-
-
11:19
»
Arbetsvärlden
Vänsterpartiet måste stå fast vid sina krav och hota med att fälla regionstyret om inte avvecklingen av tågvärdarna rivs upp – och verkligen fälla styret om avvecklingsbeslutet tas. Det skriver Rättvisepartiet Socialisternas fackliga kommitté.
-
-
8:15
»
Arbetsvärlden
Är 6 miljoner en rimlig årslön för Svenskt Näringslivs ordförande? I nya avsnitttet av En jobbig podd diskuteras avtalsförhandlarnas löner, sexuella trakasserier och invandringens effekter på arbetsmarknaden.
-
6:30
»
Arbetsvärlden
I dag är det kollektivavtalets dag. Men vad är det egentligen det snackas om?
-
-
13:01
»
Arbetsvärlden
En dom i Stockholms tingsrätt vänder upp och ned på det svenska medietiska systemet. Domstolen menar att det inte ger tillräckligt skydd för den personliga integriteten. ”Medier ska inte granskas av domstolar”, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.
-
11:53
»
Arbetsvärlden
I torsdags träffades Spelarföreningen, Arbetsgivaralliansen och EFD (Elitfotboll Dam) för första gången på ett år. Men förhandlingarna står fortsatt stilla och konflikten är infekterad inför premiären den 24 mars.
-
-
14:50
»
Arbetsvärlden
En handläggare på Skatteverket köpte dator-tillbehör till sig själv för närmare 7 000 kronor, men fakturerade arbetsgivaren. Myndigheten vill nu avskeda, och åtalsanmäla, mannen.
-
11:17
»
Arbetsvärlden
ITUC:s avsatte generalsekreterare Luca Visentini har uppträtt ovärdigt. En hög facklig företrädare tar inte emot en stor summa pengar kontant. Det konstaterar Eva Nordmark, som lett Världsfackets granskning av honom.
-
10:46
»
Arbetsvärlden
Kommuners insatser för arbetslösa varierar stort i landet. I en bruksort går man och simmar och jobbar med händerna. I en storstadskommun får man träna på entreprenörskap.
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Kollapsen för de amerikanska bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank beskrivs som ”icke systemviktiga”. Det är möjligt. Problemet är bara att det finansiella systemet som helhet är byggt på lös grund.
-
-
14:42
»
Arbetsvärlden
Huvudskyddsombudet för ST-pendeln, Nuru Magram, vill få ett förbud mot att lokförare jobbar ensamma. Hon har anmält arbetsgivaren MTR till Arbetsmiljöverket. Tågvärdarna som nu försvinner från tågen ersätts av ”resursen operativt trafikstöd”, som i dagsläget består av fyra bilar.
-
11:50
»
Arbetsvärlden
Kvinnor på mansdominerade arbetsplatser med hög lön riskerar att trakasseras sexuellt på jobbet, vilket leder till att den ekonomiska ojämställdheten ökar.
-
-
10:51
»
Arbetsvärlden
Regionerna betalar alltmer för inhyrd personal i hälso- och sjukvården. Förra året steg kostnaden med 1,5 miljarder kronor. En situation som påverkar både arbetsmiljö och patientsäkerhet, enligt Sveriges kommuner och regioner.
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Fortfarande är det en mycket liten andel av alla ansökningar om omställningsstudiestöd som lett till ett positivt besked hos CSN. Nu visar det sig att skillnaden mellan de olika omställningsorganisationer som hjälper till är stor. Vilken organisation man tillhör beror på i vilken sektor man jobbar.
-
-
15:00
»
Arbetsvärlden
Unionen-klubben på H&M varnar för att klädjättens varumärke som arbetsgivare kan skadas av de uppseendeväckande metoderna vid den senaste tidens personalnedskärningar. Men arbetsrättsexperter konstaterar att bolaget har juridiken på sin sida.
-
9:51
»
Arbetsvärlden
Övervakning och hemlig avlyssning blir allt vanligare verktyg i jakten på brottslighet och ineffektivitet. På vägen riskerar vi att offra både den personliga integriteten och rättssäkerheten. Ett aktuellt EU-förslag som behöver granskas är Chat Control, skriver Futurions vd Ann-Therése Enarsson.
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Snart ett halvår efter startskottet för det nya omställningsstudiestödet är det fortfarande inte möjligt för företagare och anställda som inte omfattas av kollektivavtal att få hjälp av den offentliga omställningsorganisationen. Men ett domstolsbeslut förra veckan kan ändra på den saken.
-
-
12:30
»
Arbetsvärlden
Att Arbetsmiljöverket backar från den utredning som skapat stor förvirring och lett till tvister på arbetsplatser välkomnas av fackliga jurister. Men Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt, tycker fortfarande att myndigheten är otydlig.
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Vårdförbundet tappar yrkesaktiva medlemmar. Det senaste året har fler medlemmar valt att lämna facket än gå med.
-
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Regerande finska Socialdemokraterna (SDP) lovar att genomföra omfattande försök med fyra dagars arbetsvecka och bibehållen lön om man får förnyat förtroende av väljarna i april.
-
-
15:00
»
Arbetsvärlden
När all personal tackade ja till hyvlade arbetstider på H&M i Ängelholm krävde arbetsgivaren ny förhandling. Nu ville bolaget i stället säga upp folk.
-
11:31
»
Arbetsvärlden
Säpo vill skärpa säkerhetsprövningen av personer med kopplingar till vissa länder. Det kan leda till att 100 000 personer stängs ute från jobb, varnar Ardalan Shekarabi, S-riksdagsledamot och tidigare minister.
-
-
10:30
»
Arbetsvärlden
Barn påverkas endast negativt om mamman blir av med jobbet. Svenska samhällsnormer gör att Sverige sticker ut från andra länder.
-
6:30
»
Arbetsvärlden
På det stora hela växte förbunden inom TCO en aning förra året. Minstingen SYMF växte mest, medan Journalistförbundet gjorde det största procentuella tappet. I antal var det ett av de större förbunden som tappade mest.
-
-
10:30
»
Arbetsvärlden
Samtidigt som det är brist på personal så planerar region Örebro att utöka antalet intensivvårdsplatser. Något som Vårdförbundet Örebro är kluvna till. ”Ska man öppna ytterligare två intensivvårdsplatser så har man inte personal för att kunna göra det”, säger Ulrika Hedelin, avdelningsordförande Vårdförbundet Örebro och anestesisjuksköterska på AnIVA kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.
-
6:30
»
Arbetsvärlden
Region Örebro erbjöd en enskild hyrsjuksköterska 102 200 kronor i lön för att jobba på IVA samtidigt som anställda sjuksköterskor på samma avdelning nekades en lönehöjning på några tusenlappar. Detta trots att regionen säger att de inte anställer enskilda hyrsjuksköterskor.
-
-
16:05
»
Arbetsvärlden
Pensionsmyndighetens förslag i en ny rapport ökar inte jämställdheten, utan främjar istället kvinnors beroende av mäns inkomster.
-
9:43
»
Arbetsvärlden
Sjuksköterska, medicinsk sekreterare och masterprogram. Det är topp tre-utbildningarna för de dryga 600 individer som hittills fått omställningsstudiestödet.
-
-
14:21
»
Arbetsvärlden
Sverige sjunker nedåt på listan över minst korrumperade länder. Samtidigt skrotar regeringen utredningen mot otillåten påverkan och korruption. Men vill tillsätta en ny, bland annat för att få med frågan om påföljder för tjänstemän som gör fel.
-
11:00
»
Arbetsvärlden
EU-kommissionen sätter till resurser för att fack och arbetsgivare ska förhandla fram fler överenskommelser på Europanivå. Men faktum är att den kommande förhandlingen om rätten att inte vara uppkopplad utanför arbetstid, kan bli den första partsöverenskommelsen som leder till ett direktiv på 25 år.
-
10:43
»
Arbetsvärlden
Regeringen backar nu i frågan om ny karensutredning. Efter kritik från främst SD ska man nu se över om anställda i kontaktyrken ska slippa avdraget.
-
10:34
»
Arbetsvärlden
Ny podd! Fackförbundet Sveriges lärare reagerar på att schemauppgifter ligger öppet på nätet. Inspektionen för vård och omsorg möter maffiametoder. Och där landar industrimärket. Ny podd i samarbete mellan Arbetet och Arbetsvärlden.
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Vi har jagat honom i månader utan resultat. Så till slut bad vi en robot göra jobbet. Välkommen till framtiden minister Pehrson!
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Demokratin har de senaste åren beskrivits som allt mer hotad, framför allt internationellt, men även i Sverige. Med en utdragen lågkonjunktur är oroliga tider att vänta, vilket skapar en grogrund för arbetsmarknadsoro och misstro mot det demokratiska systemet. Att ge människor trygghet genom ny kompetens är därför viktigt för att skydda demokratin, skriver tankesmedjan Futurions vd Ann-Therése Enarsson.
-
-
6:00
»
Arbetsvärlden
I skolor över hela landet som använder sig av skolplattformen Skola 24 kan obehöriga lätt hitta detaljerade uppgifter om lärarnas scheman och i vilket klassrum undervisningen äger rum. "Jag och mina kollegor blev bestörta", säger Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert vid Sveriges lärare, efter att ha tagit del av Arbetsvärldens uppgifter.
-
-
8:51
»
Arbetsvärlden
Förutsättningarna ser goda ut för att landa löneökningar nära fackens krav. Samtidigt ska man egentligen inte titta i backspegeln. Det säger Unionens nya chefsekonom Tobias Brännemo som gästar podden Arbete och fritid.
-
8:38
»
Arbetsvärlden
SD säger sig inte vara inblandat i beslutet som regeringen kom med i går, att skrota karensutredningen och tillsätta en ny. Partiet kommer nu att kalla socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till socialförsäkringsutskottet för svar.
-
-
6:30
»
Arbetsvärlden
Fåmansbolag är det svenska skattefrälset. Med dessa kan ägaren skifta inkomst av tjänst till lågbeskattad inkomst av kapital. Och det görs i massiv skala. Men räkna inte med någon förändring, skriver Arbetsvärldens krönikör Per Lindvall.
-
6:00
»
Arbetsvärlden
Arbetsvärlden har tittat i backspegeln och kan nu ge en sannolik siffra på vad löneökningarna i industrimärket landar på 2023.
-
-
13:53
»
Arbetsvärlden
Journalister som kartlagts av Theodor Engström, som låg bakom mordet i Almedalen i somras, fick inte veta det förrän han åtalades för terroristbrott och förundersökningen blev offentlig. ”Det är väldigt ovisst att inte få veta vad det innebär att vara en mapp i en mördares dator”, säger en reporter till Arbetsvärlden.
-
12:50
»
Arbetsvärlden
Bara dagar kvar till ödesvalet för Demokraterna. Förlorar partiet sin knappa majoritet i kongressen lär det bli tvärstopp för reformer på arbetsmarknaden. Och facken mobiliserar med allt högre självförtroende.
-
6:30
»
Arbetsvärlden
Att vårdpersonal ska anmäla papperslösa patienter till polisen är en del av Tidöavtalet. "Det kommer jag aldrig göra. Jag tror att alla sjuksköterskor skulle vägra en sådan situation", säger sjuksköterskan Ellen Ekholm på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
-
-
15:21
»
Arbetsvärlden
Att omställningsstödet kan skärpas har väckt oro hos många fackliga företrädare. Utbildningsminister Mats Persson (L) svarar nu att helheten för reformen ska respekteras, men att regeringen kan ta till åtgärder "om det behövs".
-
14:26
»
Arbetsvärlden
I slottsavtalet nämns ordet "integration" tjugo gånger. Men utan att någonsin definiera det konkret av de fyra partierna som mer jobbat med feeling för begreppet, skriver Ali Esbati (V)
-
9:35
»
Arbetsvärlden
Både LO och TCO kritiserar att regeringen vill riva upp reseavdraget som skulle bli bättre för dem som reser kollektivt till jobbet. LO anser att det gynnar höginkomsttagare att riva upp förslaget och TCO menar att det behövs ett reseavdrag som stöttar kollektivtrafik om klimatmålen ska kunna nås.
-
6:30
»
Arbetsvärlden
Den nya regeringens fokus på migration ger svallvågor hos de anställda på Migrationsverket. På intranätet har det diskuterats hett var gränsen går mellan att vara statstjänstman och rätten till egna åsikter. "Taket för yttrandefrihet har sjunkit rejält", säger Sanna Nordblad, ST:s ordförande på myndigheten.
-
-
15:47
»
Arbetsvärlden
PTK har tecknat ett nytt huvudavtal med Fremia. Det innebär att berörda tjänstemän kommer att få ett nytt omställningsavtal. I övrigt är avtalet i princip en kopia på det huvudavtal som tidigare har slutits mellan PTK och Svensk Näringsliv.
-
-
13:00
»
Arbetsvärlden
Sverige är bäst på innovation i Europa. Det innebär möjligheter att lyfta frågor om kompetensutveckling och social dialog under det svenska ordförandeskapet i EU i vår.
-
7:51
»
Arbetsvärlden
I veckan inleddes rättegången mot två före detta medarbetare på ett nedlagt HVB-hem. På hemmet i Hagfors fanns tre barn som skulle "punktmarkeras" av de två medarbetare som var i tjänst. Och så fanns där ytterligare fem barn, skriver Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans.
-
7:30
»
Arbetsvärlden
Andelen medlemmar som engagerar sig fackligt i TCO-förbunden sjunker. I Unionen är de förtroendevalda nu nere på knappa 5 procent. "Tappar vi den fackliga närvaron på arbetsplatserna är vi rejält illa ute", säger Visions ordförande Veronica Magnusson där andelen sjunkit till 7 procent.
-
-
13:00
»
Arbetsvärlden
Vem är det egentligen som sitter där på museet och vaktar både besökare och konst? En föreställning som är på världsturné letar svar.
-
11:20
»
Arbetsvärlden
Sverige har rasat tio platser när det gäller att bekämpa ojämlikhet, enligt en rapport som hjälporganisationen Oxfam tagit fram. Det gör Sverige sämst i Norden.
-
8:49
»
Arbetsvärlden
Var fjärde chef som hotats i tjänsten har påverkats i sina beslut. ”Noll är det enda acceptabla”, säger Anna Thoursie, chefsekonom Ledarna. Värst är det bland cheferna i Sveriges kommuner och regioner.
-
-
15:11
»
Arbetsvärlden
TCO:s styrelse har beslutat att göra om policyn gentemot SD. Kansliet ska ta fram ett nytt förslag. Men redan nu har styrelsen öppnat för samtal med Sverigedemokraterna. "Policyn vi har medger det", säger Mikael Sjöberg, som är kanslichef.
-
14:03
»
Arbetsvärlden
Den 25-årige soldat som träffades av ett vådaskott i fredags, dog av sina skador. Hittills i år har 30 människor gått bort på sin arbetsplats.
-
11:17
»
Arbetsvärlden
Många aktörer slåss om uppdraget att bedöma ansökningarna för omställningsstudiestödet för dem som inte är anslutna till något kollektivavtal. Upphandlingen har överklagats och det kan dröja en bit in på nästa år innan stödet kan vara på plats.
-
8:09
»
Arbetsvärlden
Sverigedemokraterna står till vänster om M och KD i arbetsmarknadspolitiken. Det menar Sverigedemokraternas nya ordförande i arbetsmarknadsutskottet Magnus Persson som gästar Arbete och fritid.
-
7:25
»
Arbetsvärlden
I dag, måndag, inleds rättegången mot två anställda på det HVB-hem där en femårig pojke gick bort förra sommaren. De båda nekar till brott.
-
-
8:15
»
Arbetsvärlden
Efter att Lärarförbundet lämnat TCO och ett erbjudande gått ut för att minska personalstyrkan, så har 12 personer sökt och beviljats erbjudandet. Samtidigt pågår en process för att återbesätta ett antal av tjänsterna.
-
-
11:27
»
Arbetsvärlden
Utredningen ”De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet” slår fast att de regionala skyddsombudens arbete bidrar till en bättre arbetsmiljö. Ett av förslagen är att det regionala skyddsombudens bör få en utökad tillträdesrätt.
-
10:38
»
Arbetsvärlden
Swedbank räknar nu med att inflationen i Sverige kommer att uppgå till tio procent i december. Med den stiger också det så kallade prisbasbeloppet, som fastställer hur höga ersättningarna i socialförsäkringarna blir. Nu har regeringen fastställt nästa års prisbasbelopp till 52 500 kronor, en höjning med 4 200 kronor jämfört.
-
-
17:00
»
Arbetsvärlden
Den danska regeringen överväger om man ska försöka stoppa direktivet om minimilöner i EU-domstolen. Men det skulle ha ett högt politiskt pris och vara som att släppa en atombomb i Europasamarbetet, säger den danska arbetsmarknadsministern Peter Hummelgaard (S).
-
14:27
»
Arbetsvärlden
Yonna Waltersson, Arbetet och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden slår ett slag för "bidragslinjen" i ett valrörelseavsnitt av podden Jobblistan.
-
14:16
»
Arbetsvärlden
Efter valet kan vi förvänta oss fler anställda poliser, bättre arbetsvillkor inom sjukvården samt mer pengar till pensionärerna – åtminstone om vi ser till vad partierna “lovar” i sina valmanifest och valplattformar. En fråga som dock kommer vara svårt komma överens om är A-kassan, oavsett vilket regeringsalternativ som får majoritet efter valet.
-
6:00
»
Arbetsvärlden
Omsvängningen i den globala ekonomin gör att vi för första gången sedan tidigt åttiotal skiftar balansen tillbaka från kapital till arbete. Per Lindvall skriver om nya rön från flera brittiska och amerikanska analytiker.
-
-
10:21
»
Arbetsvärlden
Kompensationen under pandemin bidrog till inflationen. Nu fortsätter politiken att lova mer pengar till privatkonsumtion. Istället för att investera gemensamt i välfärd och grön infrastruktur.
-
-
11:53
»
Arbetsvärlden
Nederländernas parlament har antagit ett förslag som ger arbetstagare en starkare rätt att få jobba hemifrån. Många anställda upplever en oro över att inte få fortsätta arbeta hemifrån och konflikter har uppstått både i Sverige och andra länder när arbetsgivarna kräver återgång till kontoret.
-
7:00
»
Arbetsvärlden
Det har varit svårt att fylla platserna på polisutbildningarna på flera håll i landet, särskilt på vårterminen, men nu börjar man se vad som kan kallas ett trendbrott. I alla fall i norra Sverige. "De preliminära siffror jag fått visar att just nu är alla platser tillsatta. Det ser väldigt bra ut", säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef region Nord.
-
6:00
»
Arbetsvärlden
Ökad arbetslivskriminalitet, ekonomisk brottslighet och risk för människohandel. Det är exempel på brottslighet som kan komma att ställa större krav på polisen i spåren av de stora industrisatsningarna i norra Sverige. "Vi är utsatta för konkurrens om arbetskraften från industrier med höga ingångslöner", säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef region Nord.
-
-
15:57
»
Arbetsvärlden
Vi på Arbetsvärlden önskar våra läsare en glad sommar! Vi är tillbaka igen med de senaste och viktigaste nyheterna om…
-
-
14:00
»
Arbetsvärlden
Dagens Almedalstal överskuggades helt av gårdagens våldsdåd då SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren mördades på Donners plats intill Almedalen. "Till hennes anhöriga som nu sörjer – vi och hela Sveriges sörjer med er", sa Märta Stenevi som tog plats på scenen bredvid Per Bolund innan han höll årets almedalstal för Miljöpartiet.
-
-
19:57
»
Arbetsvärlden
"Ett allvarligt knivdåd har ägt rum idag. Bara ett stenkast härifrån. Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Allas våra tankar går till henne, hennes familj och vänner." Det var en allvarstyngd Annie Lööf (C) som tog plats på scenen för att inleda sitt tal på Centerpartiets kväll i Almedalen.
-
14:23
»
Arbetsvärlden
Ersättningsnivåerna i a-kassan har sjunkit mest i Sverige de senaste 20 åren i en jämförelse med OECD, visar TCO i en ny rapport. Behåll det förstärkta taket och indexera a-kassan så att nivåerna inte urholkas igen, föreslår tjänstemännens centralorganisation.
-
12:02
»
Arbetsvärlden
"Sverige ska bli bra igen." Inför valet 2022 lånar Jimmie Åkesson (SD) sitt slagord från Donald Trump. Han fokuserade i sitt almedalstal på att attackera Socialdemokraterna och måla upp en mörk bild av Sverige. Och vill att Sverige ska få fler poliser genom betald polisutbildning.
-
-
19:51
»
Arbetsvärlden
Fler specialpedagoger, en reformerad socialsekreterarutbildning och en förskola där barnen lär sig svenska. ”En röst på Liberalerna är att sätta skolan först.” I kväll höll Johan Pehrson sitt första tal i Almedalen som Liberalernas nya partiledare.
-
17:35
»
Arbetsvärlden
Varför säljer kommuner äldreboenden och skolbyggnader till privata bolag? Och kan samhällsbyggarbolagen gå i konkurs när värderingarna kraschar? Per Lindvall, ekonomiskribent, och Britta Lejon, ordförande ST, reder ut kommunernas drivkrafter tillsammans med Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, direkt från Almedalen.