Kokt Hans o Greta.nu » Sagan om kornbrödet ( Johnny-cake )

Kokt Hans o Greta.nu

Välkommen till webbplatsen "Kokthansogreta.nu" - En journalistisk webbplats, startad år 2009, som består av konsumentjournalistik, litteratur, kåserier, och molnbaserade appar !

Welcome to our website "Kokthansogreta.nu" - A journalistic website, started in 2009, composed of consumer journalism, literature, columns, and cloud-based apps !


KHOG/Ih Z 2 (982x120)

Använder du en mobil enhet ? - dubbelklicka i detta område, så blir texten större !    Do you use a mobile unit ? - For larger text, doubleclick in this area !


    Annons/Ad:

Sagan om kornbrödet ( Johnny-cake )

Översatt och bearbetad från den engelska folksagan “Johnny-cake”.

.

Det var en gång en gammal kvinna, en gammal man, och en liten pojke.

En morgon, när den gamla kvinnan bakade ett kornbröd, och lade in det i ugnen för att det skulle gräddas, så sade hon till sin son:

” – Du, titta till kornbrödet, medan din far och jag går ut i trädgården för att arbeta.”

Det äldre paret gick ut och började ta upp potatis, och lämnade den lille pojken att vakta ugnen.

Men, för ett ögonblick miste pojken fokuset på ugnen, och helt plötsligt hörde pojken ett förfärligt ljud. Och när han tittade upp, så stod ugnsluckan på vid gavel, och ut ur ugnen hoppade ett livs levande kornbröd, som kastade sig hjulande ut i hallen, och vidare ut mot ytterdörren som stod öppen.

Den lille pojken sprang det snabbaste han kunde för att hinna stänga dörren, men det vilda kornbrödet var för snabbt för pojken. Kornbrödet hjulade ut genom ytterdörren, nedför förstubron, och ut på vägen så snabbt att den lille pojken inte hade en chans att fånga det.

.

.

Medan pojken sprang efter kornbrödet så fort han kunde, ropade han på sin mor och far, som redan hört tumultet, och kastat sina hackor och spadar och gett sig av efter kornbrödet, de också.

Men, kornbrödet sprang raskt ifrån alla tre, och var snart utom synhåll för dem. Den gamla kvinnan, hennes man, och pojken, var tvungna att sätta sig ner med andan i halsen, och vila.

Men, kornbrödet bara fortsatte att springa, och plötsligt kom kornbrödet fram till två lantbrukare, som tittade upp från sitt arbete, och ropade:

” – Vart kan ett sådant kornbröd vara på väg ?”

Kornbrödet svarade:

“Jag har sprungit ifrån en gammal kvinna, en gammal man, och en liten pojke, – och jag kan nog springa ifrån er två också.”

“Vad sa du att du kunde, sa du ?”, frågade lantbrukarna.

” – Vi får väl se”, fortsatte de, och de kastade sina arbetsredskap och sprang efter kornbrödet, men kunde inte hinna upp det. Och snart var lantbrukarna tvungna att sätta sig ner vid vägkanten och vila, de också.

Men, kornbrödet bara fortsatte att springa, och plötsligt kom det fram till två dikesarbetare, som stod och grävde ett dike.

De sade:” – Vart kan ett sådant kornbröd vara på väg ?”

.

Och kornbrödet svarade:

” – Jag har sprungit ifrån en gammal kvinna, en gammal man, en liten pojke, två lantbrukare,  – och jag kan nog springa ifrån er två också !”

” – Vad sa du att du kunde, sa du ?”, frågade dikesarbetarna.

” – Vi får väl se !” sade de, och kastade sina spadar och sprang efter kornbrödet.

Men kornbrödet hade snart övertrumfat dem också, och när dikesarbetarna insåg att de aldrig skulle kunna fånga kornbrödet, så gav de upp jakten, och satte sig ned för att vila.

Men, kornbrödet bara fortsatte att springa, och plötsligt kom kornbrödet fram till en björn.

Björnen sade:” – Vart kan ett sådant kornbröd vara på väg ?”

Och kornbrödet svarade:

” – Jag har sprungit ifrån en gammal kvinna, en gammal man, en liten pojke, två lantbrukare, och två dikesarbetare, – och jag kan nog springa ifrån dig också.

” – Vad sa du att du kunde, sa du ?”, morrade björnen.

.


.

” – Vi får väl se !”, sade björnen, och galopperade efter kornbrödet så fort benen bar björnen.

Till slut var björnen så långt efter kornbrödet, att björnen insåg att hon lika gärna kunde ge upp jakten. Så hon sträckte ut sig vid vägkanten, för att vila.

Men, kornbrödet bara fortsatte att springa, och plötsligt kom det fram till en varg. Vargen sade:

” – Vart kan ett sådant kornbröd vara på väg ?”

Och kornbrödet svarade:

” – Jag har sprungit ifrån en gammal kvinna, en gammal man, en liten pojke, två lantbrukare, två dikesarbetare, och en björn. – Och jag kan nog springa ifrån dig också !”

” – Vad sa du att du kunde, sa du ?”, morrade vargen.

” – Vi får väl se !”, sade vargen, och satte av i galopp efter kornbrödet, som gick på i ullstrumporna, så till den grad, att även vargen snart insåg att det inte fanns något hopp om några omkörningar. Så vargen gav upp, och lade sig invid vägkanten för att vila.

Men, kornbrödet bara fortsatte att springa, och till slut kom det fram till en räv, som låg och smög bakom en knut. Räven sade med skärpa i rösten:

” – Vart kan ett sådant kornbröd vara på väg ?”

.

Och kornbrödet svarade:

” – Jag har sprungit ifrån en gammal kvinna, en gammal man, en liten pojke, två lantbrukare, två dikesarbetare, en björn, och en varg. – Och jag kan nog springa ifrån dig också.

Räven sade:” – Jag kan inte riktigt höra dig, kära kornbröd.”

” – Har du möjlighet att komma lite närmare; Vrida huvudet lite åt sidan, när du pratar ?”, frågade räven.

För första gången stannade kornbrödet till, och gick lite närmare räven, och ropade med mycket hög röst:

” – JAG HAR SPRUNGIT IFRÅN EN GAMMAL KVINNA, EN GAMMAL MAN, EN LITEN POJKE, TVÅ LANTBRUKARE, EN BJÖRN, OCH EN VARG, – OCH JAG KAN NOG SPRINGA IFRÅN DIG OCKSÅ !”

” – Jag kan inte höra dig.”, sade räven med svag röst, medan han sträckte ut sin hals mot kornbrödet, och satte en tass bakom sitt öra.

Kornbrödet var nu väldigt nära, och lutade sig mot räven och skrek ut:

” – JAG HAR SPRUNGIT IFRÅN EN GAMMAL KVINNA, EN GAMMAL MAN, EN LITEN POJKE, TVÅ LANTBRUKARE, EN BJÖRN, OCH EN VARG, – OCH JAG KAN NOG SPRINGA IFRÅN DIG OCKSÅ !

” – Vad sa du att du kunde, sa du ?”, gläfste räven, och satte tänderna i kornbrödet, och åt upp det.

- SLUT  -

.

Den här engelska folksagan, som har slående likheter med en annan folksaga; Gingerbread man, nedtecknades för första gången i slutet av 1800-talet. Men, en “Johnny-cake”, eller en “journey-cake”, som det också kan kallas, är egentligen ett amerikanskt osyrat kornbröd, gjort på majsmjöl, salt och vatten.

- Degen sattes på en planka, eller på en hacka, och gräddades över öppen eld. Därför kan denna typ av bröd även kallas “Hoe-cake” ( Hack-bröd ).

( Källa: Familjens universallexikon )

.


Du kanske också gillar: / You may also like: Title of the document .
SPARA I FIL / SKRIV UT, HÄR > - SAVE TO FILE / PRINT, HERE >
Gilla oss på Facebook / Like us on Facebook:
Läs artikeln ren, HÄR > / Simple version, HERE >

Permalänk till denna artikel / Permalink to this article:

http://kokthansogreta.nu/?p=7638

För att kommentera artikeln, klicka på den gröna knappen med det vita krysset på: / To comment this article, press the green button with the white cross on it:

Andra läser också: (Others also read):

     

ANNONSER / ADS:
.

.
.KHOG/Ih Z 7 (670x250)

Mer på samma ämne: (More on the same topic):

.
Sök vad du vill: / Search what you want: .

Andra närbesläktade ämnen: / More related topics:

.

Comments are closed.
Nav./Exit:

 Läs / Read

 Meny/Menu

 Bookmark

 Stop scroll

 Hem/Home

 Print / Save

 Appar

 Apps

 bing >

 DuckGo >

 facebook >

 Google >

 hitta.se >

 Merinfo >

 Privatelee >

 Spotify >

 Wikipedia >

 YAHOO! >

 Yandex >

 YouTube >

O
p
e
n

-

A
P
P
S

-

C
l
o
s
e
© Kokt Hans o Greta.nu