag återvänder till Magasin III efter pressvisningen några dagar tidigare. Nu har kriget mot Ukraina inletts, och i samma stund som jag står i museirummet bombas Kiev och andra städer i landet. Det är ett faktum svårt att ta in, men det påverkar hur jag ser på Mona Hatoums utställning. Något i verken har förändrats, eller snarare – min blick…
-
-
16:47
»
Konsten
Stämningen var på topp under förhandsvisningen på konstmässan Frieze i Los Angeles i slutet av februari. Det karakteristika mässtältet var nästan dubbelt så stort som tidigare år och för första gången rest i anslutning till Beverly Hilton Hotel. Förra året ställdes eventet in på grund av pandemin, men nu log gallerister och besökare log bakom ansiktsmaskerna. Allt kändes glatt och…
-
-
11:02
»
Konsten
Tals R:s utställning ”Vrångsidan” kastar sig över betraktaren omedelbart när en stiger in genom dörren till Artipelags stora sal. Det är något med rummet. Det är så litet. På den långa mittväggen hänger en tät samling teckningar i varierande storlekar i enkla klämmor, och i resten av rummet breder ett smärre hav av stora bronser och gipser ut sig. Men…
-
-
16:50
»
Konsten
På Galerie Nordenhake visas nu något i särklass mästerligt. Jag brukar inte slösa med sådana adjektiv, men de här teckningarna och några målningar av Stanley Whitney kommer definitivt leva kvar på de stora museerna för eftervärlden, så missa inte den här utställningen. Tänk bara på att nätet är undermåligt när det kommer till den här kalibern. Bilderna måste upplevas nära.…
-
-
18:01
»
Konsten
”En annan tid.” Orden träffar mig direkt. Konstnären Anna Sjödahls bildvärld är ”från en annan tid”. Påstår en samtidsintroduktion. Protesten vrålar till inom mig. Vad är det ni inte ser? Inte förstår? Anna Sjödahl är pionjär! Var och är! Inom mig ringer hennes ord: ”Jag trodde jag skrek, men jag måste ha viskat.” Men när Sjödahl för 50 år sedan…
-
-
16:54
»
Konsten
Titeln Med nya ögon ger ett eko av den stora fotoutställningen Det nya ögat som Hasselblad Center visade i somras. I ett brett upplägg i många kapitel presenterades fotografins växlande roller och tillämpningsområden under mellankrigstiden, alltså tjugo- och trettiotal: hobby, fritid, vetenskap (eller pseudovetenskap). Men inte minst gav Det nya ögat en föreställning om fotografin som den avgörande hävstången för…
-
-
11:12
»
Konsten
Elisabeth Frieberg, Rhythm Nature Movement God (Kewenig). Form: Fasson Freddy Fuss, Berlin Ska man se på Elisabeth Friebergs flödande oljemålningar som förtätade landskap? Som komprimerat ljus? Vill de skildra ett transcendentalt sken? I hennes öppna och energirika målningar finns i alla fall både Gud och guld, genom titlarna och i färgen. Bildytornas detaljer uppspaltade och redovisade. Boken ”Rhythm Nature Movement…
-
-
12:30
»
Konsten
Salad Hilowles utställning ”Publikt” på Galleri 3 är lika generös mot såväl publiken och platsen som andra konstnärer. För det märks att själva platsen vid Sergels Torg och visionerna som fanns när Kulturhuset stod klart i början av 1970-talet betytt och betyder mycket för honom personligen. Titeln har varken något fråge- eller utropstecken efter sig, men hela anslaget kretsar just…
-
-
11:23
»
Konsten
Enligt den grekiska mytologin bar guden Zeus en gång ett foster inuti sitt huvud. Det var den stjärnögda ugglan Athena, som genom en rad kemiska signalsubstanser exploderade vid födelsen. Ur Zeus hjärna for då en bepansrad stråle, som för mig triggade igång upplevelsen av grupputställningen The Owls are not what they seem på Andréhn-Schiptjenko. Konsten på galleriet ger mig en…
-
-
14:31
»
Konsten
Mitt i den stora salen på Bonniers konsthall förbereder sig en lite stympad orkester på en röd estrad. När besökaren närmar sig scenen drar de hackande igång. En spastisk arm slår vildsint ner fingrarna på en liten synt. En osynlig trummis drar en virvel hängande högt uppe i ridån. Ett par styltor i kängor drar ryckigt i ett dragspel. Och mitt…
-
-
17:19
»
Konsten
Numera presenterar gallerierna i Los Angeles information om konsten via QR-koder, i stället för på pappersutskrifter. Inomhus bär alla munskydd och museerna kräver vaccinationsintyg. I övrigt är det som vanligt; appen See Saw guidar och nyhetsbreven från ForYourArt är lika omfattande som förut. LA:s mångfacetterade konstscen ser, i alla fall hittills, ut att ha överlevt pandemin. LACMA (Los Angeles County…
-
-
12:17
»
Konsten
Kanske var det vid exakt rätt tillfälle jag klev in i det innersta rummet på Cecilia Hillström Gallery. Det var nämligen enbart några få dagar sedan som jag stod inuti det gotiska 1200-talskapellet Sainte-Chapelle på Île de la Cité i Paris. I konstnären och filmskaparen Mats Hjelms videoinstallation och utställning Simple Sabotage Field Guide möts jag åter av samma sakrala…
-
-
13:29
»
Konsten
Naturen har varit på tapeten senaste tiden. Flera utställningar har behandlat olika aspekter av temat, som ”Skogspromenad” på CFHill eller ”Träden står ljust gröna: Landskapsmåleri nu och då” på Bonniers Konsthall. I den sistnämnda kunde Stockholmspubliken bekanta sig med konstnären Jenny Carlsson som nu är aktuell med en soloutställning på Anna Bohman Gallery. Jenny Carlssons teknik är varierad. Färgen målas…
-
-
16:40
»
Konsten
Mitt i utställningsrummet står två divaner i bleka färger, uppställda tätt intill och mittemot varandra. Runt om på väggarna hänger små, vackert ramade pergamentgula dukar i sviten Manquent, som består av minimalistiska och repetitiva målningar. Tunt målade lodräta linjer som mörknar eller ljusnar beroende på vinkeln jag betraktar dem från. Tunna blyertsstreck markerar gränsen för linjernas utbredning och det finns…
-
-
15:14
»
Konsten
Detta är tråkigt nog inte en tillräckligt stor utställning för att ge en rättvisande bild av Alfredo Jaar, världskonstnären som är årets Hasselbladspristagare. Man kan hoppas att Hasselblad center också får större lokaler i samband med konstmuseets utbyggnad, för nu erbjuds endast fyra smakprov – och ett av verken dominerar totalt. Den rumsliga installationen ”Shadows” tar upp nästan hela utställningsytan,…
-
-
12:09
»
Konsten
Beskriv din konst med tre ord: Hanna: Besvärjelse, lust och sabotage. Hans: Transcendent, affirmativ och metafysisk. Hur ser din arbetsprocess ut? Hanna: Arbetsprocessen kan se olika ut beroende på omständigheterna och var vi befinner oss i fråga om plats, tid och utställningsdatum. Det är flera faktorer som spelar in, men utmärkande är att arbetet hittar sin rytm när konceptet står…
-
-
9:01
»
Konsten
En serie förstorade, digitalt manipulerade fotografier i svartvitt tapetserar väggarna till museets foajé. Kostymklädda män känner på eller sticker in sina händer i en vulvaliknande grop i marken. En annan grupp män betraktar godkännande en megastor, rosafärgad drillborr i en underjordsgruva. Ryggen, rumpan, de nakna benen av en blond kvinna i färd med att gräva. Det är svårt att inte…
-
-
10:14
»
Konsten
Surrealismen är visserligen en konstnärlig metod, men samtidigt långt mer än det: en filosofi inriktad på förändring. Den automatiska skriften, som utgjorde den första stora upptäckten i rörelsens historia, var inte avsedd som något annat än ett strategiskt tillvägagångssätt för att bereda vägen fram till den punkt där motsättningen mellan dröm och verklighet hade upphävts. Just så mynnar Rut Hillarps…
-
-
10:35
»
Konsten
Sun & Sea är en opera-performance från lituauska trion Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė och Lina Lapelytė som visades för första gången på Venedigbiennalen 2019, där den också vann Guldlejonet. Den skulle egentligen ha visats på Malmö konsthall under våren 2020 men fick skjutas upp på grund av pandemin. Malmö konsthall är den första konstinstitutionen i Sverige att visa verket, som tidigare turnerat…
-
-
15:40
»
Konsten
Beskriv din konst med tre ord: Irriterande, lurig, patetisk. Hur ser din arbetsprocess ut? Det är väldigt olika, men generellt väldigt mycket experiment och misslyckanden innan något blir bra. Jag spenderar det mesta av min tid med att umgås med verken när de är i gång och reparera dem när de oundvikligen tar kål på sig själva – för att se…
-
-
15:24
»
Konsten
Konstnärsduon Lundahl & Seitl, Christer Lundahl och Martina Seitl har en sällsynt förmåga att skapa nya rumsliga upplevelser och erfarenheter hos oss som tar del av deras verk. Nya minnesbilder skapas och lagras samtidigt som upplevelsen av rummet man kroppsligt befinner sig i påverkas när olika sinnesintryck adderas eller tas bort. Senaste verket ”Involution”, beställt av Uppsala konstmuseum och inköpt…
-
-
14:36
»
Konsten
I den nedlagda värmecentralen Kummelholmen i Vårberg pågår Heat/Energy med 23 konstnärer från olika delar i världen. Utställningen rymmer både flera tunga namn och konstnärer under utbildning. De många bidragen samverkar likt organ i ett nätverk, utifrån en och samma arkitektoniska kropp – byggnaden. Heat/Energy vill liknas vid humanekologi, en social process som får oss att gradvis acceptera ett nytt…
-
-
14:29
»
Konsten
Efter två års coronafrånvaro öppnar så Market igen under helgen 18-19 september, med 35 främst nordiska gallerier, och över 100 konstnärer från 15 länder. Det tydliga upplägget med solo- eller duoutställningar är genomgående hos flertalet gallerier. Liljevalchs blir en handelsplats och mötesplats för branschen för några dagar, och en möjlighet för den stora allmänheten att på en liten yta se…
-
-
10:55
»
Konsten
Trots att Dina Isæus-Berlin tog sin masterexamen från Konstfack tidigare i år har hon redan hunnit med två utställningar på Wetterling Gallery. Hennes tredje, Star Verse, innefattar tio storskaliga oljemålningar som fyller galleriets rum med en mäktig närvaro. Både tekniken och uttrycket vittnar om en konstnär med pondus och självförtroende. Dina Isæus-Berlins verk präglas av flera inneboende motsättningar som skapar…
-
-
17:09
»
Konsten
Det är roligt med konst som har humor, och sådan är inte särskilt vanlig. Konstnärsgruppen Ride1 intresserar sig både för humor och verkar gilla att ha kul. Lite kul är det förstås, till att börja med, att ett av Roxettes populära album har samma titel som utställningen. Fast det har också ett TV-spel, och mycket annat. Verken som visas på…
-
-
11:10
»
Konsten
När Bonniers konsthall inleder hösten med en stor presentation av den jordanske konstnären Lawrence Abu Hamdan blir det en inbjudan in i mörkret, bildligt och bokstavligt talat. I Dirty evidence rör sig besökaren genom sånär helt nersläckta utställningssalar, där de enda ljuspunkterna kommer från konstverken och en kakafoni av ljud och röster blir ens konstanta ciceron. Lawrence Abu Hamdan har…
-
-
13:01
»
Konsten
Moln är inte yta, till skillnad från papperet de framträder på. Allt material som används i teckningscollagen går att ta på: den omgivande mdf-skivan arken fästs vid och maskeringsfilmen vars glänsande yta skapar skarvar och avgränsningar. Men molnen däremot, skyarna som Karin Ohlin har gnuggat fram ur grafitpulver tycks mig transcendenta. Skyar är i ständig rörelse, synliga och osynliga högt…
-
-
17:13
»
Konsten
Beskriv din konst med tre ord: Formlöshet i form. Hur ser din arbetsprocess ut? Min arbetsprocess är tredelad. Först arbetar jag nästan som besatt och uteslutande materiellt. Därefter följer en period där jag betraktar och tar beslut. Till sist skriver och läser jag för att försöka förstå vad jag har gjort och för att sätta in saker i sitt sammanhang.…
-
-
11:39
»
Konsten
Solen är stark utomhus när jag stiger in i det mörklagda utställningsrummet. Det blir en tydlig uppdelning mot den nya värld jag nu befinner mig i. Den första meningen jag ställs inför i Lena Bergendahls videoverk – ”A. says she falls in and out of what can be called reality” – känns som, inte ett slag i magen, men en kittling…
-
-
12:45
»
Konsten
Wow! En smal glasinklädd gång leder från konsthallens träpanelklädda salar till Liljevalchs + platsgjutna betongväggar. Plötsligt står jag i en hög trapphall som leder både uppåt och nedåt. Lite som att jag kommit in i tillbyggnaden bakvägen. Och rör mig i en labyrint. Här är mer yta än vad som syns från utsidan. Högst upp två stora utställningsrum med ett…
-
-
9:42
»
Konsten
Tecknen är egentligen väldigt tydliga. I Mamma Anderssons ”The long goodbye” står till och med ett skelett i tamburen, om än en aning kamouflerat i omgivningen, i ”Jag” sitter benranglet hopkurat mot en vägg. Den förra påminner om kompositionen i Edvard Munchs sena ”Självporträtt mellan klockan och sängen” (1940-42), med den åldrande konstnären avbildad stirrande rakt fram, rakt mot sig…
-
-
11:12
»
Konsten
Aha, det är här ni är! Spontana första tanken när jag kommer in i Lynette Yiadom-Boakyes utställning Att flyga i förbund med natten på Moderna museet. Och det förbund som omedelbart öppnar sig för mig liknar känslan av att plötsligt träda in i ett svunnet familjealbum. Återseendets varma strömmar, det halvglömda, det välkända, det halvsedda, det vardagliga och storslagna! Ja,…
-
-
11:57
»
Konsten
Andreas Erikssons utställning med den anspråkslösa titeln Vävnader, skisser på Skissernas museum i Lund är en hisnande berättelse om tio utmärkta vävnader. Genom filmade intervjuer, skissböcker, skulpturer, målningar, vävprover och en gedigen vävstol visualiseras pedagogiskt den kreativa processen och det tidskrävande vävarbetet. På samma gång tecknas det ett djupare och intimare porträtt av Erikssons konstnärskap. En idogt utforskande naturmålare vars…
-
-
21:31
»
Konsten
Kara Walker är en enastående tecknare. Det visar den amerikanska konstnären med råge i A black hole is everything a star longs to be (JRP/Editions. Form: Gavillet & Cie). Den 600 sidor tunga volymen utgör katalogen till Walkers utställning som visas på Kunstmuseum Basel över sommaren. En stjärna som vill bli ett svart hål – titeln om ljuset som släcks…
-
-
12:34
»
Konsten
Martin Jacobson bygger sin konstnärliga praktik på kulturproduktionens oönskade överskott i ett slags post-popkonstanda. Bildvärlden i hans eklektiska måleri tycks vara ekon och förnimmelser från de otaliga förlagor och referensbilder som konstnären med en samlares eufori hämtar från konsthistorien och populärkulturen. Den senare tycks förresten ha fått en allt större närvaro i hans produktion. Traditionstyngda och kitschiga motiv omtolkas och…
-
-
10:38
»
Konsten
De Mumbai-baserade konstnärerna Reena Saini Kallat och Jitish Kallat, båda födda i början av 70-talet, förenas av en tydlig vilja att utforska världen i stort och smått. Genom sin konst vill de omfamna världen, historien och naturens cykler. Inte för att förändra den, utan om det alls är möjligt för att försöka förstå den och ta lärdom av det som…
-
-
12:34
»
Konsten
Beskriv din konst med tre ord: Symbolistisk, tvetydig, fixerad. Hur ser din arbetsprocess ut? Det bästa jag lärde mig under alla mina år på Mejan var hur man gör färg av i princip vad som helst. Jag fick också ett häfte av en lärare med titeln ”Hur man gjuter en dödsmask”. De två kunskaperna, hur allt går att omvandla och…
-
-
11:25
»
Konsten
Historien rör oroligt på sig. Också konsthistorien, och inte alltid framåt. Framåtskridandet, avantgardet, var ju annars modernismens honnörsord. Men ibland är det klokt att göra ett omtag, som på den stora utställningen Brännpunkt Europa: Nysakligheter 1919-1939 som visas på Göteborgs konstmuseum under sommaren. Den nya sakligheten, Die Neue Sachlichkeit, var en tysk konströrelse eller kanske snarare tendens som fick sitt…
-
-
13:19
»
Konsten
Spejare och ledare. Någon som håller utkik – och någon som bestämmer. Båda sidor nödvändiga i arbetsprocessen. Såväl prövandet som beslutsfattandet behövs för att komma vidare i okänd terräng. Ida Perssons koncentrerade bok ”Watchers and Conductors” (Kalejdoskop. Form: Jens Selin) innehåller ett generöst urval av hennes skissmaterial från 2012 fram till idag. Enkelt och okonstlat presenterat, det mesta avbildat i…
-
-
9:39
»
Konsten
Sinnena tillspetsas redan innan jag befinner mig i Carl Eldhs ateljémuseum, det är den tiden på året nu. Doften från museibyggnadens tjärade träpaneler sprider sig bortom staketet som inhägnar trädgården. Huset har stått vid platsen sedan 1919. Det ritades av arkitekten Ragnar Östberg och var under nästan tre decennier skulptören Carl Eldhs arbetsplats. Det är inte första gången jag är…
-
-
17:44
»
Konsten
Zvi Goldsteins utställning Vindar från Jeriko är hans första i Sverige. Titeln refererar dels till att han från sitt ateljéfönster i Jerusalem kunde se ut över området kring Jeriko – som är…
-
-
16:34
»
Konsten
Beskriv din konst med tre ord: Learning by doing. Hur ser din arbetsprocess ut? Jag samlar material. Skissar intuitivt i anteckningsböcker, datorprogram och med fysiska modeller tills jag byggt upp en värld.…
-
-
9:46
»
Konsten
Lisa Jonasson och Matti Kallioinen är sysselsatta med den tänkande kroppen och den seende. Men kroppen som betraktar sig själv och som blickar inåt. Som känner och reflekterar. Lever och…
-
-
15:05
»
Konsten
Carl Hammouds målningar i utställningen ”Recto/Verso” på Galleri Magnus Karlsson tar andan ur mig. Materialiteten i de uppradade bokvolymerna är så häpnadsväckande och exakt skildrad att jag känner den mot…
-
-
14:01
»
Konsten
Trä som material har en inneboende förhistoria som träd, som skog och del i ett kretslopp som sträcker sig långt in i människan. Mer, skulle jag vilja påstå, än något…
-
-
12:44
»
Konsten
Eva Löfdahls skulptur The Actual Outcome (ovan) liknar en modell och är det första jag ser när jag kliver in på Galerie Nordenhake. Gestaltningen emanerar ur ett komplext system av…
-
-
19:46
»
Konsten
Det är alltid med spänd förväntan som jag ser fram emot konsthögskolornas avgångsutställningar. Oftast innebär det en ren vitamininjektion att ta del av de nyexaminerades gestaltningar av sin situation och…
-
-
9:24
»
Konsten
En dag innan jag besöker konstnären Olof Marsjas utställning Triple 4 på Nevven i Göteborg, läser jag i tidningen om ett återfunnet pekfinger. För tre år sedan i Louvren i…
-
-
12:02
»
Konsten
Fredrik Hofwander strimlar sin teckningskonst i bitar. Bokstavligen och bildligt. Det är inte bara semestertrippens palmer och bussresor som han minutiöst återger för att klippa i blyertsgrå remsor. Även grävskopor…
-
-
15:36
»
Konsten
Hanni Kamalys forskningsbaserade utställning The Might they have på Index rör sig kring ämnen som exploatering, objektifiering och kolonisering och exemplen är hämtade ur historien och spåren, såren leder in…
-
-
16:34
»
Konsten
En vuxen person sägs behöva ungefär sju till åtta timmars sömn per natt. Sammanlagt sover vi bort cirka en tredjedel av våra liv, något som ofta beskrivs som ett slöseri…
-
-
15:05
»
Konsten
Olle Norås, Björnarnas drottning, 2020 (detalj), gouache på papper Beskriv din konst med tre ord: Kaos, meditation, gouache. Hur ser din arbetsprocess ut? Jag kommer klockan 07:00, går 16:25. Däremellan…
-
-
19:55
»
Konsten
Det finns något både frånstötande och tilldragande i Leo Parks målningar. Samtidigt råder det ingen tvekan om att det handlar om mänskliga kroppar. För oavsett hur proportionerna eller formerna på…
-
-
14:45
»
Konsten
Såsom i livet så också i konsten. Så skulle man kunna beskriva den underliggande drivkraften i danska fotografen Astrid Kruse Jensens nuvarande konstnärliga arbete. När en fortskridande synförsämring för drygt…