-
-
12:53
»
Konsten
På det stampade jordgolvet lagar två insektspersoner mat. Hon bär en rosa sari, skalbaggshuvud och hackar koriander med flinka fingrar. Han har en myggliknande snabel och plockar med tomater och lök. Scenen är en absurd mix av fabel och vardagsrealism. Den är också slående visuell, från de fantasieggande maskerna till hur korianderns grönska spelar mot rummets turkosa väggar och målade…
-
-
16:50
»
Konsten
På omslaget till Adolfo Bioy Casares säregna kultroman ”Morels uppfinning” från 1953 finns en bild från Sten Eklunds lika egensinniga bildsvit ”Kullahusets hemlighet” (1971). Bonniers gav ut Bioy Casares bok i sin Panache-serie, och för några år sedan uppmärksammade förlaget även Eklunds grafiska svit i en numera utsåld utgåva med texter av Torsten Ekbom, Ulf Linde och Lotta Lotass. Bioys…
-
-
11:39
»
Konsten
Shit happens. Mannen blickar ned på sin dragkärra, lastad med några stora säckar. Ena hjulet har just givit vika, ekrarna breder ut sig som vissna tulpanblad på den steniga stigen. Omkring honom sträcker sig uppnosiga björkstammar mot himlen. Det är som om han plötsligt insett vidden av den vardagsjävlighet som vårt liv är kantat av. Han har just tagit cigarretten…
-
-
9:51
»
Konsten
Elina Brotherus soloutställning i Didrichsens konstmuseum i Helsingfors för fram arkitektur som en emotionell och poetisk upplevelse. Likt hennes tidigare konsthistoriskt måleriska fotografier av människor där även landskapet är medaktör gör Brotherus nu porträtt av hus. Rummets själ står i fokus och människan träder in i rummet och ger det liv och proportioner i ett trettiotal fotografier och inte mindre…
-
-
11:58
»
Konsten
Varje plats Tuần Andrew Nguyễn omsorgsfullt närmar sig i sina filmer rymmer såväl historier om vad som ägt rum just där som berättelser från de människor som verkar och lever där idag. Minnen och strategier för framtiden, lika mycket för att hantera nuet, liksom följderna av krig, flykt och tvångsförflyttningar är genomgående centrala teman i de tre visuellt anslående videoverk…
-
-
10:46
»
Konsten
När jag beger mig till Bonniers konsthall för att se Peter Geschwinds stora utställning ”After Image” (Efterbild), känner jag ett stråk av sorg. Vi är konstnärskollegor ur samma generation och debuterade ungefär samtidigt och vi var bekanta och deltog i samma utställning en gång. Men nu är han borta. Det slår mig att detsamma gäller Katarina Norling som just nu…
-
-
12:46
»
Konsten
Säg den curator som inte drömt om att upptäcka ett okänt konstnärskap och på eget bevåg lyfta det ut till publiken? Kort och gott: att hitta nästa Hilma af Klint. För det mesta är letandet förgäves, men så händer det emellanåt att spaden träffar en guldåder. 2016 kliver en äldre man in på Österängens konsthall med några målningar under armen.…
-
-
14:13
»
Konsten
“Jag har en dröm” kallar den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas sin utställning i Göteborgs konsthall – med referens till Martin Luther King. Förutom en del äldre verk har hon skapat nio helt nya textila collage om svenska romer. Under Venedigbiennalen förra året representerade hon Polen, som landets första romska konstnär. Hon fick stor uppmärksamhet för installationen “Re-Enchanting the World” (Återförtrolla…
-
-
11:44
»
Konsten
På Belenius visas just nu ett utsnitt ur konstnären Beth Laurins omfattande skapargärning. Utställningen By the Way. A Selection of Works 1951-2006 är en sammanställning, liksom i förbigående, av verk, närmast som anteckningar eller minnesfragment som avsatt sig under arbetets och årens gång. I nedslag får vi följa hur hennes konst utvecklat sig från 1950-talets tidiga pasteller i olika stilar,…
-
-
11:04
»
Konsten
Ulf Lundins stora färgfotografier är märkvärdigt exakta. Ändå är det något som inte stämmer med hans väldiga panoramor från Älvdalen, Örebro och Sickla köpkvarter. Eller så överensstämmer naturbilderna och stadslandskapen bara alltför väl med vår skenbara verklighet. Först efter en stund blir jag uppmärksam på ljuset. På hur ett och samma fotografi rymmer både dag och natt, morgon och skymning.…
-
-
10:14
»
Konsten
Den svarta kvinnan flyger över väggen på Malmö konsthall. Tvärs över det förflutnas bråddjup möter hon min blick, ett allvarligt ansikte fångat i vad som liknar en bevingad marmorskulpturs kropp. Norska stjärnskottet Frida Orupabo klipper isär och sätter ihop historiens fotografier på nytt i sina verk – så att andra berättelser blir synliga. ”Flight” handlar om kamp och flykt, att…
-
-
11:42
»
Konsten
Tre sinsemellan väldigt olika målare ställer ut samtidigt på Konstakademien. Jarl Ingvarsson flödande och expressiv, Christina Thomas Dahlberg förtrolig och vardagsnära och CM Lundberg med en visionär berättarlust. Att alla har tydliga individuella uttryck hindrar inte att utställningarna ändå har beröringspunkter. Besökaren får ta del av tre rätt olika bildberättare, men som förenas genom hur de tar sig an samma…
-
-
8:33
»
Konsten
I Jenny Källmans installation ”(we have our own song)” på Konstakademin översköljs jag av ansikten och närbilder på händer och andra kroppsdelar. Bilderna är monterade på baksidan av runda speglar, och en projicerad animation skapar en mängd ljusreflexer och speglingar som förändras beroende på hur de fritt hängande objekten rör sig. Dessutom skymtar jag både mig själv och eventuellt andra…
-
-
8:15
»
Konsten
Hästen och människan har delat historia ända sedan grottmålningarnas tid. Hästen har släpat bondens plog, burit bepansrade riddare ut på slagfältet, dragit herrskapsfolkets kalesch och underhållit cirkuspubliken. Och säg den familj med tonårsdöttrar som inte, åtminstone under någon period i livet, tillbringat ett rejält antal timmar i stallet. Tove Kjellmarks konstnärskap har ofta rört sig i gränslandet mellan skulptur/objekt och…
-
-
15:16
»
Konsten
Vi går från att vara en neutral till en potentiellt krigsengagerad nation. Det kräver ett utbyggt försvar. ”För att klara de uppsatta tillväxtmålen, med de kompetenskrav som definierats, måste antalet kvinnor som genomför militär grundutbildning öka.” Citatet kommer från underlaget till Försvarsmaktens så kallade attraktionskampanj som ska locka yngre kvinnor att söka värvning. Det finns att läsa i Björn Larsson…
-
-
14:21
»
Konsten
Jag lärde känna en av mina bästa vänner i navet mellan barndom och tonår. Det är svåra år. Lite efter den renodlade lekens oförställda glädje, lite före den enkla mystik som cigaretter och alkohol kan erbjuda. Det går förstås att mötas kring fotbollsträning och tv-spel, men det räcker inte alltid så långt. Det är viktigt att mötas och bygga relation…
-
-
11:28
»
Konsten
Vad innebär det när betraktaren inte riktigt omfattar den teknik konstnären använder för sin konst? Jag upptäcker att jag går runt på Nordenhake och försöker föreställa mig hur Jerónimo Rüedis målningar är gjorda. Det står tydligt i utställningstexten att han använt airbrush, och trots att jag förstår principen och förnimmer dukarnas materialitet förblir jag lite frågande inför den. Tekniken förvaltar…
-
-
10:29
»
Konsten
Konstens relation till naturen är som bekant lika gammal som konsten, från grottmålningar och stenskulpturer via romantikens besjälade landskap till Land Art-konstnärerna som använde naturen som konkret arbetsmaterial. I The Tidal Zone på Index etablerar Kajsa Dahlberg, i tre filmer och ett filmstilleben, ett antal motsatspar: kropp/natur, dimma/substans och stillhet/rörelse. Men det klassiska motsatsparet natur/kultur sammanfattar hela utställningen. Den innehåller…
-
-
10:05
»
Konsten
”Han slutade väva när jag blev till” är en rik och berörande utställning av Joakim Forsgren, som gör ett kort nedslag i Extension Art Space. Där visas en rumslig installation med vävar av Urban Forsgren från 70-talet, tillsammans med en nedmonterad vävstol ackompanjerad av sådana ljud som kan uppstå vid vävning. Utställningens bärande idémässiga struktur är en text av Joakim…
-
-
10:54
»
Konsten
Några stramt geometriska objekt ligger i glasmontrar. Ett kors, en diskus, ett klot med en uthuggen avlång skåra, en rad små och smala former. Objekten är polerade så att de glänser och huggna ur samma stycke blå afrikansk granit, en enastående vacker och ovanlig bergart. Den djupblå stenen är flammig, liksom marmorerad med nervlinjer som löper kors och tvärs. James…
-
-
14:27
»
Konsten
Charlotte Gyllenhammar hör till det fåtal samtida skulptörer som verkligen ätit sig in i det allmänna medvetandets gemensamma bildbank. Hennes verk, i alla fall den del som syns i det offentliga, låter sig snabbt identifieras. Skulpturerna är tysta, stoiska och bär ofta en undertryckt men ändå uppenbar dramatik. Det stora barnet ”Sitting giant” som är det första som möter betraktaren…
-
-
9:40
»
Konsten
Inget material eller objekt förblir oskyldigt hos Theresa Traore Dahlberg. Det vet alla som mött hennes visuellt imponerande installationer bestående av kasserade mönsterkort i koppar. Precis som ett omsorgsfullt ihopsytt lapptäcke vittnar de lika mycket om sin tidigare historia som det nya sammanhang de skapar. I utställningen ”Idrix” finns mönsterkorten med som ett betydelsebärande draperi tillsammans med en serie glasverk…
-
-
9:14
»
Konsten
”Det som är botten i dig är botten också i andra”, skriver Gunnar Ekelöf i diktsamlingen Färjesång från 1941. Detsamma skulle kunna gälla som devis för Hanna Ljunghs utställning ”Den tunna ytan” på Marabouparken. Utställningen, som är konstnärens hittills största, tar sig an Marabouparkens inte helt enkla utställningsrum på ett klokt sätt. Lokalen ropar tyst på total överblick, något som…
-
-
11:21
»
Konsten
Salad Hilowle debuterar som författare med ”Halima om de sina”, en eftertänksam och insiktsfull berättelse om en mormor som flyr hemlandet Somalia och bosätter sig i Umeå. Boken är en fiktionaliserad självbiografi i dagboksform, vad jag förstår inspirerad av hans egen mormors livsresa. Och Hilowle förekommer själv i boken, under annat namn och i suddiga närbilder. Men han känns ändå…
-
-
9:00
»
Konsten
När jag träder in i utställningens första sal blir jag snart överväldigad. Inte bara av de oerhört välfungerande installationerna med hopsydda nattlinnen och blusar. De svävar i rummet som spöken med en påtaglig närvaro, där de hänger i tjocka lårben istället för galgar. Utan också vid insikten av hur tongivande just detta konstnärskap, jämte namn som exempelvis Eva Hesse, har…
-
-
10:49
»
Konsten
Andreas Gedins och Sinziana Ravinis kommentar innehåller ett sådant virrvarr av insinuanta anklagelser, halvsmälta teorier och referenser att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Men låt mig göra ett försök att bena ut åtminstone några enligt min mening viktiga principiella frågeställningar. 1. Postkritik. Exakt vad G&R lägger in i det begreppet blir jag inte klar över eftersom de…
-
-
12:39
»
Konsten
Det finns flera skäl till att boka in ett besök hemma hos galleristen och konstälskaren Eva Livijn. Alberta Whittles poetiska videoverk ”A Black footprint is a beautiful thing”, snyggt installerat i ett rum inklätt med blått tyg är ett. Rachel Eulena Williams installationsartade och formmässigt säkert komponerade målningar är ytterligare ett. Precis som Owanto Bergers ljudinstallation ”One Thousand Voices” med…
-
-
21:04
»
Konsten
Hur mycket antisemitism bör konstvärlden tåla? Mycket eller bara lite grann? Ingen lär vid det här laget ha missat årets stora konstskandal på documenta 15, där det indonesiska kollektivet Taring Padis målning People’s Justice (2002) innehöll grova antisemitiska karikatyrer. En figur med grishuvud hade en davidsstjärna på halsduken och inskriptionen Mossad på hjälmen. En annan, med huggtänder och blodröda ögon,…
-
-
14:50
»
Konsten
Varför alla dessa märkliga figurationer på gallerier och museer? Hur kommer det sig att det just nu ställs ut så många fantasivarelser med mänskliga drag? Gestalter till hälften människa, till hälften andeväsen, både individ och maskin och i olika blandformer däremellan. Jag tänker på Jonas Nobels olycksbådande nättroll, en enögd varelse med ett långhårigt skal i alarmerande gult, nyligen visad…
-
-
9:15
»
Konsten
Internationellt konstutbyte är nuförtiden inte bara en angelägenhet för de stora institutionerna och vissa penningstarka gallerier. Under årens lopp har konstnärsdrivna utställningsrum och kommunala konsthallar spunnit sina egna nätverk med internationella kontakter, vilket gör att vi kan få ta del av utländska konstnärskap som vi annars inte skulle fått se. Det senaste resultatet av detta arbete är Konsthall C:s utställning…
-
-
14:08
»
Konsten
I all enkelhet leker Lars Olof Loeld med elementen. Genom kontemplation och reduktion framkallar han – om och om igen – minnet av en solnedgång över havet. Inpräntat som en urbild på näthinnan sedan han upplevde den i början av 1950-talet. Snart avslutas Loelds utställning ”Sub Rosa”, som under sommaren visats på konsthallen Körsbärsgården, en unik plats för samtidskonst på…
-
-
15:02
»
Konsten
Outsäglig glädje, fyllde mig första gången jag mötte Noa Eshkols textila collage, hennes ”väggmattor”. Tilltalad som av ett okänt språk omöjligt att avvärja. Och med direktträff i en rent kroppslig känsla av rörelse. Outgrundligt och oemotsägligt. Träffsäker är också titeln ”Rules, Theory & Passion”, på Norrköpings konstmuseums storslagna retrospektiv om den israeliska dansaren, koreografen och konstnären Noa Eshkol (1924-2007). Ett…
-
-
12:28
»
Konsten
De börjar nästan kännas som gamla bekanta vid det här laget, Love Lundells vildsint sammanfogade men behärskat målade gestalter. De sitter ofta centralt placerade i ett bildrum som precis som de själva är uppbyggt av fragment från disparata sammanhang. Ibland ser de förstrött och liksom oengagerat ut från målningen, men oftare är blicken riktad åt ett annat håll och helt…
-
-
19:58
»
Konsten
När Salad Hilowle återvänder till sin gamla hemstad Gävle gör han det med två parallella utställningar som kompletterar varandra fint. På Länsmuseet Gävleborg har filmen ”Vanus Labor” (2021) huvudrollen och på Gävle konstcentrum det nya ljudverket ”Homecoming”. Även om de två utställningarna till det yttre skiljer sig åt finns det mycket som förenar dem. Framför allt i hur det förflutna,…
-
-
10:31
»
Konsten
Jag ser en gul målning av Madhat Kakei – och jag tänker på hur solljuset träffar en väggyta. Känner värmen i det monokroma färglagret. Det gula ytterst av många skikt, synliga som avlagringar längs kanterna. Färgen pålagd tills den bildar en skrovligt rå yta. Påminnande om en bit jord, kanske området från en främmande planet. Eller bara färg på färg…
-
-
9:18
»
Konsten
En ögonblickets flora. Marcel Prost använder uttrycket för att beskriva hur han (antagligen från sin säng) ser hur en solstråle bryter igenom molnen, träffar balkongräcket och kastar iväg en skugga på fönsterbrädet, där den vandrar vidare tills den helt försvunnit. En sorts fördjupning av stundens mångfald. Och en kontemplation som kan behövas under denna obehagliga valrörelse, som helt nonchalerar klimatfrågan.…
-
-
13:24
»
Konsten
Plötsligt en blick som möter min. Till slut någon som tränger igenom den fotografiska hinnan. Öppnar väggen mellan våra verkligheter och naglar mig fast. Jag står i Julia Peirones utställning på Liljevalchs+ och ser en av hennes senaste bildsviter, ”Some like it hot”. Ser hur några unga kvinnor med blond peruk sminkar sig som Marilyn Monroe. Ser hur de försöker…
-
-
13:49
»
Konsten
Två år försenad står Nasjonalmuseet, Nordens största och dyraste kulturbyggnad klar. Den öppnar med en sedan länge planerad utställning som har titeln ”Jeg kaller det kunst”, där ett curatorteam bestående av Randi Godø och Geir Haraldseth ansvarat för urvalet av konstnärer och konstverk och Lisa Andrine Bernhoft-Sjødin samt Ann Kristin Sørli ansvarat för förmedlingen. ”Jeg kaller det kunst” ger 70-talsvibbar så…
-
-
11:15
»
Konsten
Sommarutställningar brukar sällan kännetecknas av sprudlande energi. Ofta handlar det, förklarligt nog, om mer lättadministrerade transportsträckor i väntan på att höstens konstpublik ska återvända från hängmattor och solstolar till kryddigare kost. Men Göteborgs konsthall bryter det mönstret med en stor utställning med Nina Bondeson som omfattar 150-talet verk från konstnärens mer än 40-åriga verksamhet. Många känner säkert Nina Bondeson via…
-
-
22:17
»
Konsten
Stämningen är upprörd på Kairos gator. En grupp män råskäller på en ensam kvinna, men hon försvarar sig kraftfullt. Tätt hopträngda på trottoaren argumenterar de livligt kring konst och moral, gränser och överträdelser. Amal Kenawy har just genomfört sin performance ”Silence of sheep” där en annan grupp män frivilligt gått ned på alla fyra och krupit omkring på gatorna likt…
-
-
11:31
»
Konsten
Samtidskonstens hyllning av kollektivet kulminerar i år i samband med den nyligen öppnade Documenta 15 i Kassel. Därför verkar det först överraskande att MMK, Museum für Moderne Kunst i Frankfurt satsar på en soloutställning av den eminente franske konstnären Marcel Duchamp (1887-1968). När han 1917 avsåg att presentera en urinoar signerad med R. Mutt som ett verk i en utställning…
-
-
10:37
»
Konsten
Millesgården har under en följd av år låtit samtida konstnärer ta plats i konstnärshemmet, där Carl Milles spretiga samling av autentiska antika skulpturer samsas med konstnärens egna ibland ganska kitschiga parafraser på det grekisk-romerska kulturarvet i olika stadier av tillblivelse. När jag vandrar genom konstnärshemmet är det svårt att inte tänka på proggbandet Blå tågets textrad ”allt var liksom i…
-
-
18:10
»
Konsten
Kanske kan man kalla Documenta 15 för en världsutställning? Fast av det alternativa slaget i så fall. Jag tänker på den sortens expon där varje deltagande land ställer samman en representativ och framåtblickande presentation om arkitektur eller konst, om hantverk, industri och näringsliv. Och där varje lands särart ska vara tydlig, eftersom man vill utmärka sig från mängden. Det ligger…
-
-
20:48
»
Konsten
Världen har rämnat och jorden bränts till aska. En gång blommade solrosor på ruinerna av tidigare civilisationer. En gång växte där palmer. Även detta spirande liv har nu torkat ihop till fnöske. Världsalltet vrider sig kring sin egen undergång, tills endast förödelse återstår. Detta är utgångspunkten för Anselm Kiefers fascinerande konstnärskap. Och detta är vad besökaren möts av på Artipelag…
-
-
21:11
»
Konsten
Under de många år som nutida kvinnliga konstnärer har bjudits in att visa sina verk i Carl Eldhs Ateljémuseum och låta dem samspela med Eldhs skulpturer, har platsen förändrats. När jag närmar mig huset och kliver in genom porten träder en rad starka konstupplevelser fram ur minnet. Ateljémuseet har kommit att associeras med samtida konstnärer som Maria Miesenberger, Bianca Maria…
-
-
14:50
»
Konsten
Det indonesiska konstnärskollektivet Ruangrupa har gjort ett smart retoriskt ideologiskt drag. De har bjudits in för att curatera documenta 15, men vänt på steken och menar att det är Ruangroupa som har bjudit in documenta 15, inte tvärtom. Det är en gest som i sammanfattning innebär att de inte böjer sig för makten – för västerlandets konstelit och kanon. Ytterligare…
-
-
8:43
»
Konsten
Om den gamla surrealismen har rört på sig under senare år har det ofta handlat om återupptäckten av förbisedda kvinnliga konstnärskap, som Dorothea Tanning eller Dora Maar. Att den belgiske målaren René Magritte (1898-1967) nu landat i Nordiska akvarellmuseet som sommarens stora satsning är därför överraskande, också för att vattenlösliga pigment och verk på papper inte är något han brukar…
-
-
10:08
»
Konsten
Halvvägs över plattan på väg mot Kulturhuset tvärstannar jag. Genomkorsad av två minnen. I nuet ser jag framför mig utställningsinformation över ingången. Men i mitt inre blixtrar årtalen 1972 och 1993. Här, på Plattan, cirkulerade vi, ett fåtal unga kvinnor, för 50 år sedan med sandwichplakat. Grupp 8 firade för första gången Internationella Kvinnodagen. Drygt 20 år senare hölls en…
-
-
23:23
»
Konsten
Porslin går sönder, vet jag av erfarenhet, men trots det upplever jag Klara Kristalovas porslinsskulpturer som okrossbara. Som om den ymnigt flödande glaseringen ger hennes verk ett genomskinligt pansar. En glaskropp har lossnat från sin plats i mitt öga och följer, likt en bananfluga, min blick som irrar mellan verken. Det är inte farligt, det är sånt som händer. Flera…
-
-
19:55
»
Konsten
I fotografiet av en till synes vanlig uteplats ser vi en gungstol. Just nu är det ingen som sitter där och gungar men bakom stolen ligger några vedklabbar staplade och på den vita tegelväggen hänger en bild av ett lejon. Tydliga spår av mänskligt liv, även om ingen syns på bilden. I ett annat fotografi står en mindre hammock i…
-
-
10:52
»
Konsten
I Per Wizéns utställning på Moderna museet i Malmö krockar intrycken i verk inspirerade av Disneys Alice i underlandet och Peter Pan. Wizén anspelar på dessa berättelser men skapar likväl något helt eget, något som klingar av barndomens oskuldsfullhet, men som samtidigt döljer något mörkt och hotande precis under ytan. Utställningen består av tre stora verk och några mindre illustrationer…
-
-
12:03
»
Konsten
Jag tänker mig Tilda Lovells små objekt i brons och trä som ett slags arkeologiska lämningar, inte ur jorden utan från en främmande värld. Eller Lovell kunde vara ett medium eller sierska som materialiserar fragment ur en kollektiv dröm. I ett minutiöst hantverk framkallar hon dolda scener från en tid före eller efter människan, kanske ett stickspår i evolutionen. Trädet…
-
-
10:02
»
Konsten
”Somewhere over the rainbow” möter mig när jag kliver in genom Konstakademiens glasdörrar. Ljudet kommer från TM:s utplacerade valbås, ”Det brinner”, och tillsammans med Malin Norbergs magiskt snidade trädörr och Sara Ekholm Erikssons metamorfosiska sten vid ingången, tycks jag träda in genom ett slags drömportal. In till ”Vargtimmen”, som är titeln för Kungliga Konsthögskolans Masterutställning. En mytisk och rituell plats…
-
-
11:00
»
Konsten
Den beskedligt korta titeln ”Ett hem” på Thielska galleriets utställning riktas mot stormens stilla öga. Hetare, träffsäkrare vore ”Hemmets härd”. En plats och tillflykt för trygghet, värme, närhet, omsorg. Och fulladdad av pyrande hot, förluster, våld, trauma, död. Det praktfulla sekelskifteshemmets salar och vrår, aktiveras och osäkras nu av sju samtidskonstnärers tolkningar av hem: Juan-Pedro Fabra Guemberena, Linda Hofvander, Lap-See…
-
-
10:42
»
Konsten
Med sina rostiga lyktstolpar och trasiga räcken ligger den avklippta vägstumpen inklämd mellan den hårt trafikerade Essingeleden och Kristinebergs slottspark. Det är en märklig plats som grupputställningen ”Avfart” tar plats på, arrangerad av Zimm Hall (Malin Zimm och Mattias Bäcklin) och curatorn Björn Norberg. Arijana Kajfes flaggspel ”Anrop” vajar nu ståtligt mellan två lyktstolpar och från en annan hänger två…
-
-
16:18
»
Konsten
Upprinnelsen till biennalens huvudutställning ser inte mycket ut för världen. Några blekta originalillustrationer bara, ett par spröda manussidor i en monter. Det går knappt att se vad de föreställer längre. Jag skönjer en samling fantasigestalter; hälften djur, hälften människa. Ändå är Leonora Carringtons surrealistiska utkast till sin barnbok ”The Milk of Dreams” utgångspunkten för den italienska curatorn Cecilia Alemanis utställning…
-
-
9:45
»
Konsten
Förra sommaren öppnade Daniel och Frida Alkestrand Christensen sin mack. De förvandlade en bensinstation från 50-talet till ett tillfälligt galleri där malmöbor sedan dess kunnat möta konstutställningar i stadsrummet. I den tredje utställningen för året presenterar Macken keramikern och konstnären Karin Karinson vars maximalistiska och överflödande verk fyller den gamla bensinstationen till brädden. Innanför fönstren trängs blommor, snäckor, figuriner och…
-
-
12:24
»
Konsten
Det första man möter i Sara-Vide Ericsons utställning ”Ditch Dance” på Kulturhuset är en gigantisk målning av den mest frekvent förekommande gestalten i konstnärskapets ikonografi. Karaktären är mycket lik konstnären själv, men är mer att uppfatta som ett alter ego än ett självporträtt, kanske som en berättare, eller som bäraren av narrativet i Ericsons mycket sammanhållna och just narrativa konst.…
-
-
11:35
»
Konsten
Bland konstnärerna på årets Venedigbiennal, som glädjande nog domineras av kvinnliga konstnärskap, finns på huvudutställningen också konst av ursprungsfolk. Bland Arsenalens många både braskande och stillsamma verk finns Britta Marakatt-Labbas uttrycksfulla och lysande och till formatet små broderiapplikationer, där hon gestaltar hotet mot samerna. Även några nationella paviljonger har tillägnats ursprungs- eller andra minoritetsgruppers konst. Den nordiska paviljongen har blivit…
-
-
16:14
»
Konsten
Endast en bråkdel av Björn Lövins konst finns kvar idag. Innehållet i de storskaliga miljöerna som han gjorde på 70- och 80-talet har skingrats. Kanske för att merparten bestod av möbler och föremål uppfattade som scenografiska detaljer mer än som enskilda konstverk. Det som överlevt är till största delen fotodokumentation och någon enstaka katalog på antikvariaten. Ja, och så några…
-
-
11:12
»
Konsten
I fotohistorien är den nu nittioårige Duane Michals mest känd för sina så kallade sekvensfotografier: enkla och naivt djupsinniga bildberättelser med handskrivna kommentarer direkt under bilden. Det var en typ av fotografiskt berättande som byggde på iscensättningar, något som knappast förekom under sextio- och tidigt sjuttiotal men blev desto vanligare bland en yngre generation fotografer/konstnärer under åttiotalet och framåt. Inspiratör…
-
-
14:15
»
Konsten
Det är en kall och klar dag och ungefär samtidigt som jag kliver in i Konstakademiens lokaler ska Zelenskyj tala till Sveriges riksdag via länk från Kiev. Centralt i det första rummet i Joanna Lombards utställning står en skulptur i form av en uppslagen artist’s book. På vardera sida av verket står notställ uppställda med bilder av sonogram. Avbilder av…
-
-
16:53
»
Konsten
Även om den svensk-amerikanska konstnären Every Ocean Hughes utställning ”Levande tid” består av flera delar med skilda uttryckssätt kretsar de alla kring övergripande existentiella frågor. Till exempel, hur kan vi som lever just nu hjälpa de döda men även oss själva? Från den blå och rosa installationen i Moderna museets entréhall till de omfattande performanceverk som getts under utställningsperioden, via…
-
-
15:25
»
Konsten
Front Street, 270 Water Street, 91 Allen Street, NY Law School. Detta är bara några exempel på de exakt angivna adresserna i titlarna till Barbro Östlihns lika fascinerande genomarbetade målningar. Exaktheten gör att verken går att placera geografiskt, gatorna i New York finns kvar även om själva byggnaderna idag kan vara rivna. Redan när Barbro Östlihn (1930-95) tillsammans med Öyvind…
-
-
15:47
»
Konsten
När målaren Thea Ekström en dag 1962 upptäckte en spricka i sin ateljévägg gjorde hon sprickan till motiv i en av sina målningar – som hon sedan hängde framför sprickan. Så lyder berättelsen. Berättelsen och målningen har blivit utgångspunkten för curatorn Emily Fahléns utställning ”framför vid under” på Varbergs konsthall, tre prepositioner som antyder en avsaknad av materiellt fokus: en…
-
-
12:14
»
Konsten
Det är som om Johan Thurfjells verk på Galerie Nordenhake kurar skymning. Känsliga för dagsljus har de dragit sig undan till galleriets lugna vrår. En tjock gardin hänger för fönstret och de mörklagda rummen är bara upplysta av de svaga ljuskällor som ingår i verken. Ibland handlar det endast om stearinljus, som i ”Gate”, en svit glasskivor med inristade motiv…
-
-
11:42
»
Konsten
När jag kliver in i galleriet står en inbjudande liten herre målad mot en mörk bakgrund och ser på mig. Mannens ögon liknar två hål som rymmer nattens alla stjärnor, ett hav av drömmar inuti hans huvud. Little Sprinkles. Stämningen i rummet är kompakt men ändå svävande. Varje målning är till synes exakt och fotorealistisk, men det är inget skiktmåleri…
-
-
10:37
»
Konsten
Jag återvänder till Magasin III efter pressvisningen några dagar tidigare. Nu har kriget mot Ukraina inletts, och i samma stund som jag står i museirummet bombas Kiev och andra städer i landet. Det är ett faktum svårt att ta in, men det påverkar hur jag ser på Mona Hatoums utställning. Något i verken har förändrats, eller snarare – min blick…
-
-
16:47
»
Konsten
Stämningen var på topp under förhandsvisningen på konstmässan Frieze i Los Angeles i slutet av februari. Det karakteristika mässtältet var nästan dubbelt så stort som tidigare år och för första gången rest i anslutning till Beverly Hilton Hotel. Förra året ställdes eventet in på grund av pandemin, men nu log gallerister och besökare log bakom ansiktsmaskerna. Allt kändes glatt och…
-
-
11:02
»
Konsten
Tals R:s utställning ”Vrångsidan” kastar sig över betraktaren omedelbart när en stiger in genom dörren till Artipelags stora sal. Det är något med rummet. Det är så litet. På den långa mittväggen hänger en tät samling teckningar i varierande storlekar i enkla klämmor, och i resten av rummet breder ett smärre hav av stora bronser och gipser ut sig. Men…
-
-
16:50
»
Konsten
På Galerie Nordenhake visas nu något i särklass mästerligt. Jag brukar inte slösa med sådana adjektiv, men de här teckningarna och några målningar av Stanley Whitney kommer definitivt leva kvar på de stora museerna för eftervärlden, så missa inte den här utställningen. Tänk bara på att nätet är undermåligt när det kommer till den här kalibern. Bilderna måste upplevas nära.…
-
-
18:01
»
Konsten
”En annan tid.” Orden träffar mig direkt. Konstnären Anna Sjödahls bildvärld är ”från en annan tid”. Påstår en samtidsintroduktion. Protesten vrålar till inom mig. Vad är det ni inte ser? Inte förstår? Anna Sjödahl är pionjär! Var och är! Inom mig ringer hennes ord: ”Jag trodde jag skrek, men jag måste ha viskat.” Men när Sjödahl för 50 år sedan…
-
-
16:54
»
Konsten
Titeln Med nya ögon ger ett eko av den stora fotoutställningen Det nya ögat som Hasselblad Center visade i somras. I ett brett upplägg i många kapitel presenterades fotografins växlande roller och tillämpningsområden under mellankrigstiden, alltså tjugo- och trettiotal: hobby, fritid, vetenskap (eller pseudovetenskap). Men inte minst gav Det nya ögat en föreställning om fotografin som den avgörande hävstången för…
-
-
11:12
»
Konsten
Elisabeth Frieberg, Rhythm Nature Movement God (Kewenig). Form: Fasson Freddy Fuss, Berlin Ska man se på Elisabeth Friebergs flödande oljemålningar som förtätade landskap? Som komprimerat ljus? Vill de skildra ett transcendentalt sken? I hennes öppna och energirika målningar finns i alla fall både Gud och guld, genom titlarna och i färgen. Bildytornas detaljer uppspaltade och redovisade. Boken ”Rhythm Nature Movement…
-
-
12:30
»
Konsten
Salad Hilowles utställning ”Publikt” på Galleri 3 är lika generös mot såväl publiken och platsen som andra konstnärer. För det märks att själva platsen vid Sergels Torg och visionerna som fanns när Kulturhuset stod klart i början av 1970-talet betytt och betyder mycket för honom personligen. Titeln har varken något fråge- eller utropstecken efter sig, men hela anslaget kretsar just…